Posted inRandapparatuur

Review Steelseries Arctis 1

Introductie

In het land van gaming zijn er nog niet veel universele gaming headsets. Althans, niet met maar 1 draadje. Dat wil nog wel eens een probleem zijn als je een veelzijdige gamer bent. Zie je het al voor je? Je gaat op weg naar werk of school, pakt je headset en plugt hem in je 3.5mm jack van je smartphone. Eenmaal in de trein ga je toch maar even op je Nintendo Switch, dus plug je de headset maar even daar in. En lekker! Ze hebben in de pauze een Playstation aangesloten, maar geen headset voor voicechat. No problemo, want jij hebt je headset. Mooi toch? Juist, en daarvoor heeft Steelseries nu ook een mooie headset voor slechts €55: de Steelseries Arctis 1.

De specs

Speaker Drivers 
Headphone Frequency Response20–20000 Hz
Headphone Sensitivity100 db
Headphone Impedance32 Ohm
Headphone Total Harmonic Distortion< 3%
Headphone Volume ControlOn Ear Cup
Microfoon 
Frequency Response100Hz–10000Hz
TypeNoise Canceling Bidirectional
Sensitivity-38 db
ConnectionDetachable
Microphone Mute ToggleOn Ear Cup
Connectie 
Connector Type4-pole 3.5mm + Dual 3.5mm PC extension
Cable Length3 m / 10 ft
Cable MaterialRubber

Het uiterlijk

Ja, bovenstaand scenario kan je natuurlijk ook af met een set smartphone-oortjes, maar het zal je dan waarschijnlijk al opgevallen zijn dat het geluid dan meestal tegenvalt. Steelseries speelt handig in op die markt en lanceert de Steelseries Arctis 1, een all-in-one gaming headset, gemaakt voor alle apparaten met een 3.5mm jack. En dat is te zien, de Arctis 1 heeft een wat luxere maar sobere uitstraling zodat je het ook gewoon kan gebruiken als je simpelweg muziek wilt luisteren. De shell is van hard plastic wat het ook wel helaas een beetje goedkoop laat aanvoelen. Hetzelfde geldt voor de stoffen mesh oorkussens en de simpele rubberen draad.

Het geluid

Ik kan je echter verzekeren dat het geluid niet cheap is. Doordat deze headset dezelfde drivers heeft als de bekendere Arctis 7, is de geluidskwaliteit juist uitermate goed. Met een goede diepe bass en een niet al te fletse high plaatst de Arctis 1 zich in het middelste deel van de high-range headsets. De headset presteert het om vette Russische hardbass en hele lichte klassieke concerten zonder enkel probleem achter elkaar aan te spelen. Waar normale headsets van deze prijsklasse nog wel eens een dot ruis tussen de toonverschillen gooien, doet de Arctis 1 dat niet.

Het comfort

Ook qua draagcomfort is deze headset prima te noemen. Doordat de shell van plastic is, blijft de Arctis 1 ontzettend licht. Ik heb deze headset tijdens lange dagen interviews filmen op gehad, en ik had geen last van mijn hoofd of oren. De Arctis 1 heeft zelfs op mijn hoofd gezeten in de gigantische drukte van Gamescom, en ook wanneer er honderd man tegen je aanlopen, blijft de headset prima zitten. De oorkussens rekken goed mee en veren ook snel terug, er is geen sprake van spoorvorming. De mesh zorgt er ook voor dat het makkelijk is schoon te houden met een alcoholdoekje. De binnenkant van de oorkussens is echter van leer, wat er ook voor zorgt dat je oren na loop van tijd warm kunnen worden. Houd dit daarom wel in de gaten.

De stevigheid

Zoals eerder vermeld, is de Steelseries Arctis 1 van plastic gemaakt. Het is wel stevig plastic wat een beetje mee kan geven maar niet snel breekt. Dit komt doordat de binnenkant van de headset versterkt is met dunne plaatjes plastic en metaal. Bij andere headsets van deze prijsklasse blijft het meestal gewoon plastic waardoor het snel kan breken. Ik wil niet zeggen dat dit de goedkope uitstraling verhelpt, maar het is zeker een pluspuntje. Een ander pluspuntje is dat de kabel slechts een universele 3.5mm jack heeft. Dit kan je niet direct gebruiken op je pc als je tegelijk de mic en geluid wilt gebruiken. Hiervoor is een splitter meegeleverd zodat je de headset ook kan gebruiken op je pc.

De microfoon

Oh ja, misschien heb je het ook al eerder gezien op de foto’s, op de linker oorschelp zitten twee knoppen. De een regelt je volume, en de ander mute je microfoon. Persoonlijk vind ik dit erg handig. Hierdoor hoef je niet te goochelen in-game met je volumeknoppen en kan je snel je microfoon muten zonder je ogen van het scherm af te halen. Diezelfde microfoon is te verwijderen, wat ook weer handig is voor onderweg. De microfoon van de Arctis 1 presteert trouwens uitstekend. Zoals iedereen wel een beetje weet, zijn de microfoons in headsets meestal niet de beste. Ze zijn wat flets of pakken niet genoeg bass op. Deze wel. Steelseries kreeg het voor elkaar om deze microfoon extra gevoelig te maken. Steelseries noemt dit Clear Cast, gezien het de meeste omgevingsgeluiden kan blokken. De flexibele arm van de microfoon kan je snel verstellen zodat je niet in je mic loopt te hijgen.

Het oordeel

Nu is natuurlijk de vraag of dit de beste budget gaming headset is. Antwoord: ja en nee. Het geluid is goed te noemen, maar er zijn andere merken welke het geluid in deze prijsklasse nog beter voor elkaar hebben. De goedkoop uitziende plastic shell is ook niet bepaalt de mooiste. Echter ben ik wel zeker onder de indruk van de comfort, de microfoon en de handige plaatsing van de knoppen. Al met al zal de Steelseries Arctis 1 wel zeker in mijn top 5 headsets komen te staan.

De Steelseries Arctis 1 is al verkrijgbaar vanaf €55. https://tweakers.net/pricewatch/1467850/steelseries-arctis-1.html