Posted inRandapparatuur

Review Steelseries Arctis Nova 7

Nu steeds meer mensen games spelen op console en pc, is de behoefte aan draadloze headsets toegenomen, omdat ze meer bewegingsvrijheid en minder rommel bieden. Bovendien, naarmate gamen populairder is geworden, is er ook een groeiende vraag naar betere audiokwaliteit, en dat is waar de Arctis Nova 7 om de hoek komt kijken.

De Arctis Nova 7 is een eersteklas headset die hoogwaardige audio en een comfortabel, duurzaam ontwerp levert. Deze headset is perfect voor gamers die op zoek zijn naar een draadloze optie die zowel betrouwbaar is als een geweldige geluidskwaliteit biedt. In deze review gaan we dieper in op de kenmerken van de Steelseries Arctis Nova 7 en krijg je een idee van hoe hij presteert in verschillende scenario’s.

Specs

Compatibiliteit 
PCChatMix* (via Sonar) *Windows 10 en hoger
Mac*ChatMix wordt niet ondersteund
PS4 | PS5*De PlayStation ondersteunt geen ChatMix
SwitchDraadloos USB-C of Bluetooth
MobielDraadloos USB-C of Bluetooth
Oculus Quest 2Draadloos USB-C of Bluetooth *Alleen audio
  
Softwarevereisten 
GG + EngineWindows 8,1 en hoger, Mac OS 10,13 en hoger
GG + Sonar Audio-softwaresuiteWindows 10 en hoger (vereist voor ChatMix op de pc)
Luidsprekerdrivers
Neodymium-drivers40 mm
Koptelefoon frequentierespons20 – 22.000 Hz
 Koptelefoongevoeligheid 93 dBSPL
Koptelefoon impedantie 36 Ohm
Totale harmonische vervorming koptelefoon< 1%
360° ruimtelijke audioOndersteund
  
Microfoon 
MicrofoontypeClearCast Gen 2 – Volledig intrekbare giek
Microfoon polair patroonBidirectionele ruisonderdrukking
Microfoon frequentierespons100 – 6500 Hz
Microfoon gevoeligheid-38 db
  
Gelijktijdig draadloos 
Acculevensduur38 uur – 2,4 GHz Quantum 2,0 draadloos gamen (26 uur – 2,4 GHz Quantum draadloos gamen + BT)
USB-C snel opladen15 minuten voor 6 uur spelen
  
Bedieningen op het oor 
Voplume-kiesschijfChatMix-kiesschijf
StroomKoppelen
BluetoothDempen
  
Inhoud 
Arctis Nova 7 Wireless-headsetCompacte USB-C draadloze dongle
USB-C naar USB-A-dongle verlengsnoer (5 voet/1,5 m)USB-C naar USB-A-snoer (5 voet/1,5 m)
3,5 mm naar 3,5 mm audiokabel – 5 polig naar 4 polig (4 voet/1,2 m)2x verwijderbare magnetische oorplaten
Productinformatiehandleiding 

Design

De Arctis Nova 7 heeft een 2,4 GHz draadloze audioverbinding, die zorgt voor een stabiele audio-overdracht met lage latentie. Dit terwijl de standaard Arctis-modellen een bekabelde verbinding gebruiken, meestal een 3,5 mm audio-aansluiting of USB. De Nova heeft ook een ingebouwde batterij die tot 38 uur draadloos gebruik biedt na één keer opladen.

Bovendien heeft de Nova 7 dezelfde audiokwaliteit en functies als de standaard Arctis-modellen. Zoals DTS Headphone:X 2.0 surround sound, dat een meeslepende audio-ervaring biedt en ClearCast bidirectionele microfoon die zorgt voor heldere spraakcommunicatie.

Een ander verschil is dat de Nova 7 bedoeld is voor console- en pc-gebruikers, terwijl de standaard Arctis-modellen veelzijdiger zijn. Ze kunnen worden gebruikt met een verscheidenheid aan apparaten zoals pc, Mac, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch, mobiel en VR.

