ABKlein.eu

Portfolio and info

AVM FRITZ!Box 7590

Alex Klein Netwerk 6 augustus 2020

Disclaimer: dit betreft een gesponsord product, in combinatie met een gesponsorde FRITZ!Repeater 3000. Tevens verschenen in eigen naam op Techtime.nl.

Introductie

Menig gamer in Nederland is er wel mee bekend; langzaam internet. Veelal wordt het onderschreven aan het internet vanuit de provider, maar al heb je zelfs 5 mbps download, kan je prima gamen. Het ligt meestal aan je router. Die zijn vaak nog degenen die je hebt gekregen vanuit je provider, en die zijn in 8 van de 10 gevallen niet bijster bijzonder. Het loont om te investeren in iets beters. Zoals deze van FRITZ!Box. En waarom? Omdat de FRITZ!Box 7590 je volledige controle geeft over je thuisnetwerk.

Overview

De FRITZ!Box 7590 is het nieuwste topmodel in de routerserie van AVM FRITZ!Box. De FRITZ!Box 7590 combineert een DSL-modem en router, samen met een telefoonsysteem zodat je in principe het zaakje van je provider kan vervangen. Het is iets groter als sommige andere routers maar dit zorgt er wel voor dat het systeem genoeg lucht krijgt om af te koelen. En net zoals andere apparatuur kan je het ook ophangen.

De FRITZ!Box 7590 heeft weer de herkenbare wit/rode kleuren, en je krijgt alles meegeleverd wat je nodig hebt, ethernet, telefonie, splitters en andere kabels. De FRITZ!Box 7590 heeft redelijk wat poorten, de achterpoorten zijn naar boven gericht wanneer deze aan de muur is bevestigd. Er zijn 5 gigabit-poorten waarvan 1 vooraf toegewezen aan de WAN-verbinding, 2 USB 3-poorten waarvan 1 aan de achterkant en 1 aan de zijkant, 2 analoge telefoonlijnen en een ISDN-poort.

De eerste installatie is vrij eenvoudig, maar er zijn zoveel functies zodat je flink wat tijd in het menu moet doorbrengen om het meeste uit dit systeem te halen. Dus om te zeggen dat deze router voor watjes is, is niet echt zo. Gezien het brede scala aan beschikbare functies en opties is het zelfs voor IT-professionals een uitdaging. Gelukkig neemt die eerste setup flink wat zorgen weg. Zodra je online bent, biedt het FRITZ!OS een groot aantal opties. Je kan gastnetwerken instellen, schema’s instellen voor WiFi-toegang (erg handig als je WiFi-toegang tijdens het slapen wilt voorkomen voor de kids), en er is een scala aan hulpmiddelen voor het bewaken van verbindingen, WiFi, snelheden en ga zo maar door.

Het is bekend dat AVM niet alleen standaard internetfuncties meegeeft aan zijn routers. De FRITZ!Box 7590 is zelfs een klein telefoonsysteem, als je er goed naar kijkt. Je kan twee analoge telefoons en één ISDN-telefoon aansluiten. Je kan er tevens voor kiezen om tot zes DECT-telefoons aansluiten. Voor de echte bellers onder ons (pff, iedereen appt toch tegenwoordig?) is een antwoordapparaat een must. Net als een faxfunctie (djeeeeeezzz) worden deze functies ook nog eens beschikbaar gesteld.

AVM biedt ook tal van apps voor smartphones om FRITZ!Box te bedienen of te gebruiken. De FRITZ!app Fon maakt van je smartphone een vaste telefoon, zodat je ook thuis en onderweg via je vaste nummer bereikbaar bent. Met FRITZ!app WLAN kan je je WLAN analyseren en met FRITZ!app Cam verander je je tablet in een bewakingscamera. De bediening van de FRITZ!Box is natuurlijk ook mogelijk via een app.

Technisch gezien biedt de FRITZ!Box 7590 simultaan WLAN 802.11a/b/g/n/ac/h voor een goede verbinding. Naast de telefoonpoorten zijn er ook twee USB 3.0-poorten. Zoals in het begin vermeld, biedt de router gebruikers van Supervectoring een snelheid tot 300 MBit. De optie om eenvoudig een netwerk op te zetten, maakt ook deel uit van de speciale uitrusting.

In de FRITZ!Box software heb je als eerste een mooi groot overzicht. Het geeft algemene informatie over de internetverbinding, de momenteel verbonden apparaten en meer. Als je jezelf registreert in de webinterface, krijgt je de meest noodzakelijke informatie direct te zien.

In het laatste item “Systeem” krijg je een lijst met de verschillende gebeurtenissen, zoals een login in de gebruikersinterface of wanneer een apparaat verbinding maakt met het WLAN. Om de instellingen op te slaan is het mogelijk om een back-up te maken en te importeren. Bovendien worden de updates hier geïnstalleerd. Het wordt regelmatig gecontroleerd op updates, dus ook hier kan je eenvoudig de automatische updatefunctie activeren.

