Posted inRandapparatuur

Review SteelSeries Aerox 3

Introductie

SteelSeries produceert nu al bijna twee decennia randapparatuur voor gaming, waarbij ze de afgelopen jaren een aantal serieuze successen hebben geboekt, waaronder de beste gamingheadset, de beste gamingmuis en nog veel meer indrukwekkende onderscheidingen.

Al eerder is de Steelseries Aerox 3 Wireless gereviewed met een score van 9.1. En dat is niet zo gek; Steelseries pakte een hele goede muis en maakte dat draadloos. Alleen hadden wij die basismuis nog niet geprobeerd. Nu dus wel. En man, wat is de Aerox 3 een beest.

Met een TrueMove Core-sensor van 8500 DPI, 3-zone RGB-verlichting, USB-C en afneembare kabel lijkt hij gigantisch op zijn draadloze broertje. De Aerox 3 is wel een paar gram lichter met totaalgewicht van 57 gram, maar hij doet niet onder voor zijn tegenhanger. Zeker niet zelfs. Hij is zelfs iets beter en dat voor een mindere prijs.

De specs

Sensor
SensorSteelSeries Truemove Core
Sensor TypeOptical
CPI200-18.000 in 100 CPI increments
IPS300, on SteelSeries QcK surfaces
Acceleration35G
Polling Rate1000Hz / 1 ms
Hardware AccelerationNone
Design
Back Cover MaterialBlack Matte Finish
Core ConstructionABS Plastic
ShapeErgonomic, Right-handed
Grip StyleClaw or Fingertip
Number of Buttons6
Switch TypeSteelSeries mechanical switches, rated for 80 million clicks
Illumination3 RGB Zones
Weight57g without cable
Length120.55mm
Width57.91mm
Height21.53mm
Super Mesh Cable Length1.8m
Compatibility
OSWindows, Mac, Xbox, Linux. USB port required
SoftwareSteelSeries Engine 3.15.1+ or SteelSeries GG
Package content
Product Information Guide, Aerox 3 Gaming Mouse, USB Type-C to USB Type-A Super Mesh Data Cable

Het uiterlijk

Het meest onderscheidende kenmerk van deze muis is zonder twijfel de vorm. De Aerox 3 is een 1 op 1 kloon van de Rival 3 muis die SteelSeries produceert en heeft een extreem goede vorm voor gebruikers met een claw-greep. De muis zou waarschijnlijk ook kunnen worden gebruikt door gebruikers van full-greep als hun hand kleiner was. Een goede waarschuwing voor fingertip-gebruikers – de gewichtsverdeling van de muis is naar achteren gericht, dus wanneer je de muis optilt met slechts een fingertip-greep, kan de onderkant van de muis eerst de muismat raken, waardoor je niet kunt mikken.

Net zoals bij zijn broertje is de honingraatstructuur te zien, met een lekker RGB-kleurtje binnenin. Het plastic voelt wederom niet goedkoop aan en het heeft een gewicht van 57 gram, tegenover de 66 gram van de Aerox 3 Wireless. Binnenin is het moederbordje ook weer net zo dun, het scrollwiel lichter en de inwendige coating maakt het waterdicht en stofvrij. De Aerox 3 heeft, net zoals zijn broertje, een IP54 certificering.

De performance

De Aerox 3 is uitgerust met de PMW-3331-sensor van PixArt. De sensor zorgt ervoor dat de muis snel reageert, zelfs een kleine duizendste sneller als de draadloze versie. De muisvoetjes zijn zeer glad en de responstijd lijkt in praktijk zelfs lager te liggen. Echter is het gewicht wederom een groot discussiepunt. De vraag of je het lichte gewicht lekkerder vindt, is een persoonlijke kwestie.

De software

De Aerox 3 maakt een prima indruk, maar het zit hem vooral in de details. Zo is de Aerox 3 uitgerust met PTFE-schuifvoetjes. Door dit en het lichte gewicht heb je (bijna) niet meer het gevoel iets in je hand te hebben. Een nadeel is wel dat de schuifvoetjes snel krassen maken, dus pak wel een muismat erbij.
En last but not least is er de RGB-verlichting. Dit kan worden gecontroleerd door de gratis software SteelSeries Engine 3. Er zijn in totaal drie zones geïnstalleerd die je afzonderlijk kan instellen.

De vergelijking

Er moet wel wat gezegd worden over de vergelijking tussen de draadloze en de bedrade versie van de Aerox 3. Het is exact hetzelfde! Die paar gram gewicht merk je wel, de bedrade variant laat het voelen alsof je echt niks in je hand hebt. De responstijd is nagenoeg hetzelfde en nog altijd zeer goed. De enige reden waarom je een draadloze zou nemen, is de vrijheid van de kabel. Een keuze, puur op specs en ervaring, is onmogelijk te maken. Het gaat dus volledig op persoonlijke voorkeur. Het enige wat eventueel mee zou kunnen wegen, zijn de paar grammen minder in de bedrade variant.

Het oordeel

Muizen met gaten, daar heeft Steelseries nu wel kaas van gegeten. De Aerox 3 Wireless was al indrukwekken, maar de bedrade variant helemaal. Net zoals bij de draadloze variant zijn alle componenten waar mogelijk teruggebracht tot een minimum aan gewicht. De printplaat is dunner gemaakt, de behuizing heeft 200 ruitvormige gaatjes gekregen en ook het muiswiel is afgevallen. En de kers op de taart is de IP54-certificering, wat betekent dat de Aerox 3 Wireless absoluut water- en stofdicht is.
Nu komen we echter op glad ijs. Zoals vermeld gaat het nu helemaal op persoonlijke voorkeur. Ga je voor vrijheid in beweging, dan pak je de Aerox 3 Wireless. Wil je echt die paar gram minder, dan pak je de gewone Aerox 3. Uit persoonlijk punt weegt het gewicht toch meer, dus is er gekozen voor de lichtere bedrade versie (snap je hem nog?).

Ben je op zoek naar gewoon een lichte muis met een loeisterke achtergrond, dan is de Steelseries Aerox 3 zeker wat voor jou. Dit is misschien wel de lichtste en nauwkeurigste muis die er nu te vinden is. Met een prijskaartje van rond de €55 valt deze prima binnen budget en is het zeker waard.
De Steelseries Aerox 3 is al verkrijgbaar vanaf €50. (bijgewerkt op 12-09-2021)