Posted inRandapparatuur

SteelSeries Aerox 9 Wireless

Introductie

Muizen voor MMO’s en MOBA’s zijn al een tijdje aanwezig en bijzonder om te zien. De eerste legendarische Razer Naga uit 2009 is niet meer weg te denken en gold lange tijd als de beste MOBA en MMO muis. Maar in al die tijd zijn ze niet echt veel veranderd.

Heel wat gamingmuizen worden lichter, gevoeliger of volgepropt met RGB, sommigen worden draadloos of krijgen juist hele andere opties voor connectiviteit. MOBA/MMO muizen dan weer net niet eigenlijk. Dit type muis is eigenlijk net zo gevormd als zijn voorganger. Razer werd een keer gevraagd waarom dit zo is. Het antwoord was simpel: ‘Never change a winning concept.’

SteelSeries probeert hier verandering in te brengen. De nieuwe Aerox 9 Wireless probeert de ruime keuze aan knoppen van een MMO/MOBA-muis te combineren met waar de Aerox serie bekend om staat: lichtgewicht, RGB, goede draadloze connectiviteit en verbeterde switches. Maar werkt dat ook? In het kort: absoluut.

Specs

Sensor 
SensorSteelSeries TrueMove Air
SensortypeOptisch
CPI100-18,000 in 100 CPI-verhogingen
IPS400, op SteelSeries QcK-oppervlakken
Versnelling40 G
Polling-snelheid1,000 Hz/1 ms
HardwareversnellingGeen
  
Design 
Zwart afdekmateriaalZwarte matte afwerking
KernconstructieABS kunststof
VormErgonomisch, rechtshandig
GreepstijlPalm
Aantal knoppen18
Type schakelaarSteelSeries mechanische schakelaars, beoordeeld voor 80 miljoen klikken
Verlichting3 RGB-zones
Gewicht89 gram
Lengte128,8mm / 5,07 inch
Breedte62,8 mm / 2,47 inch (voorkant), 68,2 mm / 2,68 inch (achterkant)
Hoogte26,7 mm / 1,05 inch (voorkant), 42,10 mm / 1,65 inch (achterkant)
Verbinding2,4 GHz/Bluetooth 5,0
Acculevensduur
Tot 80 uur 2,4 GHz
Tot 180 uur Bluetooth
  
Compatibiliteit 
BesturingssysteemWindows, Mac, Xbox en Linux. USB-poort vereist.
SoftwareSteelSeries GG, Windows 8,1 of nieuwer, MacOS 10,13 of nieuwer
  
Inhoud verpakking 
ProductinformatiehandleidingAerox 9 Wireless-gamingmuis
USB Type-C naar USB Type-A Super Mesh-data-/oplaadsnoerUSB Type-C-dongle
Uitbreidingsadapter 

Uiterlijk

De Aerox 9 Wireless lijkt in de eerste instantie gigantisch op de Aerox 5. De muizen hebben dezelfde vorm, met als duidelijke uitzondering het duimpaneel met 12 knoppen op de Aerox 9 Wireless. Net als de Aerox 5 is de Aerox 9 Wireless een grote, veilige muisvorm. Het is iets hoger, breder en langer als de eerdere modellen in de Aerox serie. Die extra hoogte zorgt voor extra ruimte voor een tiental zijknoppen. Dit betekent dat je duim altijd op duimknoppen rust. Dit kan voor wat stress zorgen, zeker als je in paniek een keer je muis te hard vastgrijpt. Er is een reële kans dat je onbedoeld wat knoppen indrukt.

Dit maakt het tegelijk ook haast onmogelijk voor gamers met een clawgrip. De druk die je duim nodig heeft om een ​​stabiele clawgrip te maken, leidt alleen maar tot onbedoeld indrukken van de duimknoppen. Omdat het vasthouden van een muis met een fingertip-grip even onpraktisch is, is de Aerox 9 Wireless praktisch een muis in de categorie met alleen palmgrip.

Dit is niet zo’n groot probleem voor een MOBA/MMO-muis als voor een FPS-gericht model. Handgrepen van palmgrip-muizen zijn meestal het beste voor de urenlange raids of een serie aan games. Voor fingertip- en clawgrip gamers is het na een tijdje flink pijnlijk.

Gelukkig voor SteelSeries zorgt de Aerox 9 Wireless voor een zeer comfortabele muis met palmgrip, die alle delen van de hand ondersteunt en een mooie rustplek biedt voor beide vingers op de klik knoppen, dankzij de ingebouwde zijranden.