Telefonie

Een ander punt met veel instellingen is “Telefonie”. Je kan zien wie je hebt gebeld op een bepaald moment, wie jou heeft gebeld en of er gemiste oproepen zijn. Als een antwoordapparaat gewenst is, kan dit hier worden geactiveerd. Je kan ook instellen na hoeveel seconden een bericht voor je wordt opgenomen. Ook kan het telefoonboek worden ingesteld, waartoe de DECT-telefoons toegang hebben, en wekker-belletjes kunnen ook worden opgeslagen.

Het item “DECT” omvat alle instellingen voor telefonie via DECT-telefoons en instellingen voor het basisstation. De “Diagnose” kan je de huidige status van de FRITZ!Box laten zien net als de internetverbinding.

Netwerk

Het punt ‘Internet’ omvat verschillende informatie en functies die uitsluitend met internet te maken hebben. De “Online Monitor” geeft de huidige up- en downstream weer, terwijl de “Online teller” het gebruikte verkeer weergeeft. De toegangsgegevens die door de provider zijn ingesteld, kunnen in het tweede item worden aangepast. Verschillende besturingsopties zijn te vinden onder “Filter” en “Shares”. In het eerste punt kan de internetverbinding volledig worden geweigerd voor bepaalde apparaten of op zijn minst te beperken tot een bepaalde periode. Poortreleases kunnen worden geschakeld onder “Releases” en een DynDNS- of VPN-verbinding met de router kan worden ingesteld.

Maar dan nu de echt interessante punten in de webinterface van de FRITZ!Box. In het “thuisnetwerk”gebied zie je opeens de mesh-functie staan. Het geeft een kort overzicht van het huidige netwerk. Want welk apparaat is nou verbonden met welke router/repeater? Dat vind je hier terug. Tijdens het testen van de FRITZ!Box 7590 stond er ook een ander apparaat van AVM aangesloten, de FRITZ!Repeater 3000, dus een Mesh was al geïnstalleerd.

De andere functies in het menu-item “Thuisnetwerk” worden snel uitgelegd. Daar vindt je meer informatie over de verbonden en losgekoppelde apparaten.Je kan de aangesloten USB-apparaten bekijken, instellingen maken op de NAS-functie en zelfs AVM smart home-apparaten bedienen.

Wie had dat gedacht, met een klik op “WLAN” zie je informatie over het WLAN-netwerk! Nog een keer een overzicht van de aangesloten apparaten. Als er veel verschillende WLAN-netwerken in de buurt zijn, kan er interferentie optreden. Dit kan worden verholpen door de radiokanalen aan te passen; in de standaardinstelling doet de router dit automatisch. Je kan ook zien welke kanalen al bezet zijn en hoeveel radionetwerken er in de buurt zijn. Natuurlijk kan je hier ook het wachtwoord wijzigen en de verbonden apparaten loskoppelen.

Om onervaren gebruikers wat hulp te bieden, zijn er verschillende wizards die je stap voor stap door de instellingen leiden. Je kunt dus niets direct fout aanpassen met de FRITZ!Box.

Mesh

Als je nieuw bent met mesh, volgt hier een uitleg. In grote appartementen/huizen kan WLAN-dekking problemen veroorzaken. Als bijvoorbeeld de FRITZ!Box op de begane grond staat, kan de verbinding slechter worden op de verdieping er boven of op zolder. Netwerkapparaten met mesh, zoals die worden aangeboden door AVM, bieden een oplossing. Er wordt een groot WLAN-netwerk gemaakt zodat er slechts één netwerknaam en één wachtwoord is. In tegenstelling tot een repeater, wordt niet een extra netwerk gemaakt en de verbinding doorgegeven, maar gebruikt elk apparaat hetzelfde netwerk. Wel op de voorwaarde dat de geïnstalleerde AVM-apparaten FRITZ!OS 7 hebben.

Tests

Het is duidelijk dat de door fabrikanten gegeven informatie over snelheid vaak afwijkt van de werkelijkheid. In de praktijk zijn er veel factoren die leiden tot verminderde prestaties. Vaak zijn de gegeven waarden ook afkomstig van laboratoriumtests of zijn het eenvoudigweg de theoretische waarden die mogelijk zijn met de geïnstalleerde componenten. Gelukkig kan je met dit soort reviews wel de bomen door het bos zien en krijg je de echte waardes. In het geval van smartphones, tablets of notebooks omvat de maximale WLAN-overdrachtssnelheid tussen 350 en 370 megabits per seconde. Gemiddeld werden echter altijd tot 190 Mbit per seconde gegenereerd. De verbinding was zeer stabiel, er waren nauwelijks schommelingen in de transmissiesnelheid.

TESTRESULTATEN       
        
Basisverdieping 4       
Test1234567
        
Measurement process       
measured with:HUAWEI ANE-LX1HUAWEI ANE-LX2HUAWEI ANE-LX3HP 14-cm0970ndHP 14-cm0970ndHP 14-cm0970ndHP 14-cm0970nd
MAC address:**:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**
Lost connections:0100020
Connected access point:FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590
        
Throughput throughout measurement       
Average in Mbit/s:174204200,5209,5177192,5171
Maximum in Mbit/s:231288243241253235241
Minimum in Mbit/s:117120158178101150101
        
Signal strength thoughout measurement       
Average in dBm: -56-46,5-54,5-44,5-44-45-45,5
Maximum in dBm:-53-41-51-41-40-39-43
Minimum in dBm:-59-52-58-48-48-51-48
        
Gross data rate throughout measurement       
Average in Mbit/s:411,5355,5409,5409,5409,5290,5409,5
Maximum in Mbit/s: 433430430430430430430
Minimum in Mbit/s: 390281389389389151389
        
Connection       
Connected with: FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590FRITZ!Box 7590
MAC adress:  **:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**
        
Radio network: ******************************************
Channel:60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz
MAC adress:**:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**

Conclusie

De FRITZ!Box 7590 is een router/modem die zijn wiedeweerga niet kent. Een eenvoudige installatie, een uitgebreide maar toch duidelijke webinterface, evenals goede componenten en functies. Voor €195 heb je een echt thuiskantoor dat zelfs voor kleine bedrijven geschikt is. Dit is echter ook de grootste tegenslag: een gewone gebruiker wordt al snel afgeschrikt door de flinke uitgave, maar voor zulke goede kwaliteit moet je eenmaal iets meer op tafel leggen. Geloof het of niet, je zal hier nooit spijt van krijgen.

AVM FRITZ!Repeater 3000

Alex Klein Netwerk 25 mei 2020

Disclaimer: dit betreft een gesponsord product, in combinatie met een gesponsorde FRITZ!Box 7590. Tevens verschenen in eigen naam op Techtime.nl.

Inleiding

Ik denk dat iedereen het tegenwoordig wel merkt. Zeker nu de meeste mensen thuiswerken is het internetgebruik vrijwel letterlijk door het dak aan het gaan. En stel je voor; je probeert in de woonkamer even rustig te werken aan de eettafel, maar er blijft irritant geluid om je heen. Je wilt graag naar een andere kamer, maar daar is het internet niet om aan te zien. Of je wilt op je laptop gamen, maar de Wifi in je slaapkamer is nog baggerder als bagger. Nu kan je wel een Wifi-Repeater kopen van een paar tientjes, maar die kwaliteit laat meestal de wensen over. Of je gaat voor Powerline, wat in de meeste gevallen ook steeds duurder wordt om wat fatsoenlijke snelheden te halen. AVM FRITZ! is hier jouw redder in nood. De FRITZ!Repeater 3000 heeft een gigantisch bereik en kan zelfs een Mesh-netwerk instellen als je ook over een FRITZ!Box 7530/7590 bezit. Maar hoe werkt dit nou in de praktijk?

Specs

Type
NetwerkproductAccess Point, Bridge, Range Extender
Verbinding (wlan)802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
 
Verbindingen
Maximale snelheid 2,4GHz400Mbps
Maximale snelheid 5GHz2,599Gbps
Maximale totale wifi snelheid2,999Gbps
5GHz-ondersteuningJa
Ethernet (RJ45)2x Ethernet 1Gbps, 2x Ethernet 100Mbps
Afmetingen
Hoogte136mm
Breedte88mm
Diepte184mm
Gewicht281g
Eigenschappen
Stroomverbruik6w
IPv6 ondersteuningJa
Access Point eigenschappenWeb-based management
Verbinding (Antenne)Vast/intern

Waarom een Wifi Repeater?

Een Wifi-Repeater is bedoeld om het bereik van een bestaand wifinetwerk uit te breiden. Deze Repeaters bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld je wifinetwerk naar een extra verdieping te brengen of Wifi uit te breiden naar je tuin of garage. Veel moderne auto’s kunnen software-updates ontvangen via bijvoorbeeld Wifi, maar hebben geen krachtige antennes om verbinding te maken met interne wifinetwerken. Het toevoegen van een Repeater in de garage of voor een parkeerplaats zou dit oplossen. De huidige Tesla-modellen zijn een voorbeeld van zulke ‘slimme’ auto’s.

Voor deze situaties doet de Repeater zich voor als tussenpersoon tussen je wifinetwerk en je internetapparaten, en bouwt een mesh-netwerk op. Bij de meeste goedkope Repeaters wordt er een extra netwerk opgezet als uitbreiding van je huidige netwerk. Deze FRITZ!Repeater 3000 doet niet en zorgt dat het netwerk onzichtbaar is voor eindapparaten. Dit betekent dat bestaande netwerknamen ongewijzigd blijven en dat apparaten automatisch kunnen schakelen tussen de Repeater of router, afhankelijk van welke de beste ontvangst levert.

