Introductie
Tegenwoordig lijkt het motto van de gaming randapparatuur te zijn “Hoe meer knoppen, hoe beter”. Dit geldt vooral in de wereld van MMO’s, maar ook steeds vaker in mijn favoriete genre: de FPS. Echter komt het altijd neer op wat je wilt doen en hoeveel je daarvoor nodig hebt. Natuurlijk kun je kiezen voor muizen met een tig aantal knoppen, maar wat als er iets simpels is wat op alles aansluit? Daarop komt de nieuwe muis van Gigabyte, de AORUS M3, binnen. Er is geen overweldigend aantal knoppen. Onder het credo “Maatwerk is robuust maar eenvoudig” is deze muis bedoeld om nauwkeurigheid en comfort met een aantrekkelijk prijsje aan te bieden. Maar is dat het ook echt zo? Dat lees je in deze review!
Specs
Zoals gezegd is deze muis simpel opgebouwd. Het is een bedrade optische muis met een 180 cm lange USB 2.0 connector. Met een gewicht van iets over de 100 gram is het een zeer lichte muis, en met zijn nauwkeurigheid van 6400 dpi doet het niet onder voor de concurrentie. Daarnaast heeft het een lekkere rubberen grip, teflon muisvoetjes en full RGB verlichting. Het is gemaakt met ergonomie in het achterhoofd en ondersteunt daarom een palm-, claw- en fingergrip speelstijl. Natuurlijk is het maar net hoe je speelt, maar dit zijn de aangeraden grips. Je krijgt een muis, handleiding, en extra setje gliders, en dat alles voor rond de €40.
Afgestemd op publiek
Zoals je misschien wel weet, is er in de gaming industrie een low, mid en high end markt. Hoe hoger, hoe beter de kwaliteit. Echter geldt daarin natuurlijk dat je prijskaartje ook steeds groter wordt. De laatste jaren zijn de meeste fabrikanten zich meer gaan richten op de mid end markt, aangezien gamers meer bereid zijn om wat extra te besteden aan goede producten. Ook Gigabyte richt zich op dit middenveld en gooit veel van de marketing overboord die de prijzen verhogen, zodat de prijs aantrekkelijk blijft. Tegelijkertijd maken ze slimme componentkeuzes om goede prestaties tegen een redelijke prijs te leveren. Dit is eigenlijk altijd al het credo geweest van Gigabyte, maar nu de Aorus tak groeit, is dit misschien extra belangrijk geworden.
Kijk maar naar de sensor. Ik zal er niet compleet technisch op ingaan, aangezien dat niet heel interessant is. Waar het om gaat is dat dit een PixArt 3988 sensor is die al een aantal jaar mee loopt op de markt. Deze sensor zie je vaker terug in mid end muizen, en heeft mij nooit teleurgesteld. Ook de test, welke je later leest, geeft me goede hoop.
Vergeet trouwens die 6400 dpi niet. Steeds vaker zie je op dozen 12000 en zelfs 16000 dpi staan, maar in de praktijk heeft dat echt geen functie. Meestal gaat je muis dan gewoon te snel om het bij te houden, ook ik heb daar een paar van gehad. De 6400 dpi is meer dan zat om mee te werken en stelt je dan ook niet teleur.
Aan de achterkant is de handpalmsteun voorzien van het Aorus logo in full RGB. Je kunt een statische kleur kiezen, twee kleuren knipper, breathing en een regenboog effect. Als je andere Aorus RGB Fusion-randapparatuur bezit, kan je de verlichting ook synchroniseren met een eenvoudig selectievakje, hoewel dit de keuzes beperkt. De opties van het apparaat met de minste effecten is dan geldig.
De test
Voordat je de test leest, moet je natuurlijk wel even weten waarop ik beoordeel. Dat gaat op handligging (je moet er immers uren mee voort), beweging en klik. Al deze aspecten vertellen mij de complete gebruikservaring waarop ik me in reviews altijd focus.
Als het gaat om de handligging, verdient de Aorus M3 echt kudo’s. Het is een middelgrote muis met veel mogelijkheden voor verschillende grips. Elke knop heeft ook voorgevormde groeven zodat je vingers ook direct op de goede plek komen, ik heb geen enkel moment gezocht naar de knoppen en raakte ook niet in de war, waar ik met bijvoorbeeld de Razer Naga wel problemen mee had. Daarnaast is de muis ook van luxueus kunststof gemaakt, wat lekker glad ligt in je hand. Je hebt geen last van oneffenheden. En omdat dat een probleem oplevert met je vingers, heeft Aorus de vingervlakken een andere textuur gegeven zodat je vingers er niet snel afglijden. De knoppen zijn iets ruwer en de zijkanten zijn van rubber zodat deze een goede ondersteuning geven aan je hand.
Qua beweging zit het ook goed. Door de 100 gram aan gewicht is het een lichte muis wat altijd lekker is met games waarin je veel moet bewegen. Ook de teflon muisvoetjes zijn een zegen, omdat dit er voor zorgt dat je muis over vrijwel elk oppervlak goed glijd. Ik heb wel wat moeite gehad met een gewoon houten tafelblad, misschien ook aangezien de teflon voetjes niet goed tegen groeven kan. Dit is echter een bekend probleem van kunststof en kan niet specifiek aan deze muis gekoppeld worden. Wat ik wel jammer vind, is dat de muis niet verzwaard kan worden. Ik speel zelf liever met een wat zwaardere muis en 100 gram is iets te licht voor mij. Gelukkig is dat best te verklaren: door de mid end prijs kan je niet verwachten dat er gewichten worden meegeleverd. Als je dat wilt, kun je beter gaan voor de Aorus M5.
Ten slotte de klik. Voor mij is het belangrijk dat de klik niet al te hard hoorbaar is en nauwkeurig is. Niet dat je klikt en opeens je muis is opgeschoven zoals je die wel eens kent van goedkope muizen. En inderdaad, de klik is hoorbaar genoeg om te weten wat je doet, en de feedback is ook prima te noemen. De nauwkeurigheid valt af en toe een beetje tegen. In de regel gaat het goed, echter is het op sommige momenten net onnauwkeurig genoeg om je richtkruis terugslag te geven. Hoewel dit maar 1 op de 1000 gebeurt (gemeten met dank aan HotClicks) en effectief maar 0.1 nanometer op je muismat betreft, kan het hinderlijk ervaren worden. Na een bevriende developer gesproken te hebben schijnt het dat dit vaak gebeurt. Dit is namelijk een Windows instelling genaamd muisversneller. Dit zal je moeten tweaken in de meegeleverde Aorus software: je pollingrate even wat lager zetten.
Conclusie
Het valt niet mee om tegenwoordig een muis te leveren voor een redelijke prijs die ook nog eens boven de anderen uit steekt. Hoewel de Aorus M3 niet per se de beste wilt zijn, is het wel een van de beste voor de prijsklasse van €40. De sensor, bouwkwaliteit en de RGB leveren goede punten op voor de Gigabyte lijn. Het voelt goed, beweegt lekker en omdat het van nature bijna alle grips ondersteunt is het direct uit de doos een kleine topper. Het gemis van een paar extra gram gewicht en de kliknauwkeurigheid die door de hoge pollingrate af en toe voor komt, geven de Aorus M3 twee minpuntjes. All-in all is het toch echt wel zijn geld waard en voor de gemiddelde gamer zeker een aanrader.