Gewicht en gevoel

Gewicht. Dat is hier wel even een discussiepunt. Want heeft een MOBA/MMO-muis echt gewichtsvermindering nodig? SteelSeries denkt van wel. Dezelfde honingraatstructuur van de gehele Aerox serie is ook op de Aerox 9 Wireless doorgevoerd waardoor het maar 89 gram weegt.

Dat gewicht zie je vooral bij de FPS-muizen wat meestal tussen de 55 gram en 70 gram zit. 89 gram is echter nog steeds veel lichter dan de 120 gram bedrade Razer Naga Trinity, of de nog zwaardere Logitech G600 van 133 gram.

Sommige gamers denken misschien dat een honingraatstructuur niet werkt voor een licht gewicht bij MOBA/MMO-muizen. Gezien de andere reviews op internet lijkt het er juist wel op dat velen blij zijn met eindelijk eens een lichte MOBA/MMO gamingmuis.

Zelfs als je die lichtheid niet nodig hebt om je reactietijden te verbeteren, zul je nog steeds de verminderde vermoeidheid waarderen die het biedt. Inderdaad, door het lichte gewicht is het natuurlijk een stuk minder moeilijk om te bewegen. Het zit prima in je hand, zonder ruwe of onafgewerkte naden.

Verlichting en knoppen

De RGB-verlichting met drie zones is helder, levendig en flitsend. De aanpasbaarheid binnen de software is uitstekend en het totale pakket via SteelSeriesGG moet elke RGB-liefhebber tevredenstellen.

Nu de knoppen. Het zijn er veel, als dat nog niet duidelijk was. Bovenaan heb je links, rechts en middenklik, evenals een DPI-knop die opnieuw kan worden toegewezen. Hierin is het opvallend dat de linker- en rechterklik bijna niet opvallen. De klink is gigantisch licht door de TTC Golden Micro switches. Even wennen, maar supersnel.

Aan de linkerkant van de muis vind je twaalf knoppen, handig genummerd van 1 tot 12. Elk varieert in grootte en vorm, waardoor het gemakkelijker is om elke rij en kolom op gevoel uit elkaar te houden. Een extra randje op de centrale “5”-knop helpt je om je duim opnieuw te centreren.

Zoals je nu wel van SteelSeries kan verwachten, kan elk van deze twaalf knoppen worden toegewezen aan elke standaardtoets, media- en afspeelknoppen en standaard- of door de gebruiker gemaakte macro’s. Dit wordt allemaal afgehandeld in de eerdergenoemde GG-software.

Connectiviteit en opladen

Dit is een ander gebied waar de Aerox 9 identiek is aan de andere muizen in de Aerox-serie. Het laadt op via een USB-C-poort aan de voorzijde. De oplaadkabel is tegelijkertijd ook wat je gebruikt om de muisuitbreidingsadapter op de pc aan te sluiten. De met USB-C uitgeruste dongle is ontworpen om in het andere uiteinde van de adapter te worden gestoken.

Dit zorgt voor een systeem waarmee je snel de kabel van de adapter kunt lostrekken en direct in de muis kunt steken om op te laden. Dit is geweldig als je een snelle boost nodig hebt in het midden van het spel. En die boost is er zeker wel. SteelSeries beweert dat 15 minuten opladen 40 uur gameplay kan opleveren. In de praktijk lijkt het erop dat 15 minuten zeker 36 uur kan opleveren.

Daarnaast claimt SteelSeries dat je op een volle accu bijna 180 uur speeltijd moet kunnen krijgen. Dit lijkt vooral voor de Bluetooth-verbinding te gelden. Deze verbinding is minder stabiel en zorgt voor meer latency. Prima voor casual gebruik, maar voor het gamen is de dongle wel beter. Dit zorgt in de praktijk voor een gebruikstijd tussen de 160 en de 180 uur. De Bluetooth-functie is wel lekker als je gewoon één muis wilt gebruiken voor werk als gamen, onderweg en thuis.

Sensor en voetjes

De TrueMove Air-sensor van de Aerox 9 Wireless is nauwkeurig, vrij van ongewenste acceleraties of haperingen en deed het prima tijdens het testen in FPS-games. Dit betekent dat het meer dan nauwkeurig genoeg moet zijn voor alle MMO- of MOBA-toepassingen van deze muis.

De 100% PTFE-voeten blijven een hoogtepunt van deze lijn en bieden niet alleen een aangenaam, consistent glijden op elke ondergrond.

Prestatie

Wat betreft de basisfuncties van een muis – nauwkeurig wijzen en klikken, comfortabel blijven, betrouwbaar presteren – is de Aerox 9 onverslaanbaar. Zelfs met zijn grote formaat voelt het nooit log aan, dankzij de goed doordachte rondingen, het lagere gewicht en de sterk verbeterde bouwkwaliteit.

Het stond ook prima zijn mannetje in de FPS-games. Toch kan ik het echt niet aanraden voor iets anders dan de meest casual shooter-games. De zijknoppen zijn te problematisch voor preciezere grepen en het gewicht is een beetje te veel met zoveel lichtere, goedkopere FPS-opties die beschikbaar zijn. Dit is vanaf het begin echt een muis voor gamers die zich richten op MMO’s en MOBA’s.

Daarom zijn het belangrijkste aspect van de prestaties van de Aerox 9 Wireless natuurlijk de duimknoppen. Het doel is om je onmiddellijk met één hand toegang te geven tot toetsen waarvoor je normaal je toetsenbordhand over grote afstand moet bewegen om je knoppencombo’s te bereiken, wat je je reactietijden kan kosten.

Binnen games uit het MMO- en MOBA-genre schittert de Aerox 9 Wireless, met de mogelijkheid om targeting, spellcasting en communicatie met één hand af te handelen. Dit betekende dat mijn toetsenbordhand zich volledig kon concentreren op beweging, of zelfs in combinatie meer vaardigheden/spells activeerde dan het dozijn dat beschikbaar is op de muis.

Natuurlijk zou elke MMO/MOBA-muis met vergelijkbare uitrusting dit kunnen doen, maar hij zou het niet kunnen doen terwijl hij slechts 89 gram weegt. Dit naast het feit dat er een sensor en PTFE-voetjes in zitten die je normaal alleen in de beste FPS-muizen vindt.

Het resultaat is een totaalpakket dat nooit verouderd aan zal voelen. De Aerox 9 Wireless voelt altijd als een handig hulpmiddel, dat je mogelijkheden op je PC uitbreidt zonder erbij na te hoeven denken. De feedback van de zijknoppen varieert echter. Degenen op de voorste rij voelden iets minder clicky en stiller. Dit kan wat irritatie opleveren.

De combinatie van de GG-software en Aerox 9 Wireless is trouwens een prima reden om hem als werkmuis te gebruiken. Het heeft ergonomie en comfort, een selectie knoppen die sommige kleinere Elgato Stream Decks of Loupedecks overtreft en een sensor die nauwkeurig genoeg is om daadwerkelijk individuele pixels in Photoshop of tijdlijnen in Premiere te bewerken.

Stel je eens alle foto-, video- of audiobewerkingstaken voor die zouden kunnen worden geautomatiseerd door macro’s die op deze zijknoppen worden geprogrammeerd. Je kunt je inbeelden wat een handig hulpmiddel deze muis zou kunnen zijn voor creators.

Die veelzijdigheid is juist een belangrijk punt voor een muis met een prijs van €160. Als je die kosten kunt rechtvaardigen door de functies van de Aerox 9 Wireless toe te passen op zowel werk als spel, kan dat forse prijskaartje toch een beetje minder prikken. Desalniettemin een hoop geld voor een draadloze muis.

Conclusie

Laten we maar meteen ter zake komen: de Aerox 9 Wireless is momenteel de beste muis in zijn soort op de markt. Het is een strijd der titanen tussen de Aerox 9 Wireless en de Razer Naga Pro. De Razer Naga Pro komt met verwisselbare duimknoppen en universeel oplaadstation voor een vergelijkbare prijs. Hij is echter veel zwaarder en gebruikt dezelfde vorm met drie vingers op de bovenkant waardoor die wat onnauwkeurig in de hand kan liggen. Om die redenen heeft de Aerox 9 Wireless hier een voorsprong.

Voor alle duidelijkheid, je zou deze muis nog steeds alleen moeten kopen als je erg geïnteresseerd bent in MMO of MOBA, of als het hierboven genoemde werkgebruik voor jou de moeite waard is. Het is gewoon geen geweldige FPS-muis, maar dat was ook nooit de bedoeling. Heb je het geld hiervoor, heeft MMO, MOBA of intensief werkgebruik jouw voorkeur en heb je wat grotere handen, dan zul je echt geen betere muis vinden als deze.