Installatie

De Repeater 3000 verbinden met mijn FRITZ!Box 7590 was geniaal eenvoudig. Je zet de Repeater op een plek in de buurt van je router, gewacht totdat deze is opgestart en vervolgens druk je op de WPS-knop op de Repeater en die van de FRITZ!Box. Vervolgens heb je de twee apparaten verbonden en de verbinding opgeslagen. Zodra dat is gebeurd, kan de Repeater naar de gewenste locatie worden verplaatst. Als je een andere router op de Repeater 3000 wilt aansluiten of via LAN wilt verbinden, dan moet je de FRITZ! web interface of FRITZ!App gebruiken om de bestaande instellingen te wijzigen. Je kunt rechtstreeks verbinding maken met de Repeater door naar fritz.repeater te gaan wanneer je bent verbonden met je wifinetwerk. Je kunt de positie en ontvangststerkte van elke Repeater in je netwerk controleren en testen met de FRITZ!App WLAN-app, die AVM op Android en iOS heeft gepubliceerd.

De instructies die AVM in de doos meegeeft, beschrijven de installatiestappen duidelijk en laten zien hoe je de web interface kan gebruiken. Alles werkte goed in mijn tests, hoewel ik af en toe het eerste installatieproces moesten herhalen omdat het de eerste keer niet werkte. Uiteindelijk had ik wel problemen met mijn DNS-instellingen, maar gelukkig is AVM altijd bereid om te helpen.

Performance

De prestaties van de Repeater 3000 hangen duidelijk af van de afstand tot de router, lokale omstandigheden, aangrenzende wifinetwerken en de hoofdrouter zelf. In de test heb ik steeds weer dezelfde laptop (HP 14-cm0970nd) en smartphone (Huawei P20 Lite) gebruikt. Mijn gebouw bestaat uit verschillende verdiepingen met veel ramen, gewapend beton en leidingen. De ideale test om eens goed te kijken naar de power-usage. Hoe goed zal de Repeater zich houden?

De test omvat steeds hetzelfde principe: we gaan steeds een verdieping naar beneden en naar boven tot de internetverbinding onhandelbaar wordt. Er wordt telkens dezelfde channel geforceerd en beide apparaten hebben 5 GHz ondersteuning.

TESTRESULTATEN
Basisverdieping 4Basisverdieping 4
Verdieping11223344556677
Measurement processMeasurement process
measured with:HUAWEI ANE-LX1HP 14-cm0970ndHUAWEI ANE-LX2HP 14-cm0970ndHUAWEI ANE-LX3HP 14-cm0970ndHUAWEI ANE-LX4HP 14-cm0970ndHUAWEI ANE-LX5HP 14-cm0970ndHUAWEI ANE-LX6HP 14-cm0970ndHUAWEI ANE-LX7HP 14-cm0970nd
MAC address:**:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**
Start:6 april 2020, 11.556 april 2020, 11.576 april 2020, 11.426 april 2020, 11.436 april 2020, 11.266 april 2020, 11.306 april 2020, 11.156 april 2020, 11.176 april 2020, 13.026 april 2020, 13.006 april 2020, 13.156 april 2020, 13.186 april 2020, 13.316 april 2020, 13.34
End:6 april 2020, 12.006 april 2020, 12,026 april 2020, 11.476 april 2020, 11.486 april 2020, 11.316 april 2020, 11.356 april 2020, 11.206 april 2020, 11.226 april 2020, 13.076 april 2020, 13.056 april 2020, 13.206 april 2020, 13.236 april 2020, 13.366 april 2020, 13.39
Duration:5:06 minute(s)5:10 minute(s)5:15 minute(s)5:02 minute(s)5:10 minute(s)5:09 minute(s)5:01 minute(s)5:06 minute(s)5:01 minute(s)5:04 minute(s)5:00 minute(s)5:11 minute(s)5:26 minute(s)5:04 minute(s)
Lost connections:00120000001200
Connected access point:NoneNoneFRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000NoneNone
Throughput throughout measurementThroughput throughout measurement
Average in Mbit/s:00150,7180,6170,2211,3207,4201,4180,1164,2150,1190,100
Maximum in Mbit/s:0018521121023025224824223419521000
Minimum in Mbit/s:004138524056424156514800
Signal strength thoughout measurementSignal strength thoughout measurement
Average in dBm: -60-62-50-49-45-44-50-49-59-53
Maximum in dBm:-58-60-49-48-42-41-46-44-55-51
Minimum in dBm:-63-67-55-51-49-48-53-55-61-65
Gross data rate throughout measurementGross data rate throughout measurement
Average in Mbit/s:00189,1231,8226,8260,1428,3418,9268,9251,7171,416900
Maximum in Mbit/s: 0028526428030143343029427417617000
Minimum in Mbit/s: 0016819021425039038922020115016100
ConnectionConnection
Connected with: NoneNoneFRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000FRITZ! Repeater 3000NoneNone
MAC adress:  NoneNone**:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**NoneNone
               
Radio network: NoneNone************************************************************NoneNone
Channel:0060 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz60 – 5,3 GHz00
MAC adress:NoneNone**:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:****:**:**:**:**:**NoneNone

In de test is te zien dat de twee verdiepingen onder en boven mij goed worden opgepakt. Helaas valt de derde afstand dan weg. Dit kan te maken hebben met de structuur van dit gebouw, gezien de snelheden en het signaal opeens wegvallen.  

