Introductie
Ik heb eigenlijk nog nooit een headset gereviewd. Het is lastig om je ervaring te delen aangezien het ook echt gaat om iets wat je niet makkelijk in je video kan zetten; geluid. Inmiddels ben ik een paar jaar verder en ben ik erachter gekomen dat er toch best wel wat vraag naar is. Dus waarom niet? Laten we dan gelijk goed beginnen met een AAA-kwaliteit headset. Applaus voor de Corsair Void RGB Wireless. Wat een beest van een headset.
Specs
Er bestaan inmiddels 4 varianten uit de VOID serie; een stereo, VOID RGB USB, VOID RGB Wireless en de VOID RGB Wireless Pro. Dat is een hele hap vol en het ligt er maar net aan wat je zoekt. Maar goed, met uitzondering van de VOID RGB Wireless PRO zijn de speakerdrivers schijnbaar gelijk. Ze hebben dezelfde bereiken, impedantie en microfoons. Het grote verschil in de VOID serie is dat alleen de USB en de Wireless versies ‘infoMic’, RGB en Dolby 7.1 surround hebben, daarover straks meer. Ik denk dat dit ligt aan de 3.5mm aansluiting op de stereo, deze kan niet genoeg voltage doorgeven om alles te poweren.
Verder heeft de VOID Wireless een geclaimd bereik van +/- 12 meter en een batterijduur van 16 uur. Het komt met de USB stick en een lange micro-USB draad om het op te laden of om te gebruiken tijdens lange game sessions. Op Windows is er in principe geen driver nodig, maar de Corsair Utility Engine (CUE) is wel nodig om je equalizer en je mic in te stellen. De VOID Wireless kan niet worden gebruikt op consoles, al zijn er stiekeme berichten die zeggen van wel. Ik denk dat dat eerder te maken heeft met geluk als met compatibility.
Design
De stijl is badass. Veel rechte lijnen, strakke afwerking en wat mooie highlights maken het af. De kleur die ik hier heb is wit, zoals te zien is. Gelukkig kan je hem ook in het zwart/geel, zwart/rood en gewoon zwart halen. De headset is vooral van mat en glanzend plastic gemaakt, iets wat een dubbel gevoel geeft. Op het eerste gezicht is het luxe en voelt het best stevig aan, maar naar mate je het gaat gebruiken kom je erachter dat bepaalde onderdelen toch wel wat zwakker aanvoelen. Desondanks moet ik zeggen dat het zich over het algemeen prima staande houd als je het laat vallen (mooie woordspeling he?)
Aan de zijkanten heb je het mooie RGB Corsair logo op de glanzende oorschelpen. Op de linkerkant heb je een knop voor de mic-mute, aan/uit, een microfoonbeam en een volumewiel. De hoofdband is erg ruim verstelbaar, met ruim 8cm winst. Dat moet genoeg zijn voor iedereen, zelfs voor mij. De padding is van lekker zacht schuim met een mesh-stof erover heen. Je kan hem makkelijk schoon houden en je zal geen problemen krijgen met je bril.
Speakers
Zoals gezegd zijn de speakers 50mm groot. Ze zijn dus lekker sterk en dat betaald zich dan ook zeker terug. Zonder de CUE software is er al genoeg aan te genieten. Met een goed bassboost nummer startte ik dan ook de test. De bass is superlaag, en de treble is ook prima te horen. Je hoort makkelijk elk detail terugkomen. Het echte verschil zit hem in de Dobly 7.1. Wanneer je CUE hebt geïnstalleerd kan je met een simpele klik de Dolby aanzetten. Je gaat dan van 5.1 speakers naar 7.1 surround. Je wordt simpelweg overdondert door het geluid. De laatste keer dat ik heb gelachen omdat ik onder de indruk was van geluid, was voor een professioneel speakersysteem van €1500.
Ik heb geschaterlacht met de Void Wireless, zo erg zelfs dat mijn vriendin even kwam checken of alles goed ging. Wat ik wel een beetje jammer vind, is dat de gewone equalizers nogal flets zijn. Je hebt een standaard equalizer voor muziek, film, gaming en clear chat. Ze zijn prima ingesteld hoor, maar je moet echt even puzzelen met de frequentielijnen om deze presets te perfectioneren naar jouw wensen. Gelukkig kan je deze makkelijk kopiëren. Tijdens het gamen komt het echt goed tot zijn recht, daarover meer op de volgende pagina.
Microfoon
Een headset heb je niet alleen voor het geluid, ook moet je er mee kunnen praten. Wel zo handig tijdens het gamen, en daarom zoom ik ook even in op de microfoon. De microfoonbeam (stengeltje) is van een soort zachter plastic. Het is hard genoeg om in vorm te blijven, maar zacht genoeg om mee te buigen als je te veel kracht zet om het voor je mond te plaatsen. Het gaat om een unidirectionale microfoon, wat inhoudt dat het gaat om een microfoon die maar naar 1 kan toe gericht geluid opvangt. Het heeft ingebouwde noice-cancelling om omgevingsgeluid te temperen, en komt met lichtjes op het uiteinde. Deze lichtjes make onderdeel uit van het eerder genoemde InfoMic systeem. Deze geeft door middel van de lichtjes aan of je nieuwe berichten hebt, de batterij leeg is, hoeveel tijd nog resterend is om op te laden etc. Dit valt aan te passen in de CUE software. Op CUE ga ik zo nog even in.
