Posted inNetwerkapparatuur

Review AMV Fritz!Box 7590

Introductie

Menig gamer in Nederland is er wel mee bekend; langzaam internet. Veelal wordt het onderschreven aan het internet vanuit de provider, maar al heb je zelfs 5 mbps download, kan je prima gamen. Het ligt meestal aan je router. Die zijn vaak nog degenen die je hebt gekregen vanuit je provider, en die zijn in 8 van de 10 gevallen niet bijster bijzonder. Het loont om te investeren in iets beters. Zoals deze van Fritz!Box. En waarom? Omdat de Fritz!Box 7590 je volledige controle geeft over je thuisnetwerk.

Bekijk de video

Overview

De Fritz!Box 7590 is het nieuwste topmodel in de routerserie van AVM Fritz!Box. De Fritz!Box 7590 combineert een DSL-modem en router, samen met een telefoonsysteem zodat je in principe het zaakje van je provider kan vervangen. Het is iets groter als sommige andere routers maar dit zorgt er wel voor dat het systeem genoeg lucht krijgt om af te koelen. En net zoals andere apparatuur kan je het ook ophangen.

De Fritz!Box 7590 heeft weer de herkenbare wit/rode kleuren, en je krijgt alles meegeleverd wat je nodig hebt, ethernet, telefonie, splitters en andere kabels. De Fritz!Box 7590 heeft redelijk wat poorten, de achterpoorten zijn naar boven gericht wanneer deze aan de muur is bevestigd. Er zijn 5 gigabit-poorten waarvan 1 vooraf toegewezen aan de WAN-verbinding, 2 USB 3-poorten waarvan 1 aan de achterkant en 1 aan de zijkant, 2 analoge telefoonlijnen en een ISDN-poort.

De eerste installatie is vrij eenvoudig, maar er zijn zoveel functies zodat je flink wat tijd in het menu moet doorbrengen om het meeste uit dit systeem te halen. Dus om te zeggen dat deze router voor watjes is, is niet echt zo. Gezien het brede scala aan beschikbare functies en opties is het zelfs voor IT-professionals een uitdaging. Gelukkig neemt die eerste setup flink wat zorgen weg. Zodra je online bent, biedt het Fritz! OS een groot aantal opties. Je kan gastnetwerken instellen, schema’s instellen voor WiFi-toegang (erg handig als je WiFi-toegang tijdens het slapen wilt voorkomen voor de kids), en er is een scala aan hulpmiddelen voor het bewaken van verbindingen, WiFi, snelheden en ga zo maar door.

Het is bekend dat AVM niet alleen standaard internetfuncties meegeeft aan zijn routers. De Fritz!Box 7590 is zelfs een klein telefoonsysteem, als je er goed naar kijkt. Je kan twee analoge telefoons en één ISDN-telefoon aansluiten. Je kan er tevens voor kiezen om tot zes DECT-telefoons aansluiten. Voor de echte bellers onder ons (pff, iedereen appt toch tegenwoordig?) is een antwoordapparaat een must. Net als een faxfunctie (djeeeeeezzz) worden deze functies ook nog eens beschikbaar gesteld.

AVM biedt ook tal van apps voor smartphones om Fritz!Box te bedienen of te gebruiken. De Fritz!app Fon maakt van je smartphone een vaste telefoon, zodat je ook thuis en onderweg via je vaste nummer bereikbaar bent. Met Fritz!app WLAN kan je je WLAN analyseren en met Fritz!app Cam verander je je tablet in een bewakingscamera. De bediening van de Fritz!Box is natuurlijk ook mogelijk via een app.

Technisch gezien biedt de FRITZ!Box 7590 simultaan WLAN 802.11a/b/g/n/ac/h voor een goede verbinding. Naast de telefoonpoorten zijn er ook twee USB 3.0-poorten. Zoals in het begin vermeld, biedt de router gebruikers van Supervectoring een snelheid tot 300 MBit. De optie om eenvoudig een netwerk op te zetten, maakt ook deel uit van de speciale uitrusting.

In de Fritz!Box software heb je als eerste een mooi groot overzicht. Het geeft algemene informatie over de internetverbinding, de momenteel verbonden apparaten en meer. Als je jezelf registreert in de webinterface, krijgt je de meest noodzakelijke informatie direct te zien.

In het laatste item “Systeem” krijg je een lijst met de verschillende gebeurtenissen, zoals een login in de gebruikersinterface of wanneer een apparaat verbinding maakt met het WLAN. Om de instellingen op te slaan is het mogelijk om een back-up te maken en te importeren. Bovendien worden de updates hier geïnstalleerd. Het wordt regelmatig gecontroleerd op updates, dus ook hier kan je eenvoudig de automatische updatefunctie activeren.

Telefonie

Een ander punt met veel instellingen is “Telefonie”. Je kan zien wie je hebt gebeld op een bepaald moment, wie jou heeft gebeld en of er gemiste oproepen zijn. Als een antwoordapparaat gewenst is, kan dit hier worden geactiveerd. Je kan ook instellen na hoeveel seconden een bericht voor je wordt opgenomen. Ook kan het telefoonboek worden ingesteld, waartoe de DECT-telefoons toegang hebben, en wekker-belletjes kunnen ook worden opgeslagen.

Het item “DECT” omvat alle instellingen voor telefonie via DECT-telefoons en instellingen voor het basisstation. De “Diagnose” kan je de huidige status van de Fritz!Box laten zien net als de internetverbinding.

