Posted inRandapparatuur

Review Logitech G213 Prodigy RGB

Introductie

Een toetsenbord reviewen is lastig. Het hangt helemaal af van de eisen van de reviewer en wat hij/zij het lekkerst vind. Je hebt mechanisch, semi-mechanisch en membraan, allemaal insteektechnieken van het toetsenbord. Logitech heeft echter een mix tussen semi-mechanisch en membraan kunnen weten te maken waardoor er een toetsenbord die zo precies zou zijn dat je het verschil met een mechanisch toetsenbord nauwelijks zou merken. We gaan erachter komen of dit zo is.

Specs

Het Logitech G213 Prodigy RGB gamingtoetsenbord heeft een full-width toetsenbord, wat inhoud dat het én een arrow set heeft én een numpad. De versie die ik in bezit heb, heeft een volledig US-Qwerty layout. Dat is hier in Nederland een normaal toetsenbord. Verder heeft het een mooi zwart design met ruimte voor mediaknoppen (muziek, mute etc.), een lange embroided USB2.0 kabel om lekker weg te werken en heeft een mooie matzwarte kleur. De afmetingen behoren tot 33mm hoogte, 452mm breedte en 218mm diepte. Dit is iets groter als een standaard kantoorbordje maar is vooral te wijten aan de armrest en de ruimte voor de mediaknoppen.

Overigens geldt dit bord onder membraan toetsen, wat inhoudt dat de keys aanslagen doen in een soort ‘net’, die veranderingen in het net aanslaat als een toets. Dit is officieel minder nauwkeurig als een mechanisch toetsenbord, die elke key apart registreert. Echter heeft Logitech met extra hardware op het bord het membraan nauwkeuriger gemaakt waarmee een ‘significante verbetering in resultaten’ merkbaar is. Om dit te testen, vergelijk ik het gebruik met een MSI GK-701 mechanisch toetsenbord en een standaard Dell toetsenbordje dat werkt volgens het gewone membraan principe. Hierover meer op de volgende pagina.

Design

De G213 Prodigy is zoals gezegd lekker matzwart en gemaakt van luxe kunststof. De toetsen zijn lasergegraveerd zodat ze scherp en helder te zien zijn overdag, en dat het RGB-licht dan ook duidelijk te zien is door de toetsen heen. Ingelegd in het toetsenbord is het Logitech G(aming) logo te zien gemaakt van mat kleurloos kunststof die mooi oplicht als de RGB is ingeschakeld.

Rechtsboven in het bord zijn een aantal extra knoppen te zien, dit zijn de media- en hardware knoppen. De mediaknoppen bestaan uit volume aan/uit, mute, pause/play, stop en next/previous. De hardwareknoppen bestaan uit een playkey en lightingkey. Met de lightingkey kun je makkelijk de backlight van je toetsen aan of uit zetten, lekker als het irritant wordt of juist als je volledige duisternis in je setup nodig hebt. Met de playkey kun je je standaard Windowsknop aan of uit zetten zodat je niet per ongeluk tijdens een potje die-hard Overwatch je startscherm opent. Naast deze knoppen zitten 4 lampjes die je indicatoren zijn of je werkknoppen geactiveerd zijn, zoals capslock, numlock maar ook je playkey.

RGB! RGB EVERYTHING!

Het heet dan ook niet voor niets de G213 Prodigy RGB. Het toetsenbord is verdeeld in 4 zones die elk hun eigen RGB gebied hebben. Per zone kun je tot 7 toetsen tegelijk indrukken zonder dat daar merkbare lag in zit. Via de Logitech G software kun je deze zones een effect en kleur geven en zelfs standaard toetsencombinaties toevoegen.

Gebruiksgemak

De reden waarom je dit bord hebt gekocht is hoogstwaarschijnlijk om mee te gamen. Dit geldt als de ideale middenklasse bord; niet te duur maar wel degelijke kwaliteiten en materiaal. En dat is precies wat je meemaakt wanneer je het pakket open maakt. Op het eerste gezicht is het toetsenbord van robuust, matzwart kunststof gemaakt met een 1.8m lange USB2.0 kabel die omhuld is met stof. Die stoffen kabel is juist gedaan zodat de kabel minder gevoelig is voor kabelbreuk, buigingen en knopen. Door de lange kabel is het makkelijk om een goed plekje te vinden op je bureau maar is net kort genoeg om makkelijk weg te werken. Na het inpluggen van de kabel in je rig, kun je eigenlijk direct al aan de slag. Het typt lekker weg en maakt niet al te veel geluid. De spacing tussen elke key is groot genoeg om niet door de war te raken maar klein genoeg om blind te kunnen typen. Elke knop werkt direct al vanuit de box en je kan eigenlijk direct al gamen.

