Posted inNetwerkapparatuur

Review TP-Link Deco X50

TP-Link staat bekend om zijn relatief goedkope netwerkoplossingen. Waar TP-Link vooral naam maakte met switches en simpele routers, is het bedrijf al een paar jaar bezig met het verzadigen van de gamingrouter en mesh-router markt. Neem bijvoorbeeld de nieuwste Deco X50. Een pakket van drie, wat er in deze review is gebruikt, kost ongeveer €280, wat scherp geprijsd is voor een wifi 6 mesh-systeem. Daarnaast heeft de X50 drie Gigabit Ethernet-poorten, één meer dan de meeste modellen. Het ondersteunt ook een kanaalbreedte van 160 MHz, wat hogere snelheden voor compatibele apparaten mogelijk moet maken. Redelijk indrukwekkende specs dus, maar maakt het de belofte van een goed en stabiel netwerk waar?

Specs

Wireless 
StandardsWifi 6 IEEE 802.11ax/ac/n/a, 5 GHz IEEE 802.11ax/n/b/g, 2.4 GHz
WiFi SpeedsAX3000 5 GHz: 2402 Mbps (802.11ax, HE160), 2.4 GHz: 574 Mbps (802.11ax)
WiFi RangeWoning met 4 tot 6+ slaapkamers (3-pack) TP-Link Mesh-technologie Optionele ethernet-backhaul werkt samen om Deco-units te koppelen voor nog snellere netwerksnelheden en een naadloos bereik   AI-gestuurde mesh Leert op intelligente wijze de netwerkomgeving te herkennen om wifi te bieden die is afgestemd op je woning   2x interne antennes Meerdere antennes vormen een signaalversterkend antennesysteem om meer richtingen en grote oppervlakken te beslaan   Beamforming Richt het draadloze signaal richting de client om de wifi-dekking uit te breiden
WiFi Capacity   Hoog Dual-band
Wijs apparaten aan verschillende banden toe voor optimale prestaties  
2×2 MU-MIMO
Communiceert tegelijkertijd met meerdere MU-MIMO-clients  
OFDMA
Communiceert tegelijkertijd met meerdere wifi 6-clients  
4 datastromen
Meer dan genoeg bandbreedte voor verbonden apparaten
Working ModesRoutermodus, Accesspointmodus
Hardware 
Processor1 GHz dual-core CPU
ButtonResetknop
Ethernet Ports 3× gigabit-poorten per unit, ondersteunt automatische detectie van WAN/LAN
Beveiliging 
WiFi EncryptionWPA-Personal, WPA2-Personal, WPA3-Personal
Network Security           SPI-firewall, Toegangsbeheer, HomeShield-beveiliging, Realtime IoT-bescherming, Blokkering van gevaarlijke websites, Inbraakpreventiesysteem, Tegenhouden van DDos-aanvallen, Thuisnetwerkscanner
Guest Network1× 5 GHz Guest Network, 1× 2.4 GHz Guest Network
Software 
ProtocolsIPv4, IPv6
Service Kits        HomeShield
Parental ControlsHomeShield ouderlijk toezicht, Aangepaste profielen, Bibliotheek met professionele inhoudsfilters, Tijd met familie, Bedtijd, Sluitingstijd, Beloningen, Prioriteit van online tijd, Internettoegang onderbreken, Wekelijkse en maandelijkse rapporten
WAN Types       Dynamisch IP, Statisch IP, PPPoE, PPTP, L2TP
Quality of Service           HomeShield QoS, QoS per apparaat
Cloud Service   OTA firmware-upgrade, TP-Link ID DDNS
NAT Forwarding              Port Forwarding, UPnP
IPTVIGMP, Proxy, IGMP, Snooping Bridge, Tag VLAN
DHCPAdresreservering DHCP-clientlijst, Server
DDNSTP-Link
ManagementDeco app
Fysiek 
Dimensions (W×D×H)   110 × 110 × 114 mm
Package Contents          Deco X50 (3-pak)
3 Deco X50-units, 1 RJ45-ethernetkabel, 3 voedingsadapters, 1 snelle installatiegids
Overige 
Systeemvereisten          Android 4.4 of hoger iOS 9.0 of hoger
CertificatiesCE, FCC, RoHS, RCM
OmgevingGebruikstemperatuur: 0°C~40℃
Bewaartemperatuur: -40°C~70℃
Rel. luchtvochtigheid gebruik: 10%~90%, niet-condenserend
Rel. luchtvochtigheid bewaren: 5%~90%, niet-condenserend
Test data 
WiFi Transmission Power            CE: <20 dBm (2.4 GHz), <23 dBm (5 GHz)
FCC: <30 dBm (2.4 GHz), <30 dBm (5 GHz)

Design

TP-Link laat niet veel los over de gedetailleerde specificaties, maar het wordt geleverd met een Qualcomm Quad-Core CPU en 512 MB RAM. Het wordt dus ook geleverd met een WiFi 6-radio die tot AX3000 kan ondersteunen met een bandbreedte van 160 MHz die wordt ondersteund op de 5 GHz-band.

De 5 Ghz-radio van de Deco X50 is echter iets anders. Het zijn slechts 2 streams, maar de bandbreedte is nu verdubbeld tot 160 MHz om geschikt te zijn voor de meeste wifi-apparaten op de markt. Dit betekent dat apparaten die de 160Mhz-modus ondersteunen, van een veel hogere snelheid gebruik kunnen maken. De meeste laptops op de markt die worden aangedreven door de Intel AX200 WiFi 6-ontvanger en ook bepaalde nieuwe smartphones kunnen deze oppakken.

Hoewel de Deco X50 drie Gigabit Ethernet-poorten heeft, mist hij nog steeds een USB-poort voor een printer of netwerkschijf. Dit wordt wel gecompenseerd door de extra poort op elke unit en hoef ik niet te kiezen tussen mijn tv en mijn PlayStation. Beiden kunnen simultaan gebruik maken van snelle en betrouwbare bedrade verbindingen.

Qua design is de X50 identiek aan de wat oudere Deco X60 – hij is wit, compact en ziet er prettig uit in vrijwel elke omgeving. De twee interne antennes bieden wifi-snelheden tot 2,4 Gbps via 5 GHz en tot 574 Mbps via 2,4 GHz. TP-Link zegt dat drie units een draadloze dekking bieden van maximaal 603 vierkante meter, wat voor de meeste huizen voldoende zou moeten zijn. Zelfs twee units zouden in de praktijk al goed moeten zijn.

Installatie

De beste manier om de Deco X50 mesh WiFi te installeren is door de hoofdunit rechtstreeks op de modem aan te sluiten. Dit zorgt ervoor dat er geen bottleneck wordt veroorzaakt door de router die door de serviceprovider wordt geleverd en vermindert interferentie. Vervolgens plaats je de resterende mesh-knooppunten binnen 2-3 muren van de hoofdunit. Deze maken vanzelf verbinding met elkaar.

Apparaten schakelen automatisch tussen de dekking van het dichtstbijzijnde mesh-knooppunt terwijl je je door jouw huis beweegt voor de beste signaaldekking.

Je hebt de Deco mobiele app (voor iOS en Android) nodig om de X50 in te stellen. Daarin doorloop je het installatieproces met behulp van de status-LED’s aan de onderkant van de units. Na een paar keer testen, duurt dit niet langer dan 6 minuten. Zodra je de hoofdunit hebt ingesteld dat op jouw modem is aangesloten, hoef je alleen maar extra eenheden aan te zetten en ze zullen automatisch lid worden van het netwerk. Dit werkt ook als je de hoofdunit aansluit op de FTU van je glasvezelnetwerk. Hierbij moet gezegd worden dat het af en toe niet direct werkt, uit testing 1 keer op totaal 20 installaties. Uit contact met TP-Link komt de volgende tip: Deco kan direct op glasvezel, wanneer je de VLAN ID’s instelt werkt dit prima. IP TV werkt ook zolang er een kabel wordt gebruikt naar de eerste node. Wanneer je meerdere nodes bedraad op elkaar aansluit is het ook prima, maar draadloos tussen 2 nodes werkt niet met IP TV. Het enige dat niet werkt met een dergelijke glasvezelverbinding is voip, dat zit niet ingebakken op de Deco. Internet en IP TV werken dus wel.

Het kan aan te raden zijn dat er een aparte modem tussenhangt. Wanneer je hiervoor een bridge-modus aan kan zetten, of wifi uit, dan werkt dit prima.

Mobiele app

TP-Link heeft flink wat netwerktools toegevoegd aan de app, van standaard zoals een snelheidstest tot een cameradetectietest om het netwerk te scannen op aangesloten IP-camera’s. Gevorderde gebruikers zullen alleen waarschijnlijk ontevreden zijn over het algemene gebrek aan instellingen in de app. In tegenstelling tot sommige andere merken heeft de browserinterface van Deco nog minder opties. Kortom, de X50 is geschikt voor de gemiddelde huiseigenaar die de app na de eerste installatie niet opnieuw zal controleren, tenzij er een verbindingsprobleem is.

