Posted inRandapparatuur

Review Sharkoon Skiller SGK50 S4

Inleiding

Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is een van de nieuwste creaties die in korte tijd van de band komt rollen bij Sharkoon. De normale toetsenborden ben je inmiddels wel gewend, maar deze keer komt het iets dichter bij de custom toetsenborden. Voor Sharkoon is dit het eerste 60% gaming-model dat wordt geleverd met 3- en 5-pins hot-swap-switches om de kwaliteit te verhogen of de standaard geleverde Kailh-switches te wijzigen.
De toetsen zijn gemaakt van ABS-plastic, net zoals het chassis en komt zonder polssteun. Hierbij komt nog een verwijderbare USB-C kabel en geen behoefte aan software, omdat dit toetsenbord alles zelf regelt. Dit alles tegen een aantrekkelijke prijs voor zijn segment. Houd dit toetsenbord zich staande in de test?

Specs

Algemeen 
Kleurvarianten:Black, White
Type:Gaming toetsenbord
Switch technologie:Hot-Swap
Verlichting:RGB
Aanpasbare verlichting:
Lichteffecten:
Max. Polling Rate:1.000 Hz
Blok:60 % layout
Onboard geheugen voor game-profielen:
Capaciteit van het onboard geheugen:32 kB
Afneembare kabel:
Gewicht incl. kabel:648 g
Gewicht zonder kabel:588 g
Afmetingen (L x B x H):293 x 102,55 x 38 mm
Ondersteunde besturingssystemen:Windows
  
Keycap eigenschappen 
Functietoetsen met vooringestelde multimedia acties:
N-Key Rollover ondersteuning:
On-The-Fly Macro opname:
Actuatiekracht:50 ± 10 g
Eigenschappen switch:Lineair
Afstand tot actuatiepunt:1,9 mm
Levensduur van de toetsen:Min. 70 miljoen aanslagen
  
Kabel en aansluitingen 
Aansluiting:USB Type-C
Spiraalkabel:
Kabellengte:180 cm
Vergulde connectoren:
  
Inhoud verpakking 
SKILLER SGK50 S4Switch puller tool
Extra keycapsHandleiding
Keycap puller tool 

Unboxing

Tijdens het uitpakken van deze Sharkoon SKILLER SGK50 S4 valt het volgende op. Het is een toetsenbord dat wordt geleverd in een opvallende stevige kartonnen doos met afbeeldingen en productspecificaties. Binnenin is het toetsenbord tussen een simpele kartonnen mal geplaatst.

De inhoud van de doos is als volgt:

 • Sharkoon SKILLER SGK50 S4 Toetsenbord
 • Een tool voor het verwijderen van toetsen
 • Een tang voor het verwijderen van switches
 • Schoonmaakdoekje (en brillenpoetsdoekje)
 • 2x verwisselbare toetsen
 • Mesh USB-C-kabel
 • Een setje verschillende stickers
 • Ondersteuningsdocumentatie

Design

De constructie van deze Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is voornamelijk gebaseerd op plastic voor zowel het chassis als de interne elementen. Dit kan niet anders zijn om te proberen zijn prijs tot het minimum te behouden ondanks zijn hot-swap configuratie. Dankzij het formaat van 60% hebben we volledig compacte afmetingen om gemakkelijk te vervoeren en te gebruiken, maar jammer genoeg is er geen type polssteun inbegrepen.

Het buitenste chassis bestaat uit een harde plastic schaal die fungeert als een basis om het toetsenbord stevig vast te houden. Het heeft over het algemeen een goede afwerking, hoewel de buitenrand iets meer gladgemaakt had kunnen worden omdat het een beetje scherp aanvoelde. In de praktijk wrijf je deze er zo af en zal je er over het algemeen geen last van hebben door het gebruik. De USB-C-poort is in de achterste hoek geplaatst, waarop je een gekrulde mesh USB-C-kabel kan prikken.

Onderop zijn meerdere antislip rubberen voetjes te vinden, die de montageschroeven van de set verbergen. Deze voetjes kan je uitschuiven op twee hoogtes om je goede optie te laten kiezen wat betreft ergonomie. De eerste trap vergroot de hoogte van de voorkant met 3 mm en de tweede met 10 mm, en dat is genoeg bereik voor zo’n smal toetsenbord.

Wat de interne constructie betreft, gebruikt de Sharkoon SKILLER SGK50 S4 een stevige synthetische composietplaat waar de switches rusten en net daaronder een tweede laag schuim voor geluidsabsorptie. Het volgende is de printplaat en net daaronder is een extra vierde laag schuim om rebound-geluid te absorberen, dat is het tikgeluid na het indrukken van een toets. Het lijkt een uitstekend ontwerp om een redelijk stil toetsenbord te creëren, hoewel het beter had geweest met aluminium. Dan heb je namelijk ook een wat luxer gevoel, maar dat drijft de prijs wel hoger.

Performance

De eerste laag waarop de switches en keycaps van de Sharkoon SKILLER SGK50 S4 rusten, is wit gekleurd om een betere reflectie te bieden aan de geïntegreerde RGB-achtergrondverlichting. Er zullen standaard twee versies van keycaps beschikbaar zijn, degene die nu volledig in het zwart is getest en een andere met zwarte randtoetsen en echt opvallende witte toetsen binnenin.

Deze standaard keycaps zijn gemaakt van ABS-kunststof, met een standaardontwerp en een volledig glad oppervlak om een goede vingergrip te bieden. De gebruikte lay-out is goed leesbaar en geeft een goed contrast om de karakters te zien zonder en met RGB.

