Posted inRandapparatuur

Review Sharkoon Linear Gateron CAP MILKY YELLOW

Inleiding

Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is een van de nieuwste creaties die in korte tijd van de band komt rollen bij Sharkoon. Dit 60%-model heeft de mogelijkheid om on-the-fly je switches te swappen. Sharkoon speelt hier ook handig op in en geeft daarnaast ook enkele switch-sets uit in samenwerking met Gateron. In deze review: de Gateron CAP Milky Yellow.

Specs

Algemeen 
Eigenschappen switch:Lineair
Aantal pinnen:3
Geolied:
Bedieningskracht:50 ± 15 g
Afstand tot actuatiepunt:2,0 ± 0,6 mm
Levensduur van de toetsen:Min. 50 miljoen aanslagen
  
Inhoud verpakking 
35 x Gateron CAP MILKY YELLOW 

Praktisch

De Sharkoon SKILLER SGK50 S4 maakt een sprong vooruit in prestaties en flexibiliteit dankzij de implementatie van een PCB met Hot-Swap-switches. Gezien de prijs van het toetsenbord is dit geweldig nieuws, aangezien de fabrikant een functie beschikbaar stelt voor elke gebruiker die je normaal alleen bij duurdere merken ziet. Dit maakt het mogelijk om 3- en 5-pins switches op het toetsenbord te installeren, van de goedkoopste tot de duurste switches op de markt. Daarnaast zijn ze eenvoudig te vernieuwen als je de meegeleverde schakelaars beu bent.

Standaard heeft Sharkoon samengewerkt met Kailh om dit toetsenbord te leveren in de blauwe (clicky), rode (lineaire) en bruine (tactiele) versies. Verder biedt Sharkoon switches aan in samenwerking met Gateron.

De Milky Yellow is ontworpen om minstens 50 miljoen aanslagen aan te kunnen. Het heeft een bedieningspunt van 2 mm. Het heeft lineaire prestaties en een bedieningskracht gelijk aan 50 gf.

De prestaties zelf zijn zeer goed te noemen, zonder wrijving van het mechanisme. Dit is te wijden aan de voorgeoliede veren die in de switch zitten. Er is sprake van wat speling maar dit mag de pret niet drukken. Tijdens het gebruik is er geen klikkende feedback te voelen en krijg je een diep geluid te horen in plaats van de standaard ‘klik’. Als laatste is er wel een push-back gevoel, wat de keycap wat sneller omhoog drukt. Persoonlijk is dat heel fijn, aangezien je zo toch nog een beetje het gevoel krijgt dat je de toets hebt ingedrukt.

De verpakking is niet zo speciaal maar wel goed in elkaar gezet. Het komt in een plastic doosje met een kartonnen omhulsel, wat op zich prima werkt. Wat apart is het feit dat de onderzijde van het doosje niet dicht zit. Met je vinger kun je direct de pinnen aanraken en zelfs potentieel buigen, zonder gevolgen voor het uithalen ervan. Nu is dit geen probleem aangezien je gebogen pins met een tangetje terug kan buigen, maar minder ervaren gebruikers kunnen hier aanstoot aan nemen.

Gelukkig staat er ook tegenover dat het 35 switches zijn voor iets minder dan €15, wat een prima deal is met deze speciale switch in gedachten. Daarnaast kunnen de pinnen natuurlijk ook buigen als je ze niet goed in het bord plaatst. Ook dan is het eerder benoemde tangetje je beste vriend. En als je het dan nog niet voor elkaar krijgt, heb je de garantie nog. Ik voorzie hier geen problemen in.

Al in al is het een prima switch en werkelijk mijn favoriet tot nu toe. Waren er nu nog maar meer fabrikanten die dit standaard ondersteunen.

Gebruikt in combinatie met: