Posted inRandapparatuur

Review Steelseries Aerox 5

Introductie

SteelSeries heeft in het verleden al verschillende iconische lijnen van pc-gamingrandapparatuur geproduceerd. Denk hierbij aan de Arctis-headsets, Sensei-muizen en QCK-muismatten die werkelijk niet meer weg te denken zijn in de markt. Dit ging eigenlijk prima tot de Aerox-muizenreeks werd gelanceerd.

SteelSeries begon met de Aerox 3 als eerste inzending. Helaas ontving de muis gemengde recensies op het internet. Het werd geprezen om zijn vorm en gewicht, maar juist belachelijk gemaakt voor de verouderde, dunne glijvoetjes en diverse gebruikers ondervonden wat problemen met de bouwkwaliteit. Mijn review eerder bekroonde de Wired en de Wireless versie echter supergoed. Dit zal wel een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn. In ieder geval, rekening houdend met al deze feedback, heeft SteelSeries een vernieuwde versie van de Aerox muis uitgebracht, de Aerox 3 2022-editie genaamd, die probeert de gegeven feedback te herstellen.

Hierop komen nu ook twee nieuwe inzendingen: de Aerox 5 en Aerox 9. Vandaag zullen we een kijkje nemen in het hart van deze nieuwe line-up, de Aerox 5. De Aerox 5 is bedoeld om een ​​muis te zijn die alles kan en probeert een laag gewicht te balanceren met RGB-verlichting en negen programmeerbare knoppen, met een prijskaartje van ongeveer €90. Lees verder om erachter te komen hoe de nieuwste vlaggenschip-gamingmuis van Steelseries het heeft gedaan in deze review.

Specs

Sensor 
SensorSteelSeries TrueMove Air
SensortypeOptisch
CPI100-18,000 in 100 CPI-verhogingen
IPS400, op SteelSeries QcK-oppervlakken
Versnelling40 G
Polling-snelheid1,000 Hz/1 ms
HardwareversnellingGeen
  
Design 
Zwart afdekmateriaalZwarte matte afwerking
KernconstructieABS kunststof
VormErgonomisch, rechtshandig
GreepstijlHandpalm of klauw
Aantal knoppen9
Type schakelaarSteelSeries mechanische schakelaars, beoordeeld voor 80 miljoen klikken
Verlichting3 RGB-zones
Gewicht66 gram
Lengte128,8mm / 5,07 inch
Breedte62,8 mm / 2,47 inch (voorkant), 68,2 mm / 2,68 inch (achterkant)
Hoogte26,7 mm / 1,05 inch (voorkant), 42,10 mm / 1,65 inch (achterkant)
VerbindingDraad
  
Compatibiliteit 
BesturingssysteemWindows, Mac, Xbox en Linux. USB-poort vereist.
SoftwareSteelSeries GG, Windows 8,1 of nieuwer, MacOS 10,13 of nieuwer
  
Inhoud verpakking 
ProductinformatiehandleidingAerox 5-gamingmuis
USB Type-C naar USB Type-A Super Mesh-snoer 

Uiterlijk

Een muis is een muis, dat zullen de meeste mensen wel denken. Het ziet er allemaal een beetje hetzelfde uit met een beetje dezelfde vorm. In het geval van de Aerox 5, herken je eigenlijk andere high-end gamingmuizen. De Aerox 5 heeft een lengte van ongeveer 128 mm met als hoogste punt net achter het midden van 42,1 mm.

Het heeft nog steeds die zacht glooiende achterkant die comfortabel is voor gebruikers met palmgrip, maar zij een clawgrip gebruiken, kunnen op een gegeven moment irritatie ondervinden. Gamers met een fingertip stijl kunnen de muis trouwens wel vergeten. Het is licht genoeg maar toch net even te groot. Apart genoeg staat er ook geen fingertip advies op de webpagina van Steelseries (https://steelseries.com/gaming-mice/aerox-5).

De extra hoogte zorgt wel voor een comfortabelere rustplek voor je duim. De Aerox 5 biedt voldoende ruimte voor jouw duim, zelfs met de dubbel gestapelde zijknoppen en de vierde duimknop aan de voorkant.

Het resultaat is een vorm die behoorlijk groot aanvoelt. Als dit is wat je lekker vindt spelen, dan biedt de Aerox 5 een comfortabele en nauwkeurige ervaring. Het grote formaat en de passende vorm betekenen echter dat het niet goed is afgesteld voor de ultra precieze microbewegingen die de meeste competitieve FPS-spelers echt willen hebben. Maar dat is eigenlijk… prima. De Aerox 5 is duidelijk ontworpen als een muis die in alle genres even goed werkt. En, zoals elke manusje van alles, zou het nooit een meester worden in specifiek gebied.

Gewicht en gevoel

De Aerox 5 is bedoeld als een bedrade lichtgewicht muis. Het bevindt zich echter aan de bovenkant van dat spectrum met 66 g. Met deze middelzware ‘ultralichte’ muis kan SteelSeries de gaten van de muis beperken tot de achterkant en een deel van de hoofdknoppen. Dit resulteert in een comfortabele grip, zelfs voor degenen die geïrriteerd zijn door de honingraatstructuur. Verdere verbetering van het comfort is het feit dat de gaten van de Aerox goed genoeg zijn afgewerkt zodat je nooit een ruwe rand van een naad voelt.

Knoppen en verlichting

Hoewel bedrijven als Logitech en Razer hebben bewezen dat het mogelijk is om een ​​muis van minder dan 70 gram te maken zonder perforaties, heeft geen van deze modellen de lange lijst met ingebouwde RGB-verlichtingszones en knoppen die de Aerox 5 wel heeft.

Die drie verlichtingszones kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld in de bijbehorende SteelSeriesGG-software van de muis. De voorste zone is grotendeels onzichtbaar, tenzij je de muis optilt en naar binnen kijkt. De algehele verlichting was in het midden en achterin flitsend, helder, goed verzadigd en zal zeker elke gamer pleasen die van RGB houdt.

Wat betreft de knoppen, SteelSeries heeft er in totaal negen ingebouwd: linker- en rechterklik, een middelste klik (scrollwiel), een DPI-knop (middenboven achter het scrollwiel) en vier zijknoppen.

De zijknoppen is de plek waar dingen interessant worden. Ten eerste bevatten ze wat in eerste instantie lijkt op een “sluipschutter”- of “DPI-koppeling” -knop. Deze werden jaren geleden populair bij gamingmuizen en verschenen op modellen zoals de Mad Catz R.A.T-muis en de Razer Basilisk-lijn. Ze zijn ontworpen om de gebruiker de muisgevoeligheid tijdelijk te laten verlagen naar een lagere DPI, waardoor het dradenkruis veel langzamer beweegt terwijl die knop werd ingedrukt, wat helpt bij situaties waarin de gevoeligheid uiterst nauwkeurig moet zijn. Opvallend, aangezien veel games een aparte gevoeligheidsinstelling aanbieden wanneer de gebruiker door een sniperscope kijkt, waardoor deze knop grotendeels overbodig werd.

SteelSeries koos er om de een of andere reden voor om het terug te brengen in fysieke vorm, maar sloeg de mogelijkheid over om de knop in te stellen als een DPI-koppeling. De knop is, voor de duidelijkheid, volledig programmeerbaar. De enige op DPI gebaseerde optie in de GG-software is echter een schakelaar die bij het indrukken door elke DPI-instelling bladert. Er is geen optie om van DPI’s te wisselen terwijl de knoppen worden ingedrukt. Zelfs als dat zo was, is de plaatsing van de knop erg ver naar voren, waardoor het moeilijk te bereiken is in de fractie van een seconde. Je zou dit dan eigenlijk op een van de andere zijknoppen moeten zetten.

Afgezien van de vreemde keuze hierboven, bevat de zijkant een standaard terug- en vooruitknop en een derde tweerichtingsknop. Heen en weer hebben een uitstekende feedback, passend bij het geluid en het gevoel van de TTC Gold-schakelaars die worden gebruikt bij de linker- en rechterklik.

Helaas is de tweerichtingsknop erboven wat aparter. Dit komt voort uit een combinatie van zijn weerstandsniveau en zijn vlakheid met de knoppen eronder.

Ten eerste maakt de weerstand het moeilijk om de knop omhoog te duwen zonder de hele linkerkant van de muis op te tillen en te knoeien met de tracking. De veer die hier wordt gebruikt, is zo strak dat je met je andere vingers naar beneden moet duwen om de muis plat op de pad te houden. Hoewel het gemakkelijker is om op de tweerichtingsknop te drukken, is het nog steeds een langzaam proces om je duim omhoog en over de terug-/vooruit-knoppen te moeten schuiven, de bovenkant van de tweerichtingsknop te vinden en vervolgens naar beneden te drukken.

Het was misschien niet zo uniek en strak als nu, maar het zou SteelSeries sieren als deze balk eerder twee aparte knoppen waren, net zoals daaronder. Dit zou de functionaliteit ontzetten ten goede komen.

Sensor en voetjes

SteelSeries werkte samen met Pixart om de TrueMove Air-sensor te ontwikkelen die in de Aerox 5 wordt gebruikt. Daarin is het geen verrassing dat dit simpelweg goed werkt. SteelSeries en Pixart hebben een vaste samenwerking. Zoals vanouds is het betrouwbaar, nauwkeurig en volledig geoptimaliseerd om ongewenste versnelling of andere foutjes tegen te gaan. Kortom, het doet zijn werk zonder dat erover nagedacht hoeft te worden, zoals een sensor zou moeten doen.