De Steelseries Arctis Nova 7 heeft een strak, modern design dat zowel comfortabel als duurzaam is. Het beschikt over een verstelbare, lichtgewicht hoofdband die het gewicht gelijkmatig over het hoofd verdeelt. Hierdoor worden drukpunten verminderd en langdurig gebruik mogelijk wordt. De oorschelpen zijn gemaakt van een ademende, mesh stof die je oren koel en comfortabel houden tijdens langdurige gamesessies. De oorschelpen hebben ook een uniek ophangsysteem waarmee ze zich kunnen aanpassen aan de vorm van jouw hoofd voor een perfecte pasvorm. Deze is dan weer te vergelijken met skibrillen van dure merken.

De bedieningselementen op het oor zijn gemakkelijk toegankelijk, zodat je eenvoudig het volume kunt aanpassen, de microfoon kunt dempen en de headset eenvoudig kunt in- en uitschakelen. Het ontwerp van de Steelseries Arctis Nova 7 is goed doordacht en de materialen die zijn gebruikt om het te bouwen zijn van goede kwaliteit. Dit resulteert in een ontwerp dat comfort, duurzaamheid en functionaliteit goed in balans houdt.

Wireless

De Steelseries Arctis Nova 7 maakt gebruik van een 2,4 GHz draadloze verbinding, wat zorgt voor een stabiele audio-overdracht met lage latentie. Dit zorgt voor een naadloze game-ervaring zonder enige vertraging in audio. Het draadloze bereik is maximaal zo’n 12 meter, wat zorgt voor een goede mate van bewegingsvrijheid. De headset heeft ook een ingebouwde batterij die tot 15 uur draadloos gebruik biedt na één keer opladen, genoeg om zelfs de langste gamesessies mee te gaan.

De headset heeft ook een 3,5 mm audio-aansluiting, waarmee je de headset in bekabelde modus kan gebruiken. Handig voor het geval de batterij leeg raakt of je deze wilt gebruiken met een apparaat dat geen draadloze connectiviteit ondersteunt. In de bekabelde modus kan je de headset gebruiken met verschillende apparaten, zoals consoles, pc, Mac, mobiel en VR.

Microfoon

De microfoon op de Steelseries Arctis Nova 7 is een ClearCast bidirectionele microfoon die zorgt voor heldere spraakcommunicatie. De microfoon is voorzien van ruisonderdrukkingstechnologie die achtergrondgeluid elimineert, waardoor je teamgenoten je gemakkelijk duidelijk kunnen horen. De microfoon heeft ook een flexibel ontwerp dat eenvoudig kan worden aangepast aan jouw favoriete positie.

Een van de opvallende kenmerken van de microfoon is het “Broadcast Quality”-ontwerp, het neemt geluid op met een hoger niveau van helderheid dan standaard gaming-microfoons, wat betekent dat het je stem duidelijker oppikt, waardoor het voor je teamgenoten gemakkelijker wordt om je te verstaan. Voor de daadwerkelijke ervaring moet je ook SteelSeries Sonar downloaden. Hierover zo meer.

Oh, en de microfoon heeft ook een mute-knop op de oorschelp. Hiermee kan je de microfoon snel dempen wanneer je niet gehoord wilt worden. Handig voor de gamesessies op de WC.

Sonar

Om de volledige functies van de SteelSeries Arctis Nova 7 te kunnen benutten, heb je SteelSeries Sonar nodig. Steelseries Sonar is een functie die wordt aangetroffen in sommige gamingheadsets van Steelseries, zoals de Arctis-serie. Het is een programma die in-game audio verbetert, waardoor het nog even wat meeslepender en realistischer wordt.

Sonar verbetert de in-game audio door een realistischer geluidsbeeld te bieden, waardoor het gemakkelijker wordt om vijanden en andere belangrijke audiosignalen in de game te lokaliseren. Het doet dit door een 7.1 surround sound-systeem te simuleren, zelfs als de game-audio alleen in stereo is. Bovendien verbetert het de bas- en treble-frequenties om de audio meeslepender te maken.