Zoals te zien is, is het bereik voor een Repeater aanzienlijk te noemen. Ik kan twee verdiepingen overbruggen (ware het er 1 is met dataverlies) naar zowel boven als beneden. Het is veel meer wat ik had verwacht, gezien het feit dat de publieke Wifi in dit gebouw niet eens een verdieping kan overbruggen.

Conclusie

AVM heeft in de loop der jaren flink naam gemaakt en de FRITZ!Repeater 3000 is nog weer zo’n product dat bewijst waarom dat zo is. In al mijn jaren van netwerkoplossingen thuis (tot aan aluminium schalen met ducttape aan toe) is dit een van de beste die ik ben tegengekomen in termen van algehele prestaties. Deze prestaties brengen echter kosten met zich mee maar ik denk niet dat het gebruikers ervan zal weerhouden de FRITZ!Repeater 3000 te kopen. Natuurlijk, net als bij de meeste dingen die er zijn, er is altijd ruimte voor verbetering, dus als AVM grotere interne of externe antennes had gebruikt, hadden we mogelijk nog betere resultaten gezien. Wat betreft de FRITZ!OS en de Mesh-functie, de schermafbeeldingen in de review van de FRITZ!Box 7590 spreken echt voor zich en hoewel de overvloed aan functies sommige gebruikers zelfs kan verwarren, is het altijd beter om ze te hebben en ze niet nodig te hebben (of te weten hoe ze te gebruiken) dan niet ze hebben.

De FRITZ!Repeater 3000 van AVM wordt momenteel verkocht voor 127 euro en dit is eigenlijk ook het grootste nadeel, want voor hetzelfde bedrag kunnen mensen een flink aantal mid-end AC-wifi routers kopen om deze dan aan elkaar te binden. Toch is de FRITZ!Repeater 3000 niet de duurste wifi-Repeater op de markt, dus uiteindelijk komt het allemaal aan op jouw behoeften en of je al dan niet een FRITZ!Box bezit en de Mesh Network-functie van AVM wil gebruiken. Waar het op neerkomt is, als je een van de best presterende AC-wifi-Repeater op de markt wilt hebben en het je niet uitmaakt wat betreft grootte of kosten, dan is de FRITZ!Repeater 3000 degene voor jou.

Steelseries Apex 7

Alex Klein Toetsenborden 16 oktober 2019

In het kort

De Steelseries Apex 7 is bijzonder, niet alleen door zijn features maar ook de prijs. Met zijn prijskaartje van €189 is het niet het duurste bord wat er is. Er zijn andere fabrikanten welke soortgelijke features vertonen voor ruim de helft meer. De kwaliteit van dit toetsenbord is haast perfect te noemen. Het is een uniek stuk wat zeker niet misstaat bij je battlestation. Dit is een regelrecht pronkstuk voor de echte gamer.

PluspuntenMinpunten
AluminiumPrijs is voor de meeste mensen nog te hoog
Unieke features (OLED-scherm) 
Heldere RGB 
USB-passthrough 
Afneembare polssteun 

Intro

Verschillende fabrikanten hebben al laten zien dat mechanische toetsenborden steeds goedkoper worden om te maken (en te kopen). Het wordt ook tegenwoordig steeds meer de standaard om deze lekker te laten typen en kleurtje toe te voegen in de toetsenborden. Hartstikke leuk, maar dat wilt niet zeggen dat het bijzonder is. Af en toe neemt een fabrikant een risico en maakt een ontzettend high-end toetsenbord met allerlei snufjes. Steelseries deed dit ook en maakte een toetsenbord die naast goedwerkende toetsen, per-key RGB, een USB-port en een afneembare magnetische polssteun ook nog eens een OLED-scherm heeft. Daarom bij deze: de Steelseries Apex 7.

Specs

Design
MateriaalAluminium
Keys104
Anti Ghosting100%
VerlichtingPer key RGB
Gewicht950 gram
Switch
TypeSteelSeries QX2 Mechanical RGB Switch
Actuatie2 mm
Travel4 mm
Kracht45 cN
Lifetime50.000.000
Connectie
OSWindows, Mac OS X
Content
Apex 7Magnetische polsondersteuning

Het uiterlijk

De Steelseries Apex 7 ziet er stoer uit, een aluminium ramplank dat wel een stootje kan verdragen. Nadat je de kabel hebt ingeplugd, komt het toetsenbord tot leven en zie je een set mooie kleurtjes en een Steelseries logo verschijnen op het OLED-scherm rechtsboven. Zei ik trouwens kabel? Nou oké, klopt wel, maar er zitten wel twee USB-stekkers aan. Dit komt omdat er een voor het toetsenbord is en de ander voor de USB-passthrough zoals dat prachtig heet. Achter de Apex 7 zit namelijk een USB-poort zodat je snel USB-sticks kunt gebruiken. Slim snufje, zeker met mijn camerawerk.

De toetsen

Wanneer je vingers de toetsen raken, voelt het vertrouwt. Het is een wat stroef oppervlak waardoor je vingers niet wegglijden. Het werkt ook vlekafstotend zodat je lekker kan eten aan je bureau. De polssteun heeft deze coating ook, en is daarom fijn om op te werken. De polssteun is trouwens magnetisch zodat deze niet opeens weg kan schuiven. Ook hier weer een puntje voor Steelseries.

De toetsen van de Apex 7 zijn mechanisch, en klikken dus. Het geeft geen clickable feedback, wat het wel weer wat stiller maakt, maar ik kan me voorstellen dat je huisgenoten, of wie er dan ook naast je mag zitten, zich hieraan kunnen ergeren. Maar goed, dat is af te schrijven naar het feit van mechanische toetsen, niet aan de Apex 7. De toetsen zijn makkelijk af te halen om het bord schoon te maken en hebben genoeg ruimte tussen zich om onderscheid te maken.

De tricks

De Steelseries Apex 7 heeft enkele bijzondere features, naast de USB-port. Zo heeft het een per-key RGB, oftewel is het mogelijk om per toets een kleur in te stellen. Via Steelseries Engine kun je zelfs speciale effecten en profielen toevoegen die per game afzonderlijk geladen worden. Ook heeft de Apex 7 ingebouwd geheugen welke je instellingen opslaat. Nog een leuke feature is dat je een gif bestand kan afspelen binnen de toetsen. Zo kan je bijvoorbeeld een RGB snake-spel afspelen als het toetsenbord een tijdje niet gebruikt wordt.

Tevens heeft het gemarkeerde macro-toetsen die met een druk op de knop kan laten afspelen. Althans, een druk op twee toetsen. De macro-toetsen zijn namelijk geïntegreerd met de functietoetsen zoals home en delete. Door de Steelseriesknop in te drukken komen deze functies vrij. Wel handig, als je merkt dat je een bepaalde toetscombinatie vaak gebruikt, is het zo op te nemen en in te stellen.

Wat direct opvalt is natuurlijk het OLED-schermpje. Deze is te gebruiken op twee manieren:

  1. Je kunt de software van Steelseries genaamd Steelseries Engine downloaden om het in te stellen.
  2. Je kunt met het volumewiel en de menuknop ernaast instellingen on-the-fly aanpassen.

Maar waarom een OLED-scherm? Steelseries bedacht dat de meeste gamers graag in een oogopslag willen zien wat er gebeurt met de PC of met de game. Met verschillende instellingen kun je ook verschillende features laten zien op het schermpje. Dit kan je health zijn, PC specs, tijd, het huidige nummer in je afspeellijst tot later zelfs Discord berichten. Ik was behoorlijk sceptisch. Ik gebruik namelijk twee schermen waarop alles te zien is en dacht bij mijzelf dat ik het OLED-schermpje nooit zou gebruiken. Boy, wat had ik het fout. Ik gebruik het steeds vaker, en ik ontdek nog steeds meer features. Zo kun je zelfs de presets van je toetsenbord aanpassen via het schermpje, en ik blijf altijd op de hoogte als iemand mij een bericht stuurt op Discord. Het is wennen, maar man, wat is het eigenlijk handig.

Het oordeel

De Steelseries Apex 7 is bijzonder, niet alleen door zijn features maar ook de prijs. Met zijn prijskaartje van €189 is het niet het duurste bord wat er is. Er zijn andere fabrikanten welke soortgelijke features vertonen voor ruim de helft meer. De kwaliteit van dit toetsenbord is haast perfect te noemen. Het is een uniek stuk wat zeker niet misstaat bij je battlestation. Dit is een regelrecht pronkstuk voor de echte gamer.

De Steelseries Apex 7 is te krijgen vanaf €189.

Steelseries Arctis 1

Alex Klein Headsets 26 september 2019

In het kort

Het geluid is goed te noemen, maar er zijn andere merken welke het geluid in deze prijsklasse nog beter voor elkaar hebben. De goedkoop uitziende plastic shell is ook niet bepaalt de mooiste. Echter ben ik wel zeker onder de indruk van de comfort, de microfoon en de handige plaatsing van de knoppen.

PluspuntenMinpunten
LichtgewichtRedelijk geluid voor deze prijsklasse
Goede prijs/kwaliteit verhoudingSplitter nodig voor pc (bijgeleverd)
DraagcomfortZiet er fragiel uit
Goede microfoon 

Intro

In het land van gaming zijn er nog niet veel universele gaming headsets. Althans, niet met maar 1 draadje. Dat wil nog wel eens een probleem zijn als je een veelzijdige gamer bent. Zie je het al voor je? Je gaat op weg naar werk of school, pakt je headset en plugt hem in je 3.5mm jack van je smartphone. Eenmaal in de trein ga je toch maar even op je Nintendo Switch, dus plug je de headset maar even daar in. En lekker! Ze hebben in de pauze een Playstation aangesloten, maar geen headset voor voicechat. No problemo, want jij hebt je headset. Mooi toch? Juist, en daarvoor heeft Steelseries nu ook een mooie headset voor slechts €55: de Steelseries Arctis 1.

