Posted inRandapparatuur

Review Steelseries Apex 7

Introductie

Verschillende fabrikanten hebben al laten zien dat mechanische toetsenborden steeds goedkoper worden om te maken (en te kopen). Het wordt ook tegenwoordig steeds meer de standaard om deze lekker te laten typen en kleurtje toe te voegen in de toetsenborden. Hartstikke leuk, maar dat wilt niet zeggen dat het bijzonder is. Af en toe neemt een fabrikant een risico en maakt een ontzettend high-end toetsenbord met allerlei snufjes. Steelseries deed dit ook en maakte een toetsenbord die naast goedwerkende toetsen, per-key RGB, een USB-port en een afneembare magnetische polssteun ook nog eens een OLED-scherm heeft. Daarom bij deze: de Steelseries Apex 7.

De specs

Design 
MateriaalAluminium
Keys104
Anti Ghosting100%
VerlichtingPer key RGB
Gewicht950 gram
Switch 
TypeSteelSeries QX2 Mechanical RGB Switch
Actuatie2 mm
Travel4 mm
Kracht45 cN
Lifetime50.000.000
Connectie 
OSWindows, Mac OS X
Content 
Apex 7Magnetische polsondersteuning

Het uiterlijk

De Steelseries Apex 7 ziet er stoer uit, een aluminium ramplank dat wel een stootje kan verdragen. Nadat je de kabel hebt ingeplugd, komt het toetsenbord tot leven en zie je een set mooie kleurtjes en een Steelseries logo verschijnen op het OLED-scherm rechtsboven. Zei ik trouwens kabel? Nou oké, klopt wel, maar er zitten wel twee USB-stekkers aan. Dit komt omdat er een voor het toetsenbord is en de ander voor de USB-passthrough zoals dat prachtig heet. Achter de Apex 7 zit namelijk een USB-poort zodat je snel USB-sticks kunt gebruiken. Slim snufje, zeker met mijn camerawerk.

De toetsen

Wanneer je vingers de toetsen raken, voelt het vertrouwt. Het is een wat stroef oppervlak waardoor je vingers niet wegglijden. Het werkt ook vlekafstotend zodat je lekker kan eten aan je bureau. De polssteun heeft deze coating ook, en is daarom fijn om op te werken. De polssteun is trouwens magnetisch zodat deze niet opeens weg kan schuiven. Ook hier weer een puntje voor Steelseries.

De toetsen van de Apex 7 zijn mechanisch, en klikken dus. Het geeft geen clickable feedback, wat het wel weer wat stiller maakt, maar ik kan me voorstellen dat je huisgenoten, of wie er dan ook naast je mag zitten, zich hieraan kunnen ergeren. Maar goed, dat is af te schrijven naar het feit van mechanische toetsen, niet aan de Apex 7. De toetsen zijn makkelijk af te halen om het bord schoon te maken en hebben genoeg ruimte tussen zich om onderscheid te maken.

De tricks

De Steelseries Apex 7 heeft enkele bijzondere features, naast de USB-port. Zo heeft het een per-key RGB, oftewel is het mogelijk om per toets een kleur in te stellen. Via Steelseries Engine kun je zelfs speciale effecten en profielen toevoegen die per game afzonderlijk geladen worden. Ook heeft de Apex 7 ingebouwd geheugen welke je instellingen opslaat. Nog een leuke feature is dat je een gif bestand kan afspelen binnen de toetsen. Zo kan je bijvoorbeeld een RGB snake-spel afspelen als het toetsenbord een tijdje niet gebruikt wordt.

Tevens heeft het gemarkeerde macro-toetsen die met een druk op de knop kan laten afspelen. Althans, een druk op twee toetsen. De macro-toetsen zijn namelijk geïntegreerd met de functietoetsen zoals home en delete. Door de Steelseriesknop in te drukken komen deze functies vrij. Wel handig, als je merkt dat je een bepaalde toetscombinatie vaak gebruikt, is het zo op te nemen en in te stellen.

Wat direct opvalt is natuurlijk het OLED-schermpje. Deze is te gebruiken op twee manieren:

  1. Je kunt de software van Steelseries genaamd Steelseries Engine downloaden om het in te stellen.
  2. Je kunt met het volumewiel en de menuknop ernaast instellingen on-the-fly aanpassen.

Maar waarom een OLED-scherm? Steelseries bedacht dat de meeste gamers graag in een oogopslag willen zien wat er gebeurt met de PC of met de game. Met verschillende instellingen kun je ook verschillende features laten zien op het schermpje. Dit kan je health zijn, PC specs, tijd, het huidige nummer in je afspeellijst tot later zelfs Discord berichten. Ik was behoorlijk sceptisch. Ik gebruik namelijk twee schermen waarop alles te zien is en dacht bij mijzelf dat ik het OLED-schermpje nooit zou gebruiken. Boy, wat had ik het fout. Ik gebruik het steeds vaker, en ik ontdek nog steeds meer features. Zo kun je zelfs de presets van je toetsenbord aanpassen via het schermpje, en ik blijf altijd op de hoogte als iemand mij een bericht stuurt op Discord. Het is wennen, maar man, wat is het eigenlijk handig.

Het oordeel

De Steelseries Apex 7 is bijzonder, niet alleen door zijn features maar ook de prijs. Met zijn prijskaartje van €189 is het niet het duurste bord wat er is. Er zijn andere fabrikanten welke soortgelijke features vertonen voor ruim de helft meer. De kwaliteit van dit toetsenbord is haast perfect te noemen. Het is een uniek stuk wat zeker niet misstaat bij je battlestation. Dit is een regelrecht pronkstuk voor de echte gamer.

De Steelseries Apex 7 is te krijgen vanaf €189. https://steelseries.com/gaming-keyboards/apex-7

Puntjes

PluspuntenMinpunten
AluminiumPrijs is voor de meeste mensen nog te hoog
Unieke features (OLED-scherm) 
Heldere RGB 
USB-passthrough 
Afneembare polssteun