De toetsaanslagen zijn wat zwaar te noemen tegenover een normaal membraan toetsenbord. Maar dit geeft wel het mechanische gevoel waar je ook echt wel naar zoekt, je krijgt directe feedback op je scherm en je voelt wat je tikt. Qua geluid is het vrij hard. Je krijgt geen klik maar dat schelle plastic op plastic klikgeluid. Natuurlijk zijn er op de aftermarket wel rubberen ringen te koop die het geluid dempen maar persoonlijk vind ik dat niet echt nodig. De toetsen gaan lang mee, ik heb dit toetsenbord al enkele maanden en er is geen enkele toets al afgesleten. En wat nog mooier is, het is morsbestendig! Hier kwam ik pas achter toen ik op de doos keek nadat ik een glas cola liet vallen over het bord. Het werkt nog steeds goed. Gewoon even laten drogen, afdeppen en doorgaan. Stofvrij is het niet, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben al onder de indruk door de ‘cola-test’, ahem.

Je zult trouwens wel merken dat je de lighting nog niet aan kan passen en dat het eventueel nog niet samenwerkt met je andere aangesloten Logitech G apparatuur. En daarvoor heb je de Logitech G software voor nodig. De software is wat lastig. In de doos zit wel een klein blaadje met daarop een link waarmee je de software kan downloaden, maar voor de rest is het even zoeken. Gelukkig wordt je bij opstarten al snel geholpen. Een mini-tutorial leidt je door de meeste dingen heen. Echter is het nog wel een kwestie van gewenning om je bord naar je wensen te krijgen. Je kan profielen downloaden voor games, die bij het opstarten ervan automatisch geladen worden, maar ook aparte RGB sequences draaien. Enfin, na een paar uur rondlummelen ken je het wel en weet je precies hoe je je toetsenbord moet inzetten en kan je eindelijk beginnen met gamen.

Gaming

Tijdens het gamen gebruik je gewoon heel wat toetsen. Dat is zo. En daarom is het bord ook in 4 zones ingedeeld met elk zo’n 7 anti-ghosting mogelijkheden. Zo kun je, net als eerder, 7 toetsen indrukken die dan niet met elkaar in de clinch komen. Erg handig, vooral met MOBA’s als LOL en DOTA, waarbij je veel knoppen tegelijk of snel achter elkaar moet indrukken. De profielen die je kan downloaden met de software zijn een mooie aanvulling. Zo lichten bijvoorbeeld bij LOL direct je toetsen op als je die combinatie weer kan gebruiken, of verandert de kleur van een zone mee met je healthbar. Ikzelf gebruik dit niet, maar het kan een mooie aanvulling zijn als je direct alles in de gaten wilt hebben.

De playkey om je Windowskey mee uit te zetten is een mooie touch. Het is me al meerdere keren gebeurd dat ik toch net de Windowskey aan sla in plaats van de CTRL-key. Met dit is het verleden tijd, en ik kan lekker door blijven gamen. Bij nadere inspectie lijkt het er toch op dat de WASD keys en de spacebar uit wat zwaarder materiaal bestaan om het gebruik op te vangen. Dit is een goed teken. Met eerdere toetsenborden die ik heb gehad, wilden deze toetsen wel eens eruit springen of aan de binnenkant afbreken.

Voor de rest is het me 1x overkomen dat een aanslag niet wordt geregistreerd. Voor een high-end toetsenbord is dit best raar. Je verwacht toch dat je een perfect functionerend toetsenbord hebt voor het geld wat je er voor uit geeft. Logitech heeft nog niet gereageerd op mijn vraag die ik hierover heb gestuurd, en bij nader inzien vind ik dit voorval ook wel te verwaarlozen. Hij heeft het de hele testperiode (van 1 hele maand) en het normale gebruik zich uitmuntend gedragen.

De conclusie is voor mijn part helder. De Logitech G213 Prodigy RGB is een heel stuk beter als de wat goedkopere toetsenborden die de ronde gaan in de winkels. Het RGB is prima te zien, toetsaanslagen voelen inderdaad kwalitatief beter aan en het design is werkelijk mooi te noemen. De ingebouwde armrest houdt je handen in een goede positie tijdens gebruik en met de software valt het toetsenbord prima te combineren met andere Logitech Gaming producten. Daarnaast is de playkey/Windowskey een welkome oplossing voor een probleem waar ik eigenlijk nooit bij stilstond, maar zeker handig is. Verder is prima te noemen dat dit toetsenbord tegen een stootje en een glas water kan, wat altijd mooi is meegenomen als je wat ruiger omgaat met apparatuur, net als ik.

Helaas moet ik wel vermelden dat de software nog niet bepaald uitnodigend in gebruik is en dat er maar een beperkt aantal RGB functies zijn. Ook blijft het zwaar dat er geen per key RGB is, maar per zone. Dit geeft al snel een minder egaal beeld als je erop kijkt. Ook is het toetsenbord vrij luid, al valt dit wel snel op te lossen met dempers.

All in all is dit echt een lekker toetsenbordje. Een mooi design gemixt met gelikte kleurtjes ingezet met prima prestaties. Zeker een aanrader als je niet te al te veel uit wilt geven, maar toch goede prestaties wilt.