De specs

Speaker Drivers
Headphone Frequency Response20–20000 Hz
Headphone Sensitivity100 db
Headphone Impedance32 Ohm
Headphone Total Harmonic Distortion< 3%
Headphone Volume ControlOn Ear Cup
Microfoon
Frequency Response100Hz–10000Hz
TypeNoise Canceling Bidirectional
Sensitivity-38 db
ConnectionDetachable
Microphone Mute ToggleOn Ear Cup
Connectie
Connector Type4-pole 3.5mm + Dual 3.5mm PC extension
Cable Length3 m / 10 ft
Cable MaterialRubber

Het uiterlijk

Ja, bovenstaand scenario kan je natuurlijk ook af met een set smartphone-oortjes, maar het zal je dan waarschijnlijk al opgevallen zijn dat het geluid dan meestal tegenvalt. Steelseries speelt handig in op die markt en lanceert de Steelseries Arctis 1, een all-in-one gaming headset, gemaakt voor alle apparaten met een 3.5mm jack. En dat is te zien, de Arctis 1 heeft een wat luxere maar sobere uitstraling zodat je het ook gewoon kan gebruiken als je simpelweg muziek wilt luisteren. De shell is van hard plastic wat het ook wel helaas een beetje goedkoop laat aanvoelen. Hetzelfde geldt voor de stoffen mesh oorkussens en de simpele rubberen draad.

Het geluid

Ik kan je echter verzekeren dat het geluid niet cheap is. Doordat deze headset dezelfde drivers heeft als de bekendere Arctis 7, is de geluidskwaliteit juist uitermate goed. Met een goede diepe bass en een niet al te fletse high plaatst de Arctis 1 zich in het middelste deel van de high-range headsets. De headset presteert het om vette Russische hardbass en hele lichte klassieke concerten zonder enkel probleem achter elkaar aan te spelen. Waar normale headsets van deze prijsklasse nog wel eens een dot ruis tussen de toonverschillen gooien, doet de Arctis 1 dat niet.

Het comfort

Ook qua draagcomfort is deze headset prima te noemen. Doordat de shell van plastic is, blijft de Arctis 1 ontzettend licht. Ik heb deze headset tijdens lange dagen interviews filmen op gehad, en ik had geen last van mijn hoofd of oren. De Arctis 1 heeft zelfs op mijn hoofd gezeten in de gigantische drukte van Gamescom, en ook wanneer er honderd man tegen je aanlopen, blijft de headset prima zitten. De oorkussens rekken goed mee en veren ook snel terug, er is geen sprake van spoorvorming. De mesh zorgt er ook voor dat het makkelijk is schoon te houden met een alcoholdoekje. De binnenkant van de oorkussens is echter van leer, wat er ook voor zorgt dat je oren na loop van tijd warm kunnen worden. Houd dit daarom wel in de gaten.

De stevigheid

Zoals eerder vermeld, is de Steelseries Arctis 1 van plastic gemaakt. Het is wel stevig plastic wat een beetje mee kan geven maar niet snel breekt. Dit komt doordat de binnenkant van de headset versterkt is met dunne plaatjes plastic en metaal. Bij andere headsets van deze prijsklasse blijft het meestal gewoon plastic waardoor het snel kan breken. Ik wil niet zeggen dat dit de goedkope uitstraling verhelpt, maar het is zeker een pluspuntje. Een ander pluspuntje is dat de kabel slechts een universele 3.5mm jack heeft. Dit kan je niet direct gebruiken op je pc als je tegelijk de mic en geluid wilt gebruiken. Hiervoor is een splitter meegeleverd zodat je de headset ook kan gebruiken op je pc.

De microfoon

Oh ja, misschien heb je het ook al eerder gezien op de foto’s, op de linker oorschelp zitten twee knoppen. De een regelt je volume, en de ander mute je microfoon. Persoonlijk vind ik dit erg handig. Hierdoor hoef je niet te goochelen in-game met je volumeknoppen en kan je snel je microfoon muten zonder je ogen van het scherm af te halen. Diezelfde microfoon is te verwijderen, wat ook weer handig is voor onderweg. De microfoon van de Arctis 1 presteert trouwens uitstekend. Zoals iedereen wel een beetje weet, zijn de microfoons in headsets meestal niet de beste. Ze zijn wat flets of pakken niet genoeg bass op. Deze wel. Steelseries kreeg het voor elkaar om deze microfoon extra gevoelig te maken. Steelseries noemt dit Clear Cast, gezien het de meeste omgevingsgeluiden kan blokken. De flexibele arm van de microfoon kan je snel verstellen zodat je niet in je mic loopt te hijgen.