HomeShield

Daarnaast komt de TP-Link Deco X50 meegeleverd met een lichtgewicht versie van HomeShield. DDoS-bescherming en internettijdlimieten zijn nu bijvoorbeeld alleen beschikbaar met de betaalde HomeShield Pro voor €5.99 per maand. Een gratis proefperiode van een maand van HomeShield Pro is beschikbaar bij de Deco X50.

Persoonlijk hou ik van de zekerheid van een beveiligingssuite. Het ouderlijk toezicht is ook handig voor mensen met kinderen. Ik zou wel eerst even rondkijken als je deze functies nodig hebt. Er is geen gebrek aan alternatieven voor HomeShield Pro van externe leveranciers. ISP’s bieden ook vergelijkbare diensten aan via maandelijkse add-ons. Ook concurrenten zoals Asus bieden ze gratis aan voor de gehele levensduur van hun routers.

Performance

De gehele Deco X50 wordt gedreven door een AI-systeem. Hierin bepalen de Deco units wanneer er eventueel moet worden overgeschakeld van unit. De netwerkomschakeling is onmerkbaar als je door jouw huis loopt. Apparaten schakelen altijd naadloos over naar de sterkste mesh-punten zonder dat handmatig schakelen nodig is. Dat komt omdat het Deco Mesh WiFi-systeem de 802.11r snelle roaming-functie ondersteunt naast de standaard 802.11k/v roaming assist. De 802.11r-technologie voor snelle roaming kan roaming op millisecondenniveau bieden voor ondersteunde apparaten zoals de meeste geavanceerde smartphones. Mooi technisch verhaal wat erachter zit, maar het gaat natuurlijk om de praktijk.

Mobiele apparaten (op WiFi) hebben gemiddeld een gateway-ping van 34.9 ms. Op een bandbreedte van 200 MB is er een gemiddeld downloadsnelheid van 116.9 Mbps en gemiddeld uploadsnelheid van 64.2 Mbps.

Bedrade apparaten hebben gemiddeld een gateway-ping van 12 ms. Op een bandbreedte van 200 MB is er een gemiddeld downloadsnelheid van 193 Mbps en gemiddeld uploadsnelheid van 115 Mbps.

Voor hen die dit niet zoveel zegt; het is kneitersnel. De overschakelingen op mobiele apparaten zijn nihil en dit merk je niet tijdens een potje PUBG Mobile of Warzone Mobile. Je kunt met gemak op meerdere apparaten 4K streamen en tegelijkertijd nog lekker een paar Youtube video’s uploaden.

Leuk om te weten, je kunt de Deco X50 ook aansluiten op Amazon Alexa. Dit is hier alleen nog niet gelukt. Of dat aan Amazon ligt of aan de uitrol van de Deco software, weten we niet. Dit laten we dus ook verder buiten beschouwing.

Conclusie

Met zijn €214 voor het twin-pack-model is de Deco X50 goedkoper dan andere concurrerende WiFi 6 AX3000 mesh-wifi op de markt. Dat maakt de Deco X50 een aantrekkelijke waarde en zal waarschijnlijk erg populair worden. Het is niet de snelste mesh-wifi op de markt, maar dat is eigenlijk alleen maar merkbaar voor de echte powerusers.

Voor de overgrote meerderheid van de mensen zal de Deco X50 goed presteren, er goed uitzien en geen fortuin kosten. Ik denk dat TP-Link eindelijk een geweldige WiFi 6 mesh WiFi heeft gekregen met de juiste prijs en prestaties. TP-Link luisterde ook naar wat consumenten wilden en voegde meer poorten toe aan hun product. Hierbij zit dan ook wel een kanttekening. Er is geen USB-poort om printers of harde schijven aan toe te voegen. Ook de app laat niet veel van zichzelf zien. Het meest irritante is dan nog wel de abonnementsdienst van HomeShield Pro. €5.99 per maand is redelijk wat geld voor ouderlijk toezicht en uitgebreide rapporten. Daar staat dan wel weer tegenover dat je IoT-beveiliging en AI-netwerkbeveiliging meekrijgt.

De TP-Link Deco X50 3-pack is al verkrijgbaar vanaf €280, al ben je met de twin-pack ook goed af. Die begint vanaf €214. https://tweakers.net/modems-en-routers/tp-link/deco-x50_p1348308/vergelijken/

Alles bij elkaar genomen, krijgt de TP-Link Deco X50 van ons dan ook de Glitching Recommended Award. De Glitching recommended is er voor het product waarvan wij vinden dat dit absoluut niet mag ontbreken in je inventaris.

  • Een paar foutjes horen erbij.
  • Er is ruimte voor verbetering maar het mag de pret absoluut niet drukken.