Dit toetsenbord heeft geen besturingssoftware nodig, omdat alle secundaire functies en macro’s kunnen worden beheerd via sneltoetsen. De cijferrij bevat zoals gebruikelijk alle F-functies, terwijl de geheugen- en macro-opnamefuncties op de toetsen. Het heeft twee geheugenruimtes en in totaal 32 KB om tot 16 on-the-fly acties op te slaan. In de rechterhelft bevinden zich alle belangrijke multimediafuncties en een optie om de Windows-toets uit te schakelen.

Het RGB-systeem is rechtstreeks in de print geïntegreerd, dus dat betekent dat er transparante dome-switches gebruikt worden. Anders krijg je de RGB namelijk niet te zien. Via twee toetsen zijn de animaties en kleur van de LED’s aan te passen. Met “Fn + Ctrl Right” kan je tussen 18 zeer uitgewerkte animaties selecteren en met “Fn + Options” kun je tussen 9 verschillende kleuren wijzigen.

Switches

De Sharkoon SKILLER SGK50 S4 maakt een sprong vooruit in prestaties en flexibiliteit dankzij de implementatie van een PCB met Hot-Swap-switches. Gezien de prijs van het toetsenbord is dit geweldig nieuws, aangezien de fabrikant een functie beschikbaar stelt voor elke gebruiker die je normaal alleen bij duurdere merken ziet. Dit maakt het mogelijk om 3- en 5-pins switches op het toetsenbord te installeren, van de goedkoopste tot de duurste switches op de markt. Daarnaast zijn ze eenvoudig te vernieuwen als je de meegeleverde schakelaars beu bent.

Standaard heeft Sharkoon samengewerkt met Kailh om dit toetsenbord te leveren in de blauwe (clicky), rode (lineaire) en bruine (tactiele) versies. Ze zijn allemaal bestand tegen maximaal 70 miljoen klikken en deze specifieke rode versie heeft een bedieningspunt van 1,9 mm, een totale veerweg van 4 mm, lineaire prestaties en een bedieningskracht gelijk aan 50 gf. De prestaties zijn echter zeer goed, zonder wrijving van het mechanisme in de transparante dome. Omdat ze niet van het box-type zijn, is er wat meer speling van de toetsen, maar de typervaringen zijn erg goed.

Het gaminggedeelte wordt mogelijk gemaakt door een intern geheugen voor macro’s met twee spaties en N-Key Rollover met totale antighosting over het hele bord. Het biedt alleen bekabelde connectiviteit met een pollingsnelheid van 1000 Hz, meer dan genoeg om geen vertraging te krijgen tijdens gebruik. Het had echter nog leuker kunnen zijn om software te implementeren om de functies van de toetsen naar je eigen smaak in kaart te kunnen brengen of om RGB Per-Key te hebben.

Sharkoon speelt alvast ook handig in op het maatwerk die je hierop kan toepassen en verkoopt allerlei switches gelijk los. Zelf zijn ook de Gateron Pro Silver, Gateron Pro Red en de Gateron Milky Yellow switches getest. Check mijn ervaring bij deze producten. De switches komen in pakketten van 35 switches voor ongeveer €10,00 per pakket. Dat is zeker niet gek. Dit is voldoende om alle belangrijke toetsen te wisselen. Wil je het complete bord vervangen, dan zal je met twee pakketten moeten doen. Dan is €20,00 nog steeds prima geld voor deze kwaliteit.

Conclusie

Dit is misschien wel een van de meest veelzijdige toetsenborden is die Sharkoon heeft gemaakt vanwege twee belangrijke kenmerken, het 60% ontwerp en de mogelijkheid van Hot-Swap-switches. Hierdoor kun je de standaard Kailh-switches op elk moment upgraden en dichter bij custom toetsenborden komen en in de toekomst de keycaps voor een andere veranderen. In feite kun je het bord gewoon aanpassen naar je eigen smaak. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Naast al die switches zijn er ook aparte keycaps te krijgen in samenwerking met Tai-Hao. Speciaal voor de SGK50 S4: Sharkoon – SKILLER SAC20 S4. Voor andere keyboards: Sharkoon – SKILLER SAC20.

Wat de constructie betreft, kan je redelijk tevreden zijn met de algemene kwaliteit als je rekening houdt met de prijs. Aluminium wordt niet gebruikt, maar het ABS is goed afgewerkt en heeft een prima dikte. De voorpoten zorgen voor een goede ergonomie, hoewel je een betere akoestische isolatie had kunnen verwachten met de dubbele laag intern schuim. Misschien kan je dempingsringen gebruiken of simpelweg andere switches inzetten.

De ABS keycaps zijn vergelijkbaar met de andere nieuwe modellen van het merk; goede grip, prima constructie en goed oplichtende karakters met het onboard configureerbare ARGB-systeem. Het is prima om geen software nodig te hebben voor dit soort maatwerk, maar hiermee verlies je de mogelijkheid om secundaire functies naar je eigen zin in kaart te brengen. Ten slotte voldoen de Kailh-switches aan kwaliteit en prestaties zonder de meest geavanceerde van het merk te zijn.

Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer €70, wat echt niet gek is voor deze kwaliteit en de mogelijkheid tot maatwerk. Het komt met gereedschap om keycaps en switches te verwijderen, een paar reserve caps en een goede kabel.

De Glitching recommended is er voor het product waarvan wij vinden dat dit absoluut niet mag ontbreken in je inventaris.

 • Een paar foutjes horen erbij.
 • Er is ruimte voor verbetering maar het mag de pret absoluut niet drukken.

De Personal choice is er voor dat ene product dat een van de Glitchers fantastisch vind.

 • Foutjes maken geen verschil.
 • Verbetering mag altijd.
 • Persoonlijke favoriet, boven alles.

Gebruikt in combinatie met: