Posted inNetwerkapparatuur

Review Steelseries Rival 3 Wireless

Introductie

Steeds meer fabrikanten doen een gooi naar draadloze randapparatuur. Steelseries is daar al langer mee bezig en is bezig om de bestsellers opnieuw uit te geven. Zo ken je misschien nog wel de Rival 3, een van de beste muizen qua prijs/kwaliteitverhouding. Deze muis had een van de beste sensoren, RGB, degelijke bouwkwaliteit en een lage prijs. En nu? Nu is de draadloze variant er, met een paar verbeteringen. De Steelseries Rival 3 Wireless rockt een nog betere sensor, een speciale 2.5GHz channel én Bluetooth. Maar wordt het hier ook beter van?

De specs

Sensor 
SensorSteelSeries TrueMove Air
Sensor TypeOptical
CPI100–18,000 in 100 CPI Increments
IPS400, on SteelSeries QcK surfaces
Acceleration40G
Polling Rate1000Hz / 1 ms
Hardware AccelerationNone (Zero Hardware Acceleration)
  
Design 
Back Cover MaterialBlack Matte Finish
Core ConstructionABS Plastic
ShapeErgonomic, Right-Handed
Grip StyleClaw or Fingertip
Number of Buttons6
Switch TypeSteelSeries mechanical switches, rated for 60 million clicks
Illumination1 RGB Zones
Weight106g (two batteries), 96g (one battery)
Length120.60mm / 4.74 inches
Width58.30mm / 2.30 inches (front), 67.00mm / 2.64 inches (back)
Height21.50mm / 0.85 inches (front), 37.90mm / 1.49 inches (back)
Connection2.4GHz / Bluetooth 5.0
Battery Life400+ hours*
  
Compatibility 
OSWindows, Mac, Xbox, and Linux. USB port required.
SoftwareSteelSeries Engine 3.18.4+, for Windows (7 or newer) and Mac OSX (10.12 or newer)
  
Package content 
Product Information Guide, Rival 3 Wireless Gaming Mouse, Rival 3 Wireless Dongle, 2x AAA Batteries 

Het uiterlijk

De Rival 3 Wireless blijft trouw aan zijn bekabelde voorganger door het eenvoudige rechtshandige design. Nouja, bijna. Er zit wel een beetje extra gewicht in, zo’n 25% extra na gewogen te hebben. Voor de rest heeft de Rival 3 Wireless wel dezelfde afmetingen, kleuren en knoppen. Het is nog steeds gemaakt voor fingertip en clawgaming. Gewoon weer een gouwe ouwe voor in je hand.

Verborgen onder de plastic achterkant zitten twee AAA-batterijen vullen het grootste deel van het onderstel, met daarnaast de Nano Dongle. Dit is lekker simpel en zorgt er ook voor dat er geen extra kabels nodig zijn. Het enige jammere aan AAA-batterijen is dat deze niet oplaadbaar zijn, plus zwaarder zijn als een accu. Natuurlijk kan je er ook oplaadbare batterijen in doen, maar dan zit je nog steeds met het gewicht. Het lichtgewicht ontwerp van de originele Rival 3 was een van de grootste trekpleisters voor de muis, maar dit geeft toch zo’n 50 gram meer gewicht. Vaak is het niet te merken maar het kan verschil maken als je lichter gewend bent.

De performance

Onder de motorkap is de Rival 3 Wireless wel echt een ander beest. In plaats van de originele TrueMove Core optische sensor uit de Rival 3 te gebruiken, heeft SteelSeries een nieuwe optische sensor ontwikkeld die speciaal is ontworpen voor toepassingen met laag vermogen, genaamd TrueMove Air. Deze sensor is gebaseerd op de PixArt 3335 optische gaming-sensor met laag verbruik en is in de eerste plaats ontworpen om de levensduur van de batterij te maximaliseren, maar dankzij de echte 1-op-1-tracking doet het niet onder voor de TrueMove Core. Om de levensduur van de batterij verder te verlengen, heeft SteelSeries ervoor gekozen om af te zien van alle RGB van de Rival 3. In plaats daarvan krijg je alleen een pulse vanuit het scrollwiel. Deze RGB-verlichting kan worden aangepast via SteelSeries Engine, samen met verdubbeling als feedback van de muisstatus van de muis, zoals een bijna lege batterij, Bluetooth koppeling enzovoorts.

Ondanks dat de TrueMove Air zich focust op een laag stroomverbruik, levert deze sensor nog flinke prestaties op. Dit is te danken aan een set specificaties zoals 18.000 CPI, 400 IPS en 1000 Hz polling rate. De liftoff-distance, hoever je met de muis boven het oppervlak kan blijven, is zeer respectabel rond de 3-4 mm. Het is niet mogelijk om deze aan te passen, maar dat is vrij normaal in deze prijscategorie.

De claim van SteelSeries van een batterijduur van 400 uur is sowieso een gewaagde claim, en het klopt ook niet helemaal. Wanneer de muis in Bluetooth mode of powersaving mode staat, komt het dicht aan de 400 uur. Echter, wanneer we kijken naar de performance mode, gaat het snel. Heel snel. Met ongeveer 150 uur zijn de batterijen op 21%. Nu moet er wel gezegd worden dat dit nog steeds een goede prestatie is. De concurrentie doet het slechter, en heeft vaak geen optie tot een performance modus. Deze verschillen zijn mogelijk door die nieuwe sensor. De TrueMove Air-sensor biedt Quantum 2.0 Dual Wireless-technologie aan. Hierdoor kan er met een druk op de knop gewisseld worden van PC/Dongle gebruik naar Bluetooth. Hoe die mooie Quantum-naam ook is, het is niet nieuw. De Logitech G603 Wireless biedt namelijk dezelfde functies en technologie aan, en is zelfs al 3 jaar op de markt. Het enige wat de G603 niet heeft, is de software. De Rival 3 Wireless heeft hier toch een grote voorsprong en onderscheid zich hiermee van de rest.

De software

Via de 2,4GHz verbinding kan SteelSeries Engine een behoorlijke hoeveelheid ondersteuning bieden voor de Rival 3 Wireless. Zoals gezegd, zijn er minimale RGB-effecten omdat de muis maar één zone heeft, namelijk het scrollwiel. Andere opties om aan te passen zijn onder andere de vooraf ingestelde sensitivity, slaaptimer, polling-snelheid, performance modus en de mogelijkheid om de muisknoppen opnieuw toe te wijzen, zelfs aangepaste macro’s. Deze kunnen worden opgeslagen in een van de vijf profielen die ook offline werken, zelfs in Bluetooth mode.

Het oordeel

De Steelseries Rival 3 Wireless is een waardige draadloze opvolger van de Rival 3. De simultane 2.4GHz en Bluetooth, onderbouwd door de software, is een leuke plus op de concurrentie. Wel is af te vragen of het echt vernieuwend is. Soortgelijke modellen zoals de Logitech G603 Wireless hebben soortgelijke prestaties voor een soortgelijke prijs. Dus nieuw? Nee. Goed? Ja. Onderscheidend? Jazeker. Denk je er aan om een draadloze muis te komen voor zowel gaming als normaal gebruik zonder latency? Dan is de Steelseries Rival 3 Wireless de muis voor jou.

De Steelseries Rival 3 is al verkrijgbaar vanaf €59.

Check de prijzen hier.