In de eerste instantie is het geluid van de mic goed. Er is genoeg bass in je stem, en omgevingsgeluid wordt inderdaad gedempt. However, als je het wat meer gaat gebruiken, kom je er achter dat het toch niet helemaal lekker loopt. Ikzelf heb een MSI moederbord met ingebouwde Nahimic audiosoftware. Deze gooit naast CUE ook nog even verbetering over de mic heen. CUE herkent dit niet automatisch, en dat is jammer. Dit zou heel wat instelwerk schelen omdat ik nu al 3 uur minstens bezig ben geweest om de settings overeen te laten komen. Met gewone recordingsoftware merk je trouwens ook dat de mic wat plat is. Het haalt heel snel de bas uit je stem weg. Ook dit is instelwerk.
Gaming
Dan nu waarom je deze headset eigenlijk gekocht hebt; namelijk gaming. Ik speel zelfs erg veel FPS games, waarin het belangrijk is dat je je tegenstanders goed hoort. Wanneer je je tegenstander hoort lopen, kan je erop anticiperen en hem te slim af zijn. Ik heb al een paar headsets gehad, en ik moet zeggen dat geen van allen de Corsair VOID Wireless evenaart. Voor het gemak heb ik CUE op preset ‘gaming’ gezet om te kijken of deze wel optimaal hiervoor is ingesteld. En ja hoor, kraakhelder geluid.
Tijdens Battlefield 1 hoor ik nu overal om mij heen schoten, ontploft er een granaat achter mij, rijd er een tank langs me en knalt een airship in duizend stukken uit elkaar boven mijn hoofd. En ik kan ELK. FRAGMENT. HOREN. VALLEN. Ik weet niet of ik het echt aan de Corsair VOID Wireless kan linken, maar mijn K/D is wel omhoog gegaan. Ik kan vijanden nu beter uit elkaar houden. Ook tijdens een filmpje of muziekje blinkt het geluid uit. Na een liveconcert van AC/DC op te hebben gezet, waande ik me even terug in 1993 in Madrid waar duizenden fans mee schreeuwden met Back in Black. Zoals ik al zei, kraakhelder.
Gebruiksgemak
De headset zelf zit gewoon prima in elkaar. De twee knoppen op de linkeroorschelp zijn prima van elkaar te onderscheiden op gevoel. Je kan hem dus snel bedienen, wat handig is als onverwacht je moeder je kamer komt binnenstormen om te zeggen dat het eten klaar is en je teammates er even niks mee te maken hoeven hebben. Ook is het volume snel aanpasbaar door het scrollwiel wat aan de onderkant van de linkeroorschelp zit. Qua batterij zit het prima, waar Corsair 16 uur belooft, heb ik gemiddeld 20. Natuurlijk zal dit over de jaren verminderen, maar Corsair belooft hier wel support op. Omdat de headset lekkere zachte padding heeft, kan je makkelijk je bril blijven dragen tijdens het gamen zonder dat dit lastig wordt. Na een paar minuten merk je ook haast niet dat je de headset op hebt. Ik ben wel een paar keer naar de keuken gelopen met de headset op, waarbij ik er pas achter kwam toen het geluid ging haperen door het bereik.
#MooiEzelsbruggetje want het bereik is ook best indrukwekkend. Corsair belooft 12 meter als je een optimaal oppervlak hebt, wat betekent nagenoeg geen obstakels. Ikzelf heb even een rondje hiermee gedaan. En inderdaad krijgt Corsair hierin gelijk, in optimale omstandigheden is het bereik 12 meter. Wat opviel, is dat ik zelfs veel verder kon lopen, buiten kreeg ik een bereik van gemiddeld 19 meter. Binnen in mijn eigen flatje kan ik zelfs 12 meter doen door dikke betonnen muren, het signaal blijft tof. De headset geeft een bliepje als je uit range gaat, maar herpakt zichzelf weer pijlsnel als je in bereik bent. Erg handig, mijn eerdere draadloze headsets hadden toch echt even een minuutje nodig om verbinding te maken.
De CUE, oftewel Corsair Utility Engine, software is wat ingewikkelder. Je hebt echt even wat tijd nodig om alles in te stellen, en daarnaast komt het met ingebouwde demo’s voor andere producten. Je kan deze er gewoon uit gooien, maar het is toch jammer. Extra werk bij eerste gebruik kan ik nooit echt waarderen. Ik wil het liefste dat alles direct werkt nadat ik de software heb geïnstalleerd. Gelukkig maar dat CUE gewoon prima werkt als je hem eenmaal hebt ingesteld. Je hoeft maar met een klik het Dolby Surround aan te zetten, en kan makkelijk overschakelen van presets voor de equalizer. Ook je verlichting is snel in te stellen. Wist je trouwens dat je met CUE ook de verlichting van je headset samen kan laten lopen met de RGB van andere Corsair producten? Superchill, al heb ik deze producten niet zelf. Ik heb het wel eerder al geprobeerd op Gamescom, waarvan ik moet zeggen dat het er erg strak uit ziet. Mocht je trouwens nog problemen hebben met een product van Corsair? Dan kan je via CUE met een druk op de knop de technische dienst benaderen. Handig toch?
Conclusie
De Corsair VOID Wireless RGB is een strakke maar krachtige headset. Met zijn luxe maar futuristische uitstraling zal het niet misstaan op een LAN-party maar ook niet in huis. Het geluid is mooi helder en diep, met een ruim bereik voor alle doeleinden. Het draadloze bereik is groot en herpakt zich snel nadat je uit het bereik bent gelopen. De microfoon functioneert prima, alhoewel je er wel even op moet letten dat je andere audioprogramma’s hierop wel instelt. De CUE software is wel wennen, en vereist echt je aandacht bij het eerste gebruik. Afgezien van dit, moet ik echt bekennen dat de Corsair VOID Wireless een van de beste headsets is die ik ooit heb gehad.