Posted inRandapparatuur

Review SteelSeries Arctis 7P+

SteelSeries is niet weg te denken uit de high-end gaming randapparatuur. De headsets en toetsenborden winnen prijs na prijs en dat is niet zo gek. SteelSeries maakt strakke sets waarin design en gebruik de hoofdzaak zijn. Nu blijft PC gebruik nog steeds de belangrijkste markt, maar SteelSeries is wel bezig om dit uit te breiden naar consoles. Gelukkig zijn ook de console-based headsets compatibel met PC. Zo ook de nieuwe SteelSeries Arctis 7P+.

Hoewel hij in de eerste plaats is ontworpen met PlayStation 5-gamers in gedachten, is de SteelSeries Arctis 7P+ een veelzijdige headset voor zowel multi-platform gamers als ‘gewone’ gebruikers. Met bekabelde 3,5 mm, draadloze verbinding via een meegeleverde USB-C-dongle en een USB-A-adapter voor diezelfde dongle, kun je deze headset ook op je PS4, PC, Nintendo Switch of Android gebruiken.

Vergeleken met de voorganger, heeft SteelSeries een paar kleine wijzigingen aangebracht aan de Arctis 7 bij het ontwerpen van de 7P+. Deze wijzigingen zorgen voor een headset met betere connectiviteit en batterijprestaties, die vooral de gamers kunnen waarderen. Maar is de 7P+ het dure geld waard? Dat lees je in deze review.

Specs

Speaker Drivers 
Neodymium Drivers40 mm
Frequentierespons hoofdtelefoon20–20000 Hz
Gevoeligheid hoofdtelefoon98 dBSPL
Hoofdtelefoon Totale harmonische vervorming< 3%
Volumeregeling hoofdtelefoonOn Ear Cup
  
Microfoon 
Frequentierespons microfoon100–6500 Hz
MicrofoonpatroonBidirectional
Microfoongevoeligheid-38 dBV/Pa
Microfoonimpedantie2200 Ohm
Microfoon locatieOprolbaar
  
Wireless 
Bereik12 m
Levensduur batterij30 uur
  
Verpakkingsinhoud 
ProductinformatiegidsMobiele audiokabel
Arctis 7P+ HeadsetOplaadkabel
USB-C draadloze dongleUSB-C naar USB-A adapter

Design

De SteelSeries Arctis 7P+ is praktisch identiek aan de originele Arctis 7P. Het heeft een in stoffen gewikkelde stalen hoofdband. De band is relatief dik en ontzettend stevig, maar niet onbekend voor de andere headsets. Er zit een blauwe basis in ter verduidelijking dat deze headset echt bedoeld is voor Playstation. Dit steekt een beetje af tegen het strakke geheel en kan voor de kritische gebruiker een dealbreaker zijn.

Net als bij het origineel zijn de oorschelpen matwit en onder het midden van elke oorschelp bevindt zich een zwart SteelSeries-logo. De binnenkant van de oorschelpen zijn blauw, terwijl de kussens een mooi zeshoekig patroon hebben. Net als bij de rest van de premium headsets van SteelSeries, is er een gleuf boven de cups waar de band naar binnen schuift en waarmee je de maat kunt aanpassen. De band past zich aan je hoofd aan op basis van hoe strak het klittenband zit.

Een andere grote verandering voor de SteelSeries Arctis 7P+ is de opname van een USB Type-C-poort voor opladen in plaats van een micro-USB. Van boven naar beneden op de linkercup is er de mute-knop, een volumeknop, de Share-poort, een 3.5-audio-aansluiting, de USB Type-C-poort voor opladen en de intrekbare ClearCast-microfoon. De rechter cup is voorzien van de power-knop en een Sidetone. Met de eerdergenoemde Share Port kan je een andere gebruiker op jouw headset aansluiten met een meegeleverde kabel, zodat je audio kan delen. Slim als je bijvoorbeeld een mixer hierop wilt aansluiten om te streamen.

In de doos vind je de 2,4 GHz USB Type-C-ontvanger, een USB Type-C naar USB Type-A adapter, een USB Type-A naar USB Type-C-kabel voor opladen en de Share Port-kabel, een gepatenteerde audio-aansluiting die wordt aangesloten op de 3,5 mm audiopoort. Er zit geen traditionele 3,5 mm audiokabel in de doos, dus houdt daar rekening mee.

Comfort

De SteelSeries Airweave oorkussens zijn erg comfortabel. SteelSeries gebruikt deze op bijna al haar headsets en dat is juist een goed teken. Het zijn een van de beste oorkussens op de markt, al kun je ze natuurlijk niet vergelijken met de custom made oorkussens die sommige dure merken aanbieden.

De zachte textuur van de hoofdband voelde zacht aan en is zeer comfortabel. Omdat het een klittenbandsluiting gebruikt, is de headset eenvoudig aan te passen.

Omdat hij hetzelfde ontwerp heeft, heeft de Arctis 7P+ ongeveer hetzelfde gewicht als de originele Arctis 7P (12,9 gram). Het is licht genoeg om te voelen alsof het er niet is, maar stevig genoeg om niet van mijn hoofd te vliegen als ik me omdraai.

Performance

Met 40 mm drivers, een frequentierespons van 20 tot 20.000 Hz (om een ​​reeks lage, middentonen en hoge tonen te dekken), een relatief hoge gevoeligheid van 98dBSPL en compatibiliteit met Tempest 3D-audio op de PS5, klinkt deze headset behoorlijk goed. Natuurlijk zijn er beter klinkende headsets beschikbaar, maar dit is een van de best klinkende headsets die je in deze prijsklasse kunt krijgen.

Op PS5 klinken games die 3D-audio ondersteunen, zoals Spider Man: Miles Morales en COD: Black Ops, heel nauwkeurig. Muziek overheerst spraak niet en personages klinken alsof ze van ver komen als ze in de verte zijn.

Als je exclusief op pc speelt, is de reguliere 7+ aan te raden boven de 7P+, maar je zult niet teleurgesteld zijn als je de 7P+ gebruikt voor onderweg gebruik. Op pc biedt de 7P+ nog steeds een nauwkeurig geluidslandschap, met voldoende aanpassing via de SteelSeriesGG-software om je favoriete geluidsprofiel te krijgen. Je krijgt zelfs vroege toegang tot de Sonar 3D-audio-pc-software van SteelSeries met de Arctis 7+ en 7P+, die je zou moeten helpen de locatie van je vijand beter te bepalen met nauwkeuriger geluid en je in staat te stellen je geluid nauwkeuriger af te stemmen.

Voor muziek klinkt de 7P+ goed, maar niet geweldig. Je kunt onderscheid horen tussen hoge, lage en middentonen en het geluid is niet blikkerig of ongebalanceerd. Het is alleen niet zo helder of pittig als het zou kunnen zijn. De meeste nummers zullen gewoon aangenaam klinken om naar te luisteren, dus deze zullen goed dienen als een multifunctionele headset.

Microfoon

De intrekbare ClearCast bidirectionele microfoon van de Arctis 7P+ laat je stem erg luid klinken en pikte veel ruis op de achtergrond op, inclusief typen en ademen. Ondanks dat is je stem helder en eigenlijk prima te horen. Hierbij moet gezegd worden dat de Sidetone functie erg onnauwkeurig is. Voor jezelf klinkt alles prima, maar voor de ander is het ademen veel luider en de stem wat fletser. Je zult een tijdje moeten sleutelen om iets te krijgen dat gelijkwaardig is aan hoe je echt klinkt.

Software

De geleverde productomschrijving vermelden niet veel over software. Er is geen app om te downloaden of iets dergelijks. Wel is aan te raden om de PC-software SteelSeriesGG te downloaden. Hiermee kan je EQ-instellingen aanpassen, stroomopties aanpassen (de tijd voor automatisch uitschakelen wijzigen), microfoonvolume-instellingen aanpassen en een voorbeeld bekijken van hoe de microfoon klinkt. Je kan ook de Sonar-geluidsinstellingen aanpassen, waarmee je zeer gedetailleerde aanpassingen kunt maken aan de sub-bass, bass, low-mids, mids, highs en trebles. Er zijn ook Sonar-presets voor specifieke games, zoals Apex Legends, COD Warzone, Fortnite en League of Legends. In de software kun je nog een aantal andere dingen doen, zoals je audio-uitgangen aanpassen in aparte kanalen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om game-audio en Discord-chat apart over de headset te laten gaan. Pro-tip: dit werkt met meer headsets als je denkt.

Deze toevoeging van de Sonar software maakt dit een geweldige optie voor pc-gamers die hun headset willen afstemmen op het geluid dat ze willen voor een specifieke game.

Draadloos

De draadloze connectiviteit op de SteelSeries Arctis 7P+ is best indrukwekkend. Het heeft 2,4 GHz draadloze connectiviteit voor lossless audio en lage vertraging en je kunt bijna elk apparaat met een USB-C-poort aansluiten. Je kunt hem verbinden met een Android-telefoon, tablet, pc, PlayStation of ander apparaat. Als jouw apparaat geen USB-C-poort heeft, bevat het pakket een USB-A naar USB-C-adapter, waarmee je draadloos verbinding kunt maken via een USB-A-poort.

Het geadverteerde bereik van 12 meter is vrij nauwkeurig en de audio blijft duidelijk tot aan het einde van dat bereik, ook door muren. Pas op ongeveer 12.5 meter begin je wat storing te ervaren.

SteelSeries stelt dat de batterijduur 30 uur is. Tijdens het testen bleek dat dit ook behoorlijk nauwkeurig was. Een fast charger aan de headset hangen via USB-C maakt ook snel opladen mogelijk, waardoor je een paar uur batterijduur hebt na een snelle oplaadtijd van 10 of 15 minuten. In een half uurtje zit de accu al op 48% vol.

Conclusie

De SteelSeries Arctis 7P+ is een ideale headset voor PS5-gamers of mensen die zowel op een Playstation-console als op pc of mobiele apparaten spelen. Eigenlijk gewoon iedereen die een USB-C poort gebruikt op meerdere apparaten. In elk geval is dit absoluut een van de beste headsets voor de Playstation.

Deze headset is uiterst comfortabel, veelzijdig en stijlvol. Het heeft indrukwekkende geluidsspecificaties en een relatief betaalbare prijs van rond de €150. Hoewel de 7P+ iets duurder is dan de 7P (die voor €120 wordt verkocht), biedt de 7P+ voordelen zoals een langere levensduur van de batterij, snel laden en een duidelijkere microfoon, wat de kostenstijging van €30 meer dan goedmaakt. Die voordelen krijg je ook als je kiest voor de op PC gerichte 7+.

De SteelSeries Arctis 7P+ is absoluut een headset om niet te vergeten als Playstation-gamer.