Netwerk

Het punt ‘Internet’ omvat verschillende informatie en functies die uitsluitend met internet te maken hebben. De “Online Monitor” geeft de huidige up- en downstream weer, terwijl de “Online teller” het gebruikte verkeer weergeeft. De toegangsgegevens die door de provider zijn ingesteld, kunnen in het tweede item worden aangepast. Verschillende besturingsopties zijn te vinden onder “Filter” en “Shares”. In het eerste punt kan de internetverbinding volledig worden geweigerd voor bepaalde apparaten of op zijn minst te beperken tot een bepaalde periode. Poortreleases kunnen worden geschakeld onder “Releases” en een DynDNS- of VPN-verbinding met de router kan worden ingesteld.

Maar dan nu de echt interessante punten in de webinterface van de FRITZ!Box. In het “thuisnetwerk”gebied zie je opeens de mesh-functie staan. Het geeft een kort overzicht van het huidige netwerk. Want welk apparaat is nou verbonden met welke router/repeater? Dat vind je hier terug. Tijdens het testen van de Fritz!Box 7590 stond er ook een ander apparaat van AVM aangesloten, de Fritz!Repeater 3000, dus een Mesh was al geïnstalleerd.

De andere functies in het menu-item “Thuisnetwerk” worden snel uitgelegd. Daar vindt je meer informatie over de verbonden en losgekoppelde apparaten.Je kan de aangesloten USB-apparaten bekijken, instellingen maken op de NAS-functie en zelfs AVM smart home-apparaten bedienen.

Wie had dat gedacht, met een klik op “WLAN” zie je informatie over het WLAN-netwerk! Nog een keer een overzicht van de aangesloten apparaten. Als er veel verschillende WLAN-netwerken in de buurt zijn, kan er interferentie optreden. Dit kan worden verholpen door de radiokanalen aan te passen; in de standaardinstelling doet de router dit automatisch. Je kan ook zien welke kanalen al bezet zijn en hoeveel radionetwerken er in de buurt zijn. Natuurlijk kan je hier ook het wachtwoord wijzigen en de verbonden apparaten loskoppelen.

Om onervaren gebruikers wat hulp te bieden, zijn er verschillende wizards die je stap voor stap door de instellingen leiden. Je kunt dus niets direct fout aanpassen met de Fritz!Box.

Mesh

Als je nieuw bent met mesh, volgt hier een uitleg. In grote appartementen/huizen kan WLAN-dekking problemen veroorzaken. Als bijvoorbeeld de Fritz!Box op de begane grond staat, kan de verbinding slechter worden op de verdieping er boven of op zolder. Netwerkapparaten met mesh, zoals die worden aangeboden door AVM, bieden een oplossing. Er wordt een groot WLAN-netwerk gemaakt zodat er slechts één netwerknaam en één wachtwoord is. In tegenstelling tot een repeater, wordt niet een extra netwerk gemaakt en de verbinding doorgegeven, maar gebruikt elk apparaat hetzelfde netwerk. Wel op de voorwaarde dat de geïnstalleerde AVM-apparaten FRITZ!OS 7 hebben.

Tests

Het is duidelijk dat de door fabrikanten gegeven informatie over snelheid vaak afwijkt van de werkelijkheid. In de praktijk zijn er veel factoren die leiden tot verminderde prestaties. Vaak zijn de gegeven waarden ook afkomstig van laboratoriumtests of zijn het eenvoudigweg de theoretische waarden die mogelijk zijn met de geïnstalleerde componenten. Gelukkig kan je met dit soort reviews wel de bomen door het bos zien en krijg je de echte waardes. In het geval van smartphones, tablets of notebooks omvat de maximale WLAN-overdrachtssnelheid tussen 350 en 370 megabits per seconde. Gemiddeld werden echter altijd tot 190 Mbit per seconde gegenereerd. De verbinding was zeer stabiel, er waren nauwelijks schommelingen in de transmissiesnelheid.

TESTRESULTATEN       
        
Basisverdieping 4       
Test1234567
        
Measurement process       
measured with:HUAWEI ANE-LX1HUAWEI ANE-LX2HUAWEI ANE-LX3HP 14-cm0970ndHP 14-cm0970ndHP 14-cm0970ndHP 14-cm0970nd
MAC address:**:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**
Lost connections:0100020
Connected access point:FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590
        
Throughput throughout measurement       
Average in Mbit/s:174204200,5209,5177192,5171
Maximum in Mbit/s:231288243241253235241
Minimum in Mbit/s:117120158178101150101
        
Signal strength thoughout measurement       
Average in dBm: -56-46,5-54,5-44,5-44-45-45,5
Maximum in dBm:-53-41-51-41-40-39-43
Minimum in dBm:-59-52-58-48-48-51-48
        
Gross data rate throughout measurement       
Average in Mbit/s:411,5355,5409,5409,5409,5290,5409,5
Maximum in Mbit/s: 433430430430430430430
Minimum in Mbit/s: 390281389389389151389
        
Connection       
Connected with: FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590
MAC adress:  **:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**
        
Radio network: ******************************************
Channel:60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz
MAC adress:**:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**

Conclusie

De Fritz!Box 7590 is een router/modem die zijn wiedeweerga niet kent. Een eenvoudige installatie, een uitgebreide maar toch duidelijke webinterface, evenals goede componenten en functies. Voor €195 heb je een echt thuiskantoor dat zelfs voor kleine bedrijven geschikt is. Dit is echter ook de grootste tegenslag: een gewone gebruiker wordt al snel afgeschrikt door de flinke uitgave, maar voor zulke goede kwaliteit moet je eenmaal iets meer op tafel leggen. Geloof het of niet, je zal hier nooit spijt van krijgen.