Posted inRandapparatuur

Review AORUS FI32Q

Introductie

Een krachtpatser van een monitor op alle fronten. Dat heb je niet vaak, want even heel eerlijk; een monitor die aan vrijwel alles voldoet, is gewoon moeilijk te vinden. Vooral gezien het feit dat als je ze vindt, je ook nog eens de hoofdprijs moet neerleggen. Juist hier komt dan de Gigabyte Aorus FI32Q binnen. Waar gamers hierin een krachtig QHD-scherm vinden met een hoge refreshrate, kunnen professionals een scherm krijgen met HDR-support en zelfs een KVM-switch. Dit scherm heeft het allemaal en dat terwijl het nog niet eens het duurste scherm is op de markt. Dat komt wel helaas met een prijs, of twee. Aan ene kant toch nog een hoog prijskaartje, aan de andere kant met een ontzettend hoge vlekgevoeligheid.

Specs

Panel Size (diagonal)31.5″ SS IPS
Display Viewing Area (HxV)698.112 x 392.688 (mm)
Panel Backlight/ TypeEdge
Display Surface (non-glare/ glare)Non-glare
Color Saturation94% DCI-P3/120% sRGB
True Resolution2‎560 x 1440 (QHD)
Pixel Pitch0.273 (H) x 0.273 (V) (mm)
Brightness350 cd/m2 (TYP)
Contrast Ratio1000 : 1 (TYP)
Viewing Angle178°(H)/178°(V)
Display Colors8 bits
Response Time1ms (MPRT) / 1ms (GTG)
Refresh Rate165Hz (OC 170Hz)
HDRVESA Display HDR400/HLG
Flicker-freeYes
Signal InputHDMI 2.0 x2, Display port 1.4 x1
Earphone JackYes (Audio ESS SABRE HiFi)
Unique FeaturesOSD Sidekick
Active Noise Cancelling (ANC) 2.0
Aim Stabilizer Sync
Black Equalizer 1.0
Dashboard
Crosshair
Timer
Counter
Eagle Eye
PiP/PbP
Auto-Update
KVM
RGB Fusion 2.0
6 axis Color Control
Smart OD
Power TypeBuild-in
AC Input Max110W
Power Off Mode0.3W
VoltageAC 100V~240V
Tilt(angle)-5∘~+21∘
Swivel(angle)-20∘~+20∘
Pivot(angle/direction)+90∘
Height Adjustment (mm)130mm
VESA Wall Mounting(mm)100*100mm
Kensington lockYes
Phys. Dimension with Stand (WxHxD)717.6*598.3*283mm
Phys. Dimension w/o stand (WxHxD)717.6*424.3*71.3mm
Box Dimension (WxHxD)1000*585*198mm
Net Weight with stand (Esti.)10.8kg
Net Weight without stand (Esti.)7.6kg
Gross Weight (Esti.)15.2kg
AccessoriesPower cable/HDMI cable/DP cable/USB cable/Type C cable/QSG/Warranty card

Design

De Aorus FI32Q heeft een scherm van 31,5-inch 165hz scherm met een resolutie van 2.560 bij 1.440. De refreshrate is trouwens nog even te overklokken naar 170hz, gemaakt met wat Gigabyte een Super Speed ​​IPS 8-bits paneel noemt. Gigabyte heeft dit paneel in zijn premium Aorus-beeldschermen geplaatst en afgeprijsd naar de high-end concurrentie zoals Razer en Alienware.

Met een gewicht van 10.8kg is deze voor sommigen nogal zwaar. De monitor heeft namelijk een flinke metalen voet nodig om dit grote scherm te kunnen tillen. Dit heeft zijn voordelen aangezien er vrijwel geen schermtrilling is op slechts een paar centimeter typen. De standaard is ook geschikt voor alternatieve gamers, met een V-vorm die in de buurt van het midden naar boven wijst, waardoor bijna elke toetsenbordpositionering mogelijk is die voor jou het meest comfortabel is om mee te spelen.

Het scherm draait 90 graden tussen een landschaps- en portretmodus, met een draaibereik van 40 graden, kanteling tussen -5 en 21 graden en brede kijkhoeken van 178 graden.

Het OSD-menu (onscreen display menu) was ook een mooie verrassing. Met een joystick in het midden aan de onderkant van het scherm baan je jezelf door een tal aan opties. Er is een volledig kleur- en kalibratiepakket aanwezig, profielschetsing en zelfs richtkruizen en vergrootglasfuncties. Dit vernielt wel je skillset, aangezien dit toch wel een beetje cheaten is.

De Aorus FI32Q heeft drie zones RGB aan de achterkant, twee op het scherm en een op de standaard. Deze kunnen worden aangepast of geprogrammeerd met behulp van Gigabyte’s RGB Fusion 2.0-software of de OSD. Aan de onderkant zitten trouwens ook alle poorten en ook die zijn weer uitgebreid aanwezig; twee HDMI 2.0-poorten, een DisplayPort 1.4b-ingang en een USB 3.0 Type-C-poort. Vervolgens is er een 3,5 mm koptelefoonaansluiting voor audio-doorvoer via een USB 3.0-upstreampoort, die naast een microfooningang en twee downstream USB 3.0-slots zit. Waarom zoveel poorten, vraag je? Voor de KVM aan boord natuurlijk!

Met een KVM-schakelaar (toetsenbord/video/muis) kan je je toetsenbord en muis op meerdere machines aansluiten, terwijl Gigabyte’s PIP- en PBP-functies (beeld in beeld en beeld-voor-beeld) het gemakkelijk maken om ten minste twee pc’s te bedienen vanaf dezelfde monitor. De hoofdtelefoonaansluiting is aangesloten op een ESS Sabre Hi-Fi actieve ruisonderdrukkende DAC (digitaal-analoogomzetter) audioversterker.

Harde performance

Zoals eerder vermeld, beschikt dit 1440p-scherm over wat Gigabyte een Super Speed IPS-paneel noemt met een native verversingssnelheid van 165 Hz die overklokt tot 170 Hz. De monitor is geschikt voor HDR 400 en ondersteunt AMD’s FreeSync Premium Pro anti-screen-tearing-technologie.

Jammer genoeg kon ik geen Spyder colorimeter krijgen, maar gelukkig zijn er andere manieren om te testen. Uit de test (https://www.eizo.be/monitor-test/) van EIZO kwam al snel uit dat de monitor NIET getweakt hoefde te worden. Out of the box deed deze het eigenlijk al prima. Een ander verhaal is het als je je HDR binnen Windows aan zet. Hierbij merk je toch al snel kleurverschil waardoor je toch nog even het OSD-menu in moet om een paar dingen aan te passen.

Via een sensor en een Raspberry Pi is ook de reactiesnelheid gemeten. Uit 8 tests is gebleken dat 7 van de 8 testen een reactiesnelheid van ongeveer 0.085ms heeft. De ene test die uitviel, had een snelheid van 0.98. Minieme verschillen en eigenlijk compleet irrelevant. De input heeft nagenoeg nul vertraging. Wellicht heeft dit verschil te maken met de KVM-switch. KVM-switches hebben nog wel eens de neiging om het signaal tussen invoerapparaat en computer te vertragen. Gelukkig is dit vrijwel niet voorgekomen en was dit alleen het feit wanneer er hubs op de KVM-hub was aangesloten.

Gaming en media

Goed, genoeg over de techniek. Nu naar de daadwerkelijke eindgebruiker; de filmkijker en de gamer. Na Windows en de monitor in HDR-modus te hebben gezet, zag de HDR 4K footage van LG er fantastisch uit (https://www.youtube.com/watch?v=njX2bu-_Vw4). Met de HDR Movie instelling komen de kleuren nog scherper uit en dit kwam op sommige punten zelfs in de buurt van OLED-kwaliteit. Zeker weten niet slecht!

Ten slotte zijn er natuurlijk de nodige titels gespeeld om dit ook tijdens het gamen te vergelijken. Zowel Far Cry 5, CS:GO en Assassins Creed: Valhalla zijn op de proef gesteld. De Aorus FI32Q presteerde prima, zonder ghosting en het voelde echt nihil qua inputlag.

Conclusie

De Gigabyte Aorus FI32Q is een reus, zowel in formaat als prestatie. Dit scherm doet niet onder voor de duurste high-end concurrent. Hoewel 27 inch al jaren de standaard is, kan je hier niet om heen kijken. 32 inch is wel de toekomst, al moet er gezegd worden dat een ultrawide de voorkeur heeft. Als we nu toch eerlijk zijn; De Aorus FI32Q is de eerste monitor die ik in een tijdje heb getest. 32 inch voelt ontzettend groot aan vergeleken met een 27 inch scherm die ik normaal voor mijn neus heb staan.

Het enige wat mist is curve. De HDR en de ultrasnelle refreshrate zouden zo goed uitkomen op een scherm wat je omringt. Dit zou veel meer diepte in je gameplay brengen. Maar goed, niet om echt wat op te melden natuurlijk. Ook dit is weer een persoonlijk punt. Puur technisch zou je dan namelijk kijken naar de Gigabyte G32QC Gaming Monitor. Vrijwel dezelfde specs, maar dan curved. Opties zijn er namelijk genoeg voor gamers en filmliefhebbers. Daarnaast kunnen de professionals prima aan de slag met dit scherm. Het sterk aanpasbare menu in combinatie met aangename verrassingen zoals de geïntegreerde KVM en een vergrootglas ingebouwd in het OSD plaatsen deze monitor ver boven de concurrentie. Het is lang geleden dat een gamingscherm van deze prijsklasse, met deze specificaties én met deze mogelijkheden zo bovenaan mijn lijstje heeft gestaan. Daarom krijgt de Gigabyte Aorus FI32Q een Glitching Golden standard award.

Superveeleisende verversingsfreaks die meer dan 200Hz willen, moeten misschien ergens anders kijken, maar voor degenen die op zoek zijn naar de beste uitgebalanceerde allround gamingmonitor, komt de Aorus FI32Q vrijwel overal terecht.

De Golden standard wordt uitgereikt aan producten die ultiem zijn; de droom voor elke techneut en gamer.

  • Er is niks structureels om op aan te merken.
  • Het is zo innovatief dat het lastig is om hieraan te tippen.
  • Deze award wordt niet vaak gegeven, alleen de topproducten krijgen dit merkje.