Het oordeel

Nu is natuurlijk de vraag of dit de beste budget gaming headset is. Antwoord: ja en nee. Het geluid is goed te noemen, maar er zijn andere merken welke het geluid in deze prijsklasse nog beter voor elkaar hebben. De goedkoop uitziende plastic shell is ook niet bepaalt de mooiste. Echter ben ik wel zeker onder de indruk van de comfort, de microfoon en de handige plaatsing van de knoppen. Al met al zal de Steelseries Arctis 1 wel zeker in mijn top 5 headsets komen te staan. De Steelseries Arctis 1 is al verkrijgbaar vanaf €55.

Review Aorus P7 RGB Hardcover muismat

Alex Klein Muizen 21 maart 2019

In het kort

“RGB! RGB! Haal hier je RGB!”
Zo lijkt het de laatste tijd te gaan in gaming land. Het is niet voor niets dat de grap rond gaat met “Hoe meer RGB, hoe sneller je PC”. Fabrikanten haken in op de hype en maken nu ook RGB muismatten. Razer was een van de eerste, waarna Cooler Master en Corsair ook hun producten op de markt brachten. Gigabyte’s Aorus vond het een goed idee en kwam ook met een RGB muismat: de Aorus P7. Maar waarin verschilt dit met een gewone muismat?

Specs

Afmetingen
Breedte240mm
Lengte350mm
Dikte4,6mm
VerlichtingFull RGB
Gewicht420 gram
Connectie
OSWindows, Mac OS X, USB naar Micro-USB
Content
P7Handleiding

Tja, wat kan je vertellen over een muismat? De Aorus P7 heeft een kunststof basis. Met een hele fijne structuur is het vergelijkbaar met de fijnste stoffen variant. Het heeft een anti-slip rubberen voet en een afneembare stoffen micro-usb kabel voor de power. Het heeft RGB aan de volledige zijkanten en in het logo boven in het midden. Het is 35 bij 24 cm groot en 4.6 mm dik. Daarnaast weegt het zelf bijna 420 gram! Loeizwaar voor een muismat, maar zorgt er in ieder geval voor dat het niet wegglijd.

Tja, waarom?

Precies. Waarom zou je een kunststof RGB muismat kopen? Nou, simpel. Laten we deze vraag opsplitsen in twee delen: Waarom kunststof en waarom RGB.

Waarom kiezen voor RGB is simpel; je wilt kleurtjes. Zo. Veel. Kleurtjes. En. Zo. Veel. Effecten. Als je een opvallende build hebt, maakt dit het wel helemaal af. Zeker als je Aorus producten hebt aangezien het logo zeker een eyecatcher is. Er zijn veel effecten te kiezen die 9 van de 10 keer zeker passen bij je setup. Althans als je de Aorus Engine software gebruikt. Hierover in de conclusie meer. De kleuren zijn helder te noemen en ook in vol daglicht prima te zien, een giga-pluspunt voor Aorus. Dit verbaasde me aangezien mijn eerdere Razer toetsenborden, die de beste LEDs zouden hebben, een minder resultaat gaven.

Waarom kunststof? Dat is een kwestie van smaak en handigheid. Voor sommigen werkt kunststof gewoon beter, immers slijt het niet en kun je er altijd van op aan dat je muissensor een en dezelfde resultaten levert. Dit is prima te zien aan de topstructuur van de Aorus P7. Na 4 weken in gebruik te hebben is er geen enkele slijtage te zien, en levert mijn muis nog steeds dezelfde resultaten zoals ik die gewend ben. Het is een duidelijke verbetering van mijn stoffen muismat, die ik eigenlijk direct heb weggedaan. Wat ook handig is aan een kunststof muismat is het feit dat vuil niet kan blijven zitten en makkelijk opgeruimd kan worden. Ook buigt het niet, krijgt het geen hoekjes en rafelt het niet na een tijdje.

De hardheid brengt me wel op een puntje. Een stoffen muismat ondersteunt je pols als een minikussen. Je krijgt minder snel last van je hand als je een dikkere stoffen mat gebruikt. Dit is echter een van de weinige duidelijke voordelen van een stoffen mat.

Conclusie

Op het eerste gezicht denk je misschien dat dit compleet overbodig is. En ja, eigenlijk heb je gelijk. Waarom een RGB muismat als je ook een gewone kunt gebruiken? Maar dat is natuurlijk een keuze: je kunt ook een standaard muis gebruiken in plaats van een gaming muis. Dit is echt voor de mensen die lekker willen opscheppen, die van RGB houden of gewoon van een harde muismat houden. Met een van de helderste LEDs die ik ooit heb gezien, houd deze mat zich fier staande in de kleine wereld van de RGB muismatten.

Wat ik wel mis, is een knop waarmee je de kleuren kunt instellen zonder dat je gebruik hoeft te maken van de software. Ik wil namelijk niet volledig afhankelijk zijn van de software. Hiermee hint ik bijvoorbeeld naar een vergelijkbare muismat van Cooler Master, die onopvallend een knop heeft aangebracht.

Met een prijs van ongeveer €45 komt het prima binnen tussen de andere RGB muismatten. Zelfs relatief aan de goedkope kant als je het vergelijkt met high end merken als Razer en Corsair.