Inleiding
Tegenwoordig zijn smartphones een beetje een routinemiddel geworden. Gemiddeld gaat een smartphone maar een jaar of twee mee, voordat de volgende versie wordt gelanceerd. Omdat het in zo’n rap tempo gaat, is het maken van verschillende smartphones een hele klus geworden voor merken. De uitdaging is nog groter als het gaat om budgettelefoons vanwege de vele launches.
In de afgelopen jaren heeft Xiaomi geprobeerd deze uitdaging aan te gaan door meerdere modellen te lanceren om toch een beetje te kunnen variëren en meer kopers te bedienen. De Redmi Note 9-serie van vorig jaar had een normale Note 9 en een krachtigere Note 9 Pro en Note 9 Pro Max. Dit jaar heeft Xiaomi de Note 9 vervangen door de Note 10, Note 10 Pro en Note 10 Pro Max. En laten we vandaag nou net die lekkere Xiaomi Redmi Note 10 Pro hebben.
Ontwerp en bouwkwaliteit
Zeggen dat de Note 10 Pro er mooi uitziet, is een understatement. Er zijn geen losse eindjes, geen opzichtige details, geen gekke over-the-top branding. Alles is goed doordacht, en het design is te vergelijken met top-tier telefoons. Als je deze telefoon naast andere high-end toestellen legt, is het lastig om te zeggen welke een budget is.
De telefoon heeft een glazen achterkant – dit is Corning Gorilla Glass 5 – en een plastic frame van een bijpassende kleur. De grijze versie van de telefoon – die ik ter beoordeling heb – is glanzend en toch wel een vingerafdruk en veegmagneet. Het is ook heel erg glad. Voor de duidelijkheid: het is alleen glad op een oppervlak zoals een tafel. In de handen niet, vanwege het frame en het bijna platte scherm.
De camerabehuizing in de Note 10 Pro is een eilandje, wat betekent dat er een camerabobbel in deze telefoon zit. Dit is om zijn grote 108MP-sensor te verbergen, dus je kunt zeggen dat het begrijpelijk is. Xiaomi heeft slim elke centimeter van deze camerabobbel opzettelijk laten lijken, bijvoorbeeld, ook al heeft de Note 10 Pro geen fancy focustrucs die geadverteerd wordt, maar er lijkt toch een laser-autofocus te zijn.
Een ander mooi aspect van de Note 10 Pro – afgezien van het vernieuwde ontwerp – is hoe slank hij is. Met 8,1 mm en 192 g kaal is de Note 10 Pro lichter dan zijn voorganger, ondanks alle extra hardware. Xiaomi heeft gekozen voor een aan de zijkant gemonteerde vingerafdrukscanner die snel en nauwkeurig is. Het werkt ook als een snelle ‘dubbeltik’-sneltoets, zodat je bijvoorbeeld een snelle schermafbeelding kunt maken of de camera rechtstreeks kunt openen.
Daarnaast zijn ook een IP53-certificering voor stof- en spatbestendigheid, 360-graden omgevingslichtsensor, dubbele stereoluidsprekers met hi-res audio-ondersteuning, IR-blaster en 3,5 mm audio-aansluiting aanwezig.
Scherm
Xiaomi heeft ook aan de voorkant een aantal grote veranderingen aangebracht. De Note 10 Pro wordt geleverd met een ‘120Hz Super AMOLED-scherm’ met behoud van de schermgrootte – 6,7 inch – en full HD +. Dit was waarschijnlijk een van de grootste verrassingen die bijna iedereen op de launchday verraste. Het scherm is tevens HDR ready. Daardoor worden kleuren mooi en crispy worden zonder overboord te gaan. Scrollen door de MIUI is in het algemeen een prettige ervaring. Er is daarnaast ook aan de voorkant Corning Gorilla Glass 5 voor bescherming. De Note 10 Pro heeft met gemak het beste display op elke smartphone onder de 400, althans, dat vind ik.
Camera’s
De Note 10 Pro is Xiaomi’s vierde telefoon die wordt geleverd met een 108 MP hoofdcamera na de Mi 10, Mi 10T Pro en Mi 10i – natuurlijk is dit de meest betaalbare in die lijst. Je kunt ervoor kiezen om met volledige resolutie te fotograferen, maar idealiter zou je dat niet moeten doen. Hoewel het er op het eerste gezicht scherp uit ziet, is het bij het inzoomen toch iets waziger. De details die je verwacht bij het inzoomen, zijn er niet. Dat wil niet zeggen dat de 108mp camera helemaal niks is. Voor foto’s is het super, je moet alleen niet te ver inzoomen of uitsnijden.
Er zijn drie andere camera’s, die in wezen hetzelfde zijn als die op de Note 9 Pro Max met enkele aanpassingen. Er is een 8 MP ultragroothoekcamera, een 5 MP super-macro en nog een 2 MP dieptecamera voor portretfotografie. Nu zou je denken dat het een overkill is. En normaal zou je gelijk hebben. Gaan we kijken naar de HDR-modus van de camera-app, dan is toch best snel te zien dat al die losse camera’s samenwerken. De 108MP geeft kleuren en details, de groothoek doet de wijdte, en de super-macro en de dieptecamera geven een prachtig perspectief. Dit is waar de Redmi Note 10 Pro in uitblinkt.
Wat betreft video-opnames blinkt de telefoon vooral uit op 1080p @ 30fps. Bij deze instelling krijg je electronic image stabilization voor stabielere, goed gedetailleerde beelden met ook grotendeels goede audio. De hoofdcamera kan zowel 4K @ 30fps als 1080p @ 60fps bereiken, alleen krijg je dan geen stabilisatie erbij. Dit is redelijk logisch aangezien deze opties vooral voor semiprofessionele doeleinden zijn. Meestal gebruik je dan toch een externe stabilizer.
Xiaomi heeft een aantal high-end ‘Mi-functies’ zoals Vlog-modus, Dual Video en Magic Clone-video’s toegevoegd aan de Note 10 Pro. En toch zijn de Timelapse en Long Exposure de leukere opties. Heel simpel kan je hiermee nachtfoto’s maken of een uniek beeld neerzetten.
Prestaties en batterijduur
Onder de motorkap heeft de Note 10 Pro Max een Snapdragon 732G-processor. Dit is een prima processor welke kracht en energiebesparing prima combineert. Opvallend is het ontbreken van 5G in deze telefoon. Xiaomi wil niet dat kopers meer moeten uitgeven – de 5G-chipset had de Note 10 Pro duurder kunnen maken – voor technologie die ze waarschijnlijk de komende twee tot drie jaar niet echt zullen gebruiken.
Laten we het hebben over de interne onderdelen. De Note 10 Pro wordt geleverd met maximaal 8 GB RAM en maximaal 128 GB opslag. Dit is uitbreidbaar via een micro-SD kaart. Software in de telefoon is Android 11-gebaseerde MIUI 12. Dit alles leidt tot uitstekende prestaties en meer dan goed gamingvermogen. Het is over het algemeen een erg snelle telefoon en hij doet dit zonder heet of warm te worden als hij onder druk komt te staan.
Dit alles komt ook tot uiting in de lange batterijduur van de telefoon. De Note 10 Pro heeft een 5.020 mAh accu met een 33 W fast charge. Zelfs met het display van de telefoon opgeschroefd tot 120Hz kan het makkelijk een hele dag mee. De complete batterijduur gaf gemiddeld bijna 12 uur, wat indrukwekkend is.
De fast-charge van de telefoon doen er alleen niet helemaal recht aan, aangezien het bijna een uur en twintig minuten duurt om van 0 tot 100 procent te gaan. Dit is wel sneller als gewone draadjes dus niet te veel over nadenken.
Advertenties
Het laatste waar ik over ga praten is dat Redmi vaak vervelende advertenties weergeeft in de MIUI-systeem apps, vaak zonder de nodige beoordeling, dus je kan wel eens rare dingen krijgen. Ik ben blij te kunnen melden dat dit niet het geval is met de Note 10 Pro. De advertentiesituatie is onder controle, met nog maar een paar advertenties die vrijwel niet aanwezig zijn. Deze kun je ook uitschakelen en Xiaomi heeft zelfs zelf een handleiding geschreven waarin dat moet.
Conclusie
In de conclusie kan ik vlot zijn. Telefoons zoals de Redmi Note 10 Pro zijn zeldzaam. Het is misschien wel de beste telefoon die je vandaag de dag onder de 400 kunt krijgen. Punt. Waarom? Nou, simpelweg omdat die 108 MP-camera niet alleen maar onzin is. Het is echt wel goed, zeker in combinatie met de andere camera’s. Xiaomi is er op de een of andere manier in geslaagd high-end apparatuur te brengen tegen een prijs die, zoals ze zeggen, te mooi is om waar te zijn. Iets wat kenmerkend is voor Xiaomi. De Redmi Note 10 Pro zet een nieuwe maatstaf voor waar voor je geld, maar als zelfs de Redmi Note dichter bij de flagship telefoons komt, wekt het ook verwachtingen. Waar gaat Xiaomi vanaf hier naartoe, dat is de vraag.