Posted inRandapparatuur

Review Steelseries Arctis 1 Wireless

Introductie

De markt van de gaming headsets is een gigantische doolhof. Er zijn honderden beschikbaar die niet eens allemaal zo’n slechte prijs-kwaliteit verhouding hebben. Sommige zijn bedraad met 3.5mm-poles, sommige met USB. Anderen hebben RGB verlichting of hebben zelfs een heuse DAC, een mini-mixer wat het geluidssignaal nog beter maakt. Steelseries bracht met de eerder gereviewde Steelseries Arctis 1 al een zeer goed alternatief uit voor de betaalbare headset markt. Nu zijn ze terug met de draadloze opvolger: de Steelseries Arctis 1 Wireless. In het kort: kneitergoede draadloze audio voor een betaalbare prijs via een USB-C dongle.

De specs

Speaker Drivers 
Headphone Frequency Response20–20000 Hz
Headphone Sensitivity98 dBSPL
Headphone Impedance32 Ohm
Headphone Total Harmonic Distortion< 3%
Headphone Volume ControlOn Ear Cup, 40 mm
Microfoon 
Frequency Response100–6500 Hz
TypeBidirectional Noise-Canceling
Sensitivity-38 dBV/Pa
ConnectionDetachable
Microphone Mute ToggleOn Ear Cup
Connectie 
Connector Type4-pole 3.5mm + Dual 3.5mm PC extension + Lossless 2.4 GHz USB-C
Wireless Range30ft / 9m
Wireless Battery Life20 hours
Cable Length3 m / 10 ft
Cable MaterialRubber

Het uiterlijk

Net zoals zijn voorganger heeft de Steelseries Arctis 1 Wireless een vrij sober uiterlijk. Alle lampjes, fancy hoekjes en kleuren zijn er af gehaald. Wat overblijft is een luxe half-matzwarte headset. Ook deze shell is van hard kunststof, wat er een beetje goedkoop uit ziet. Toch misstaat het de headset niet. De uitwisselbare stoffen mesh oorkussens en strak afgewerkte logo geven het geheel toch nog een luxere uitstraling.

De bediening zit voornamelijk op de linker oorschelp. Hier vind je een mute-knop, een volumewiel, een 3.5mm pole ingang, een micro-USB ingang voor de oplaadkabel en natuurlijk de microfooningang voor de boom-mic. Op de rechter oorschelp is de aan/uit-knop te vinden samen met een kleine LED welke je laat zien of de draadloze functie van de headset aan staat, en op welk batterijniveau het is.

Het geluid

Als je de specificaties van de bedrade en de draadloze variant met elkaar vergelijkt, zie je direct dat de Steelseries Arctis 1 Wireless een iets minder bereik heeft. Nu moet je daar niet van schrikken. In de praktijk betekent dit haast niks, maar technisch zorgt het ervoor dat het draadloze signaal optimaal kan functioneren. Doordat het minder data moet versturen, is de vertraging minimaal. Hierover meer verderop in het artikel.

Het geluid is in de praktijk nog steeds gelijk aan zijn voorganger. Kraakhelder geluid met een diepe bas en een goed afgevlakte high is het kenmerk van de Arctis series geworden. De Steelseries Arctis 1 Wireless plaatst zich dan ook qua prestaties bij de high-end modellen. Electronic met diepe bassen en klassieke symposiums kunnen elkaar direct opvolgen zonder tussenruis, iets wat goedkope en draadloze headsets vaak hebben.

Het comfort

Ook qua draagcomfort houd de Steelseries Arctis 1 Wireless zich dicht bij zijn voorganger. Doordat de shell van kunststof is, blijft de Steelseries Arctis 1 Wireless ontzettend licht. De stoffen mesh oorkussens zijn lekker zacht en je kan de headset daarom lang ophouden. Op een gegeven moment ben je zelfs in staat om te vergeten dat je het op hebt. Check voor een anekdote even verder in de review.

Ook buiten of met VR is het zeker een lekkere headset. Door de half-luxe uitstraling kan je het gewoon buiten in publiek gebruiken. Door het lichte gewicht voel je je niet bezwaard of gelimiteerd tijdens VR-sessies. Het beperkt je totaal niet in je bewegingsvrijheid. Voor sport zal je echter toch een andere headset moeten aanschaffen. Hoewel je de grootte van de Steelseries Arctis 1 Wireless kan aanpassen, zal de headset wel van je hoofd afglijden wanneer je rent.

De Steelseries Arctis 1 Wireless is net zoals zijn bedrade broertje van stevig kunststof gemaakt. De hoofdband is versterkt met een onzichtbare metalen strip. Hierdoor zal de Steelseries Arctis 1 Wireless niet zo snel breken.

Tevens zijn er een aantal handige sneltoetsen beschikbaar op de aan/uit-knop. Wanneer je een keer kort de knop indrukt, pauzeert het spel of de muziek. Bij twee keer kort indrukken ga je naar het volgende nummer. Bij drie keer kort indrukken ga je naar het vorige nummer. Ook dit is erg handig zodat je niet je apparaat hoeft te pakken.

De microfoon

Op de linker oorschelp zitten twee knoppen. De een regelt je volume, en de andere knop mute je microfoon. Zo hoef je niet je blik van je game te halen. Ook met de draadloze optie ben je niet afhankelijk van de console of smartphone om je volume te regelen. Dit scheelt weer gedoe met het apparaat.

