Posted inRandapparatuur

Review Sharkoon Linear Gateron PRO RED

Inleiding

Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is een van de nieuwste creaties die in korte tijd van de band komt rollen bij Sharkoon. Dit 60%-model heeft de mogelijkheid om on-the-fly je switches te swappen. Sharkoon speelt hier ook handig op in en geeft daarnaast ook enkele switch-sets uit in samenwerking met Gateron. In deze review: de Gateron PRO Red.

Specs

Algemeen 
Eigenschappen switch:Lineair
Aantal pinnen:3
Geolied:
Bedieningskracht:45 ± 15 g
Afstand tot actuatiepunt:2,0 ± 0,6 mm
Levensduur van de toetsen:Min. 50 miljoen aanslagen
  
Inhoud verpakking 
35 x Gateron PRO RED 

Praktisch

De Sharkoon SKILLER SGK50 S4 maakt een sprong vooruit in prestaties en flexibiliteit dankzij de implementatie van een PCB met Hot-Swap-switches. Gezien de prijs van het toetsenbord is dit geweldig nieuws, aangezien de fabrikant een functie beschikbaar stelt voor elke gebruiker die je normaal alleen bij duurdere merken ziet. Dit maakt het mogelijk om 3- en 5-pins switches op het toetsenbord te installeren, van de goedkoopste tot de duurste switches op de markt. Daarnaast zijn ze eenvoudig te vernieuwen als je de meegeleverde schakelaars beu bent.

Standaard heeft Sharkoon samengewerkt met Kailh om dit toetsenbord te leveren in de blauwe (clicky), rode (lineaire) en bruine (tactiele) versies. Verder biedt Sharkoon switches aan in samenwerking met Gateron.

De PRO Red is ontworpen om minstens 50 miljoen aanslagen aan te kunnen. Het heeft een bedieningspunt van 2 mm. Het heeft lineaire prestaties en een bedieningskracht gelijk aan 50 gf.

De prestaties zijn prima en doet denken aan vrijwel elke andere Red switch. De switches zijn dan wel weer goed geolied en voorzien van een strakke veer. Er is sprake van wat speling maar niet dusdanig dat je er last van hebt. Tijdens het gebruik is er een kleine klikkende feedback te voelen en krijg je een klikkend geluid te horen. Hieraan merk je dat het toch betere switches zijn als ‘standaard’ Reds, het voelt wat fijner en het is toch wat zachter qua geluid. Als laatste is er wel een push-back gevoel, wat de keycap wat sneller omhoog drukt. Persoonlijk is dat heel fijn, aangezien je zo toch nog een beetje het gevoel krijgt dat je de toets hebt ingedrukt. Dit lijkt standaard bij de Gateron switches.

De switches zitten los in een kartonnen doos en zijn gevoelig voor indrukken. Dit zorgt er ook voor dat pinnen van de switches sneller kunnen ombuigen. Van de 35 switches waren er 6 switches met gebogen pinnen, verschillend tussen plat omgebogen tot een klein knikje. Nu is dit geen probleem aangezien je dit met een tangetje terug kan buigen, maar minder ervaren gebruikers kunnen hier aanstoot aan nemen.

Gelukkig staat er ook tegenover dat het 35 switches zijn voor iets minder dan €10, wat een prima deal is in de huidige markt. Daarnaast kunnen de pinnen natuurlijk ook buigen als je ze niet goed in het bord plaatst. Ook dan is het eerder benoemde tangetje je beste vriend. En als je het dan nog niet voor elkaar krijgt, heb je de garantie nog. Ik voorzie hier geen problemen in.

Al in al is het een prima switch en voor liefhebbers van rode switches zal deze Gateron zich prima houden.

Gebruikt in combinatie met: