Posted inRandapparatuur

Review SteelSeries Arctis Nova Pro

Introductie

Gamen is heerlijk. Je ploft neer in je gamestoel, bak chips en cola ernaast en vervolgens lekker Far Cry 6 opstarten. Je hebt je gaming toetsenbord, gamingmuis, gamingscherm, maar dan: welke gamingheadset moet je hebben? SteelSeries is al een tijd op de markt met de Arctis serie. Uitstekende headsets voor elk budget, met de goedkope Arctis 1 tot aan de professionele Arctis Pro Wireless. Nu is daar een nieuwe pro aan toegevoegd; de Arctis Nova Pro. Laat ik je maar gelijk zeggen dat deze pro mijn absolute nieuwe favoriete headset is.

Specs

Compatibiliteit 
PCUSB, ChatMix via Sonar
PS5 & PS4USB
Nintendo SwitchUSB
MacUSB
  
Software 
GG + EngineMinimaal Windows 8.1 , Mac OS 10.13
GG + Sonar Audio Software SuiteMinimaal Windows 10
  
Speakers 
Neodymium Drivers40 mm
Frequentiebereik hoofdtelefoon (bedraad)
10–40,000 Hz
Gevoeligheid hoofdtelefoon93 dBSPL
Hoofdtelefoon impedantie
38 Ohm
Hoofdtelefoon harmonische vervorming
< 1%
  
Microfoon 
Type microfoonClearCast Gen 2 – Volledig intrekbare microfoon
Microfoon Polar PatternBidirectionele ruisonderdrukking
Frequentiebereik microfoon100–10,000 Hz
Microfoon gevoeligheid-38 dBV/Pa
Microfoon impedantie2200 Ohm
  
GameDAC Gen 2 
Connecties2x USB-C systeemaansluitingen, 1x Line-in, 1x Line-out
DACESS Sabre 9218PQ40
Max Audio Format96 kHz, 24 bit
Frequentiebereik5-40,000 Hz
SNR111 dB
  
Inhoud doos 
Arctis Nova Pro Headset2x verwijderbare magnetische oorplaten
GameDAC Gen 2Microfoon Pop Filter
3,5 mm tot 3,5 mm audiokabel – 5-polig tot 4-polig (1,2 m)Productinformatiegids
2x USB-C naar USB-A-kabel (1,5 m) 

Ontwerp

Een absolute must voor een headset is een stevige basis. Een gamingheadset wordt flink gebruikt en rondgesmeten na verloren potjes CS:GO. Daarnaast zijn het vaak dure uitgaven die wat langer mee moeten gaan. Eerdere versies van de Arctis-headsets hebben frames van aluminium en staallegeringen gebruikt, in een hoge kwaliteit kunststof behuizing.

Het ontwerp van de Arctis Nova Pro koos in plaats daarvan voor een premium PVD-gecoate stalen band met aluminium oorplaten. In de praktijk betekent dit een nog lichtere, nog stevigere headset dat bestand is tegen elke stoot en klein ongeluk, maar ook krasbestendig is. Een kleine maand met de headset en er zit nog steeds geen kras op. Wel maakt het aluminium het lastig om de headset stofvrij te houden. Vuiligheid is redelijk snel te zien. Desalniettemin ziet deze headset eruit alsof het door Bang & Olufsen zelf is ontworpen. Prachtig kunstwerkje.

SteelSeries verbeterde het scharnierontwerp van de Arctis Pro en combineerde het met een zachte stoffen tas om de headset te beschermen tijdens het reizen wanneer deze niet in gebruik is. SteelSeries heeft ook het ontwerp van elke oorschelp afgeslankt om deze wat makkelijker mee te nemen in je tas.

Het opvallendste onderdeel van het herontwerp is de hoofdband die net onder het stalen frame zit. Eerdere versies van dit de Arctis waren bedoeld voor de meest gangbare hoofdvormen en -maten, maar niet voor alle soorten hoofden. Je voelde vaak wel dat je de headset op had omdat de band wat drukte op de bovenkant van je hoofd. Met deze nieuwe hoofdband heb je absoluut niet door dat je de headset draagt. Alle druk wordt van de hoofdband en de oorschelpen afgenomen. Hierdoor is het ook nog eens extra comfortabel voor brildragers.

De Arctis Nova Pro gebruikt ook een nieuw basisstation voor een gecentraliseerde bediening. Deze zogenaamde GameDAC 2 is een juweeltje, met een goed zichtbare OLED-interface en een knop waarmee je door verschillende instellingen kunt bladeren, van draadloze verbindingsopties tot audio-aanpassingen in helderwitte tekst. Hij is klein genoeg om onopvallend op je bureau te staan, al heeft het basisstation wel een USB-verbinding met je desktop of laptop nodig. Vergeleken met zijn voorganger is de knop wat makkelijker te draaien en is het schermpje wat beter ingedeeld.

Audio

SteelSeries heeft sinds een korte tijd een compleet eigen audiosysteem genaamd Sonar, maar het is een beetje ingewikkeld. Er zijn heel wat stappen die je moet doorlopen om een gebalanceerd geluid te krijgen. Pluspunt is dan wel dat dit geluid daadwerkelijk getweakt is en kan worden afgemeten op jouw gebruik en zelfs op individuele games.