De voetjes zijn ook werkelijk een gigantische stap verbeterd. De 100% pure PTFE-voetjes van de Aerox 5 zijn belachelijk goed en naast de eerste versie Aerox 3 is het verschil daadwerkelijk ongekend.

Het PTFE-materiaal glijdt niet alleen soepel, maar de voeten zijn ook uitzonderlijk goed gevormd. De randen van de voetjes zijn afgerond om tegenstand te voorkomen. Van een puur houten tafel met vervormingen tot aan een ruwe geweven muismat, de muis glijdt overal moeiteloos over.

Performance

Zoals eerder gezegd, is de Aerox 5 bedoeld om alle verschillende soorten gamen te dienen. Overal goed in, maar nergens in gespecialiseerd. De Aerox 5 voldoet hieraan. Pijnlijk zelfs.

In FPS-games komen de extra knoppen prima uit. Met wat aanpassingen fungeerde de knoppen als melee, push-to-talk, toetsenbordknoppen en volledige macro’s om ingewikkelde reload-acties in te stellen. Dit helpt prima om minder van je WASD af te komen en dus meer bewegelijkheid te maken.

Het richten is een ander verhaal. De muis is wat zwaarder als je zou verwachten. Hoewel de muis zeer licht is, merk je het verschil in gebruik als je wat nauwkeuriger moet richten. De volheid in de hand maakte micro-bewegingen moeilijk en gaf een algeheel gevoel van traagheid terwijl de Aerox 5 gericht is op deze veelzijdigheid.

Natuurlijk is deze ervaring heel persoonlijk. In vergelijking met de eerste Aerox 3 is deze muis maar 9 gram zwaarder. Je krijgt er meer knoppen, een andere vorm en een betere sensor voor terug. Toch voelt de Aerox 3 veel beter tijdens nauwkeurige bewegingen. Toch gek hoe vorm en slechts 9 gram aan gewicht de hele ervaring beïnvloed.

Kijkend naar MOBA’s en MMORPG’s zijn de extra knoppen opnieuw nuttig. Basisfuncties zoals auto-run kan je toewijzen aan de muis en dingen als het wisselen van doelen, pings en andere vaardigheden met diezelfde knoppen afhandelen. Dit was merkbaar in MOBA’s zoals League of Legends en DOTA 2, maar had geen grote impact op MMORPG’s zoals World of Warcraft of Final Fantasy XIV.

Voor die titels raad ik aan om in plaats daarvan de Aerox 9 te bekijken. Het biedt een volledig dozijn zijknoppen ten koste van wat extra gewicht. Hoewel dat hem minder een alleskunner maakt dan de Areox 5, brengt het hem in ruil daarvoor dichter bij het beheersen van MMORPG’s.

Hoe dan ook, in elk genre dat is getest, komen de bouwkwaliteit, nieuwe voetjes en de switches prima tot hun recht. Gecombineerd met een zeer bevredigende gebruikerservaring maakt deze muis toch echt ergens een voor in het topsegment.

Conclusie

De SteelSeries Aerox 5 Wireless is een goede muis voor zowat iedereen en voor zowat elke game. Als je een lichtgewicht muis wilt met de feeling van een grote, zwaardere muis, dan is dit dé muis voor jou.

Laat die twijfel van de zijknoppen je niet weerhouden om deze muis een kans te geven. Het is een prima muis en zeker geschikt voor allerlei soorten games. Het enige wat je in je hoofd moet houden is dat je zelf veel zal moeten instellen om de muis naar jouw stijl te krijgen.

Natuurlijk zijn er speciale muizen die gelijk uit de doos exact zijn wat je wil, bedoeld voor de echte competitieve gamers. Maar als je juist een wat meer casual gamer bent die een muis zoekt voor de lange termijn, dan is dit de juiste oplossing.

De prijs van €90 euro is iets aan de hoge kant. Een prijs van €70-80 is veel schappelijker voor wat er in zit. Plus, de nieuwe editie van de Aerox 3 is misschien wat aantrekkelijker voor de gamers met een wat lichte touch.

Dat gezegd hebbende is de Aerox 5 een prima muis voor een wijd aantal toepassingen. Het is een muis met een uitstekende sensor, prima bouwkwaliteit en goede RGB. Het is duidelijk lichter als zijn concullega’s maar heeft gewoon een paar dingetjes die beter kunnen. Zoals eerder vermeld: een uitstekend manusje-van-alles, maar geen absolute meester.