Sonar verbetert ook de microfoonaudio door ruisonderdrukking te bieden, een functie die achtergrondgeluid elimineert, waardoor jouw teamgenoten je gemakkelijk duidelijk kunnen horen.

Na wat tweaken kom je al snel achter het feit dat de headset werkelijk prima functioneert. Het bereik is zeer wijd en door de verschillende filters die je over het geluid kan zetten, is de game-ervaring daadwerkelijk ook intenser geworden. De microfoon blijft helaas een ding. De microfoon en het geluid delen nog steeds hetzelfde 2.4 gHz kanaal voor signaaloverdracht, wat zorgt voor een wat fletsere microfoon. Ja, je stem is na het tweaken al een stuk beter, maar verwacht geen studiokwaliteit. Hiervoor kan je dan beter kijken naar de SteelSeries Nova Pro (Wireless).

Compatibiliteit met consoles

De Steelseries Arctis Nova 7 is ontworpen om te werken met consoles zoals Xbox en PlayStation, maar ook met pc en Mac. Het heeft een 2,4 GHz draadloze verbinding die zorgt voor een stabiele audiotransmissie met lage latentie, waardoor het ook gewoon een goede optie is voor gamen op een console. Op consoles zijn de reactietijden wat vager ingeregeld als op PC, dus dit wilt zeker wat zeggen.

De headset bevat een draadloze dongle die in de USB(-C)-poort van de console kan worden gestoken, zodat je de headset draadloos kan aansluiten. Het bevat ook een 3,5 mm audio-aansluiting, waarmee je de headset in bekabelde modus kan gebruiken, voor het geval de batterij leeg raakt of je deze wilt gebruiken met een apparaat dat geen draadloze connectiviteit ondersteunt.

Daarnaast bevat de headset ook een audiomixer genaamd ChatMix, waarmee je de balans tussen in-game audio en chat-audio kunt aanpassen, waardoor je je teamgenoten gemakkelijk kunt horen zonder de in-game audio zachter te hoeven zetten. Deze functie kan erg handig zijn in games waarbij communicatie met teamgenoten essentieel is, zoals first-person shooters, multiplayer-games en MOBA’s.

Chatmix

ChatMix is een functie die te vinden is in sommige gamingheadsets van Steelseries, zoals de Arctis-serie. Hiermee kun je de balans tussen in-game audio en chat-audio aanpassen, zodat je je teamgenoten beter kunt horen zonder dat je de in-game audio zachter hoeft te zetten.

ChatMix kan worden bediend via een knop op de headset of via Steelseries-software, waarmee je de balans tussen in-game audio en chataudio kunt aanpassen. Hiermee kan je ook het volume van elk afzonderlijk aanpassen.

Deze functie kan erg handig zijn in games waarbij communicatie met teamgenoten essentieel is, zoals first-person shooters, multiplayer-games en MOBA’s. Het kan ook handig zijn in andere soorten games, waar je je teamgenoten misschien beter wilt horen zonder de in-game audio zachter te zetten. Kortom, geen gehannes met de standaard geluidsmixers van Windows en Mac.

Conclusie

Samenvattend, de Steelseries Arctis Nova 7 is een hoogwaardige draadloze gamingheadset die een Prima audio- en bouwkwaliteit, een comfortabel en duurzaam ontwerp en een stabiele en betrouwbare draadloze verbinding biedt. Bovendien heeft het een heldere en scherpe microfoon, waardoor je teamgenoten je gemakkelijk kunnen verstaan. Je kan hier alleen geen studio-kwaliteit van verwachten.

De headset is compatibel met consoles, pc en Mac en bevat ook een ChatMix-functie waarmee je de balans tussen in-game audio en chataudio kunt aanpassen. Bovendien heeft het een ingebouwde batterij die tot 38 uur draadloos gebruik biedt na één keer opladen.

Al deze functies maken de Steelseries Arctis Nova 7 tot een geschikte optie voor gamers die op zoek zijn naar een draadloze headset van hoge kwaliteit die goed geluid en een comfortabele pasvorm biedt.