De stappen dan even. Eerst moet je de SteelSeries GG-software op je desktop downloaden en je een weg banen naar de nieuw uitgebrachte Sonar EQ-app. Van daaruit kan je elke bas-, treble- en middenfrequentie afstemmen op jouw voorkeur, gedeeltelijk met een speciale equalizer. Het is een prima functie en je kan niet alleen je geluid aanpassen, maar ook hoe het geluid wordt geprojecteerd.

Je kan elke frequentie verschuiven om elk instrument individueel te kunnen horen. Je kunt presets bouwen en zelfs knoppen op andere SteelSeries producten, zoals de Aerox 9 Wireless, eraan toewijzen om deze in te laden.

Prestatie

In de afgelopen jaren heb ik persoonlijk al vele headsets getest en versleten. Een favoriet was altijd de Arctis 9 Wireless maar ik miste de balans tussen geluid, gamen, comfort en design. Ik dacht dat het haast onmogelijk was om een headset te vinden die beter is als de Arctis waar ik al jaren verliefd op ben, maar qua prestaties blaast de Arctis Nova deze volledig weg. Van het comfortabele ontwerp tot de volledig aanpasbare frequenties en audio, het is indrukwekkend.

Een hele mooie verbetering zit hem in de bijbehorende Sonar EQ-technologie. Daarmee kun je nu het geluid aanpassen dat je uit teamspelers’ microfoon hoort, terwijl je gamegeluid zo luid blijft als je nodig hebt. Dit is ontzettend mooie technologie, geen harde geluiden of onduidelijke stemmen meer in Discord of teamchats.

Over de microfoon gesproken, SteelSeries heeft zowel nieuwe designs als software geïmplementeerd in de microfoon van de headset. Ten eerste wordt de microfoon discreet weggestopt in de zijkant van de oorschelp. Als je het eruit wilt, trek je het er gewoon uit. Niet nieuw maar wel gewoon goed weggestopt. De eerdere Arctis headsets hielden altijd een soort nub over. Niet heel mooi afgewerkt.

Naast de teamchat-aanpassing binnen Sonar, kun je ook je stem aanpassen die door de microfoon klinkt. Sonar komt speciaal voor deze headset met de AI-aangedreven ruisonderdrukkingssoftware. Dus als je de voorkeur geeft aan een diepere stem voor jezelf of deze zelfs wilt aanpassen zodat er geen achtergrondgeluid is, dan is Sonar je beste vriend. Vergeleken met een USB-mixer met XLR-microfoon is de Arctis Nova Pro zelfs beter.

Een ander belangrijk punt: de GameDAC2 komt met twee USB-ingangen zodat je op twee apparaten tegelijk kan aansluiten. Wisselen tussen PC en PS5 is maar 1 klik weg. Daarnaast kan je ook via de line-in je telefoon aansluiten zodat je tegelijkertijd kan gamen en kan bellen. Ideaal en weer mooi op 1 gecentreerde plek.

Ruisonderdrukking

Afgezien van audio en prestaties, komt alles neer op de ruisonderdrukking. Die is echt top. Nou ja, van de microfoon dan. De oorschelpen hebben geen ruisonderdrukking. Daarover gesproken: zolang je thuis aan het gamen bent en de het geluid actief gebruikt, hoor je absoluut niks buiten de headset. SteelSeries heeft de Nova Pro echter ontworpen om een dagelijkse hoofdtelefoon te zijn, gezien de 3.5mm aansluiting.

De headset ging dus dagelijks mee naar buiten om dit uit te testen, ook in de trein. De NS staat nou niet bekend om zijn stille treinen, zeker niet bij de deuren. De ideale plek om de kwaliteit uit te proberen. Helaas is dat gewoonweg onvoldoende. Met het geluid hard aan, overstem je veel met dank aan de dikke oorkussens, maar een echte filter is het niet te noemen.

Dat wil niet zeggen dat het slecht is. De Nova Pro is mijn go-to-headset geworden voor wat 3.5mm heeft, simpelweg omdat het buitengeluid prima gedempt wordt. Wil je echt dat het buitengeluid weg is, dan is een andere headset beter voor je.

De microfoon pakt echter wel de ruisonderdrukking aan. Als je deze functie aan zet in Sonar, kunnen je medespelers niks, maar dan ook echt niks meer horen van jouw toetsenbord of ander omgevingsgeluid. Dit is in het verleden wel eens anders geweest. De kwaliteit is ook een stuk hoger en in eigen beleving is er vrijwel geen verschil meer tussen XLR en de headset microfoon.

Conclusie

Er zijn enkele zeer kleine gebreken aan de SteelSeries Arctis Nova Pro, maar over het algemeen komen de nieuwe functies en ontwerpwijzigingen neer op een enorme upgrade. Hoewel ik het niet per se zou gebruiken voor luidruchtig woon-werkverkeer als je een die-hard, anti-geluid persoon bent, is het een geweldige gamingheadset die stevigheid, een briljante audio-ervaring en een echt aanpasbaar geluid belooft voor al je behoeften.

De Glitching recommended is er voor het product waarvan wij vinden dat dit absoluut niet mag ontbreken in je inventaris.

  • Een paar foutjes horen erbij.
  • Er is ruimte voor verbetering maar het mag de pret absoluut niet drukken.