De afneembare microfoon doet het trouwens ontzettend goed. Draadloos signaal staat bekend om zijn magere geluidskwaliteit. Meestal klinkt het geluid blikkerig. Echter heeft Steelseries het voor elkaar gekregen om het geluid van zowel de speakers als de microfoon op een egale toon te houden. Het geluid van de microfoon is nog steeds een beetje blikkerig, maar klinkt vooral natuurlijk. De bas blijft in je stem en de toonhoogte is gelijk. Door de Clear Cast technologie van Steelseries blokt de microfoon al veel van je omgevingsgeluid. De bidirectionele microfoon ontvangt vanuit twee hoeken geluid, direct voor je mond en de omgeving rondom je. De software vergelijkt deze met elkaar en filtert veel geluid er al uit. En als dat niet helpt, kan je altijd de flexibele boom-mic nog buigen. Erg handig toch?

Het draadloze aspect

Waar het natuurlijk om gaat bij de is het draadloze aspect. De Steelseries Arctis 1 Wireless is eigenlijk ontworpen om in te spelen op de Nintendo Switch markt en het opkomende USB-C gebruik in laptops en moederborden. De Nintendo Switch heeft niet direct ondersteuning voor draadloze headsets. USB-docked draadloze headsets worden alleen ondersteund als de Switch in de dock zit, en om nou ellenlange kabels te gaan trekken voor geluid is ook niks. Met de Steelseries Arctis 1 Wireless is beide voorbij. Is je headset leeg of wil je de 3.5mm pole gebruiken, dan stop je het draad erin. Wil je toch liever draadloos door het leven? Je stopt de USB-C dongle in je Nintendo Switch, USB-C smartphone of laptop en je bent klaar om te gaan. Ondersteunt je computer geen USB-C? Met de meegeleverde USB converter kan je de dongle ook aansluiten via een normale USB poort.

De dongle is nog geen 3 centimeter breed, 1 centimeter hoog en 0.5 millimeter dik. Als je wilt, kun je het opbergen in je portemonnee. Ondanks het kleine oppervlak is het toch best bulky. Het is zeker merkbaar aan je apparaten en wanneer je de dongle er in laat zitten, gaat het opbergen toch lastig. Mocht je trouwens de dongle toch kwijt zijn, dan kan je via Steelseries een nieuwe kopen. Deze verbind je dan via de software weer aan de headset.

Het signaal is echter kraakhelder. Het geluid wordt vloeiend en vrijwel zonder vertraging overgebracht. Met een werkbaar gebied van 9 meter, kun je lekker opstaan en wat drinken pakken zonder het geluid te verliezen. Met een optimale batterijduur van 20 uur hoef je je over het algemeen niet druk te maken over uitvallen. In de praktijk zit dit meer richting de 15, maar nog steeds erg indrukwekkend.

Een goed voorbeeld is na een lange Discord-call weg te lopen met de headset op. Echter voelde ik de headset niet meer zitten en liep ik zelfs nog een half uur rond met de headset op. De enige reden dat ik merkte dat ik het op had, was toen de headset een signaal gaf dat het zichzelf uitschakelde ter stroombesparing.

Een grote maar

Hoewel de headset erg veelzijdig is, zal de USB-C dongle niet op elk apparaat werken. Je smartphone met USB-C moet in- en uitvoer van geluid via USB kunnen ondersteunen. Ook computers en laptops met USB-C kunnen gestotter en gekraak ervaren. Na overleg met Steelseries en bevriende techneuten kwam tevoorschijn dat dit ligt aan de stroomvoorziening. Bij sommige apparaten is de stroomvoorziening via USB-C lager dan de dongle nodig heeft. Dit is op computers en laptops in te stellen via de BIOS, op je smartphone is dit lastiger. Echter heb je daar op 8 van de 10 apparaten geen last van. Heb je toch last van signaalverlies op computer en laptop? Sluit dan de dongle aan via de USB converter. Dan heb je hier geen last meer van. Het supportteam van Steelseries staat trouwens ook voor je klaar om met je mee te zoeken naar oplossingen.

Daarnaast werkt de headset niet als het aan de oplader ligt. Hoewel de headset prima functioneert met de 3.5mm draad wanneer de batterij leeg is, houd het hele geluid op als de headset wordt opgeladen. Aan te bevelen is dan ook om ‘s nachts je headset op te laden, wanneer je het niet gebruikt.

Ondanks de onwaarschijnlijkheid en de uitstekende support is dit wel iets om rekening mee te houden.

Het oordeel

De Steelseries Arctis 1 staat al in de top-5 van favoriete headsets. Met een prijs van €55 voor de bedrade versie is het een middenklasse headset, met high-end prestaties. De Steelseries Arctis 1 Wireless is met zijn €100 richtprijs ook zeker een goede optie. De enige andere opties zijn de Logitech G533, Trust GXT 390 en Corsair HS70 Pro in dezelfde prijsklasse. Echter springt de Steelseries Arctis 1 Wireless er met kop en schouders bovenuit door zijn veelzijdigheid, lange batterijduur, goede microfoon en uitstekend geluid.

De Steelseries Arctis 1 Wireless is al verkrijgbaar vanaf €98.99.