Posted inUncategorized

Review Sharkoon SW10 75 MM Inline Skates

Inleiding

Tegenwoordig komen steeds meer fabrikanten met gamestoelen. Ook Sharkoon heeft al een rits uitgebracht. Op het eerste gezicht lijkt een gamestoel niet veel anders als een bureaustoel. Het heeft een rugleuning, basis, armleuningen en de bekende vijfster met wielen eraan. En ja hoor, zoals altijd zijn het weer plastic wielen met soms een rubberen coating. Dat blijft vastzitten in het tapijt of maakt krassen op het laminaat. Daar wil je wat tegen doen. Maar wat? De SW10 geeft je een oplossing.

Wist je trouwens dat ik een kopersgids heb geschreven over gamestoelen?

Specs

Algemeen 
Materiaal:Polyurethaan
Kleur:Zwart
Diameter:75 mm
Diameter stift:Universeel 11 mm
Lengte stift:Universeel 22 mm
Type lager:608ZZ
Maximale belasting:150 kg
Gebruiksgebied:Alle vlakke binnen oppervlakken
Compatibele serie:SKILLER en ELBRUS stoelen
  
Inhoud verpakking 
SW10 (5 wielen)Handleiding

Waarom nou skates?

Zoals ik in de inleiding al zei; de wielen van gamestoelen laten nog wel eens te wensen over. Het gebeurt vaak genoeg dat deze wieltjes vast komen te zitten in tapijt of krassen veroorzaken op laminaat. Daarnaast komt het zelfs voor dat zeil niet goed vastzit, klem komt te zitten in de wielen en vervolgens kapotscheurt.

Nu kun je kiezen voor een vloerbeschermer. De bekendste is de KOLON van IKEA, maar het ziet er niet mooi uit. Ook is het hard plastic wat op den duur ook zal breken na langdurige stress. Wat gebruik je dan?

Sharkoon heeft al een vloermat uitgebracht. Deze is gemaakt met ongeveer dezelfde technieken als hun SGP30 muismat. Dat zorgt voor een gladde mat wat zorgt voor een prima bewegingsvrijheid voor die plastic wieltjes. Maar ja, dan zit je gebonden aan een beperkt oppervlak. Wat als je met je stoel de hele kamer rond wilt? Of dat een mat niet lekker past, qua omvang of qua stijl?

Hier komen dan de SW10 wieltjes ingerold. Je monteert ze onder je Sharkoon SKILLER- of ELBRUS-stoel en vervolgens ram je de stoel de hele kamer door. Simpel toch?

In de praktijk

In de praktijk is dat antwoord zowel ja als nee. Ja, de montage is echt ontzettend simpel. Je trekt de oude wieltjes uit de vijfster en stopt de SW10 in de basis. Nee, je moet toch echt een paar tikken geven met een hamer om de SW10 goed in de basis te krijgen. En, nou, dat is eigenlijk de enige maar.

De SW10 wieltjes draaien soepel om hun as en je kunt snel van de ene naar de andere plek in de kamer. Dit werkt op tapijt, op laminaat en zelfs op zeil. Steen kan ook, maar bedenk wel dat dit glad steen moet zijn.

Het zijn in feite dezelfde wielen als op in-line skates en het idee zelf is niet nieuw. Zeker op bepaalde Chinese sites zijn dit soort oplossingen te vinden, maar de kwaliteit kan je uit het raam gooien. Dit is de eerste set die ik in mijn handen krijg, waar ik niks op kan verzinnen om tegen te gaan.

Volgens Sharkoon is de SW10 in principe alleen bedoeld voor de SKILLER en ELBRUS serie. In de praktijk kunnen andere stoelen van andere merken hier ook mee om gaan. Het enige wat vereist wordt, is dat de wielen in ‘stokvorm’ in de basis zijn gemonteerd.

Op internet zijn een paar reviews te lezen dat de wielen kraken en piepen onder intensief gebruik. In mijn ervaring heb ik dit niet gemerkt, de wielen zijn van hoge kwaliteit. Na een paar weken veel gebruikt te hebben, is er geen piep te horen en draait alles nog soepel. Dit wil niet zeggend dat het niet bestaat. In-line skates moet je ook wel eens in de zoveel tijd smeren met wat WD-40 om het soepel te laten draaien. Met alle stof in huis heb je best kans dat dit ook de bedoeling is met de SW10.

Conclusie

De Sharkoon SW10 is een prima oplossing om beschadigingen op je vloer tegen te gaan. De mogelijkheid om het op vrijwel de meeste gamestoelen te monteren is een mooi gegeven en de hoge kwaliteit van de wielen is een absolute must. Met een prijs van net geen €30 is het een relatief low-cost oplossing die absoluut onder je stoel thuishoort.

De Glitching recommended is er voor het product waarvan wij vinden dat dit absoluut niet mag ontbreken in je inventaris.

  • Een paar foutjes horen erbij.
  • Er is ruimte voor verbetering maar het mag de pret absoluut niet drukken.

Gebruikt in combinatie met: