Posted inDesktop

Review Nightblade 3

Introductie

Mocht je het niet weten, de Nightblades staan erom bekend dat ze ontworpen zijn om je PC snel mee te kunnen nemen naar LAN-party’s. Ze zijn degelijk gebouwd met een klein formaat. Ikzelf was er al een tijdje fan van. In ieder geval, MSI vond dat het eens tijd was om ASNGaming weer een andere versie van de Nightblade op te sturen. Wat ik niet wist, is dat het een van de nieuwste versies betrof. Hierbij, de MSI Nightblade 3.

Specs

De MSI Nightblade 3 VR7RD-005EU is een lekker compact dingetje die wordt gepowerd door een Intel Core i7-7700 met een klok van 3.6GHz. Deze is te turboklokken, via Windows zelf, naar 4.2GHz. Daarbij zit 16GB DDR4 RAM van 2,133GHz, een 125GB SSD m.2, 1TB HDD, een MSI GTX1070 Gaming edition, een DVD RW Slimline en Windows 10 Home. Deze PC is straight-out-of-the-box klaar om te gebruiken, al zal je zelf nog wel even de randapparatuur moeten aansluiten. Het moederbord waar alles op is geplaatst, is gebouwd volgens de B250 chipset.

Vergeten we bijna nog de aansluitingen: 1x DisplayPort, 1x microfoon, 1x Optisch-uit, 2x HDMI, 1x PS/2, 1x RJ-45, 2x USB 2.0, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1, 1x USB-C 3.0, 1x USB-C 3.1, 1x Hoofdtelefoon. Een flink rijtje dus met meer dan genoeg plaats om je gaming gear, VR en nog wat andere zooi er op aan te sluiten.

Design

Wanneer je de Nightblade 3 binnenkrijgt, zit deze in een stijlvol jasje. Vergeet niet dat de Nightblade onder de Gaming Series van MSI valt en daarom veel zwart met hier en daar rode tinten heeft, zoals ook terug te zien is in het logo van MSI. Als men de doos open maakt zit alles mooi omhuld in zacht foam. Zo blijft je PC veilig en krasvrij. Dit is ontzettend belangrijk als je eens je PC gaat verplaatsen. Ikzelf heb een midi-tower model met tempered glass. Prachtig, maar ontzettend kwetsbaar ondanks het geharde glas. In ieder geval, in de verpakking zitten alle benodigdheden in afzonderlijke plaatsen. Je handleidingen, garantieformulieren, stroomkabel en wifi-antennes (Helaas niet in dit demo-model. Wat? Ja! Daarover straks meer.) en installatie CD-ROM. Wat ook opvalt is het feit dat er een stuk stoffen handvat is meegeleverd. Hierover straks meer.

Op het eerste gezicht ziet het er weer lekker vertrouwd uit. Het welbekende gunmetal-black is zoals van ouds vertegenwoordigd in het model, net als zijn voorgangers. Aan de linkerkant is ook een matzwarte draak geperst welke de toon goed zet. Met een paar rode accenten ziet de Nightblade 3 er gevaarlijk uit, dreigend terwijl het niet misstaat in de meest modieuze kamers. De voorkant is voorzien van een hendel zodat je de Nightblade 3 snel op kan pakken en vervoeren. Hier komt het handvat van pas. Door de zwaarte wilt het staal je bij lange stukken nogal in de vingers gaan snijden. Door het handvat er om heen te doen, is het makkelijker te vervoeren, terwijl je ook nog eens meer grip hebt. Ideaal toch?

Daarnaast is het welbekende draakje in een badge op de voorkant geplaatst. Dat is niet het enige, naast front-IO is er ook een slimline DVD-drive aanwezig. Bij de meeste compacte cases is zo’n drive niet goed weggewerkt en zit het vooral in het zicht. MSI heeft dit goed op weten te lossen door het frontje naadloos aan te passen aan de rest van de case. Pluspuntje is hierbij behaald. Ook is het bekende Mystic Light RGB systeem van MSI aanwezig. Dit is te zien door twee lange ledslots aan de voorkant en door de lucht-intake aan de onderkant. De Mystic Light kun je door middel van de MSI Command Center in Windows aan of uit zetten, zelfs aanpassen op muziek! Dit licht kun je ook in verschillende standen en kleuren zetten, tot wel 16.4 miljoen kleuren. En heel handig, een uitschuifbare stoffilter is meegeleverd aan de onderkant zodat je videokaart niet onnodig stof hapt.

VR en achterkant

De front-IO bestaat uit een USB-C port, twee USB 3.1 poorten (waarvan een Supercharge heeft, om je devices ook op te laden als je PC uit staat), audio-jacks, aan/uit knop, load-indicator en een HDMI poort. Je vraagt je af, waarom nou HDMI aan de voorkant? Die is aanwezig zodat je die je kan doorlussen naar je videokaart, zodat je VR-set hierop aangesloten kan worden. Door een speciale poort aan de achterkant van de case, kun je met een extra kabel een van de slots op je videokaart laten functioneren om VR te geven. In deze tijd waarin VR steeds meer kan en belangrijker wordt, is dit een hele slimme zet geweest. Nu hoef je niet meer achter je PC langs om je headset aan te sluiten, maar gebruik je gewoon de poorten aan de voorkant. Dit is zeker een pluspunt die mooi is meegenomen.

Verder zie je aan de achterkant een rijkelijk moederbord I/O waarop je nog een extra USB3.1 aansluiting ziet en ook een tweetal antennes voor WiFi. Naast de gigabit netwerkpoort heb je dus ook WiFi 802.11 a/ac/b/g/n. Dit betekent 2.4GHZ en 5GHz. En door middel van de meegeleverde netwerkoplossing Gaming Lan Manager van MSI, kun je makkelijk je verkeer splitsen. Je kan ervoor kiezen om te streamen via WiFi, en je games en voice-chat vie de stabielere kabel te laten lopen. Handig! However, door een foutje bij MSI zaten de benodigde antennes er helaas niet bij. Na wat contact te hebben gehad, zijn we ervan verzekerd dat bij elk model deze er sowieso bij zitten. Gelukkig heb ik zelf deze Nightblade 3 al eens kunnen testen, namelijk op de MSI Fandag 2017, en ik moet zeggen dat de WiFi zeker iets is om onder de indruk van te zijn.

Intern

Door heel simpel twee schroeven los te halen en twee schuifjes te flippen, kan je de zijpanelen openen. Dan zie je pas echt hoe klein en compact alles in elkaar zit. Ondanks de kleine inhoud past er dus wel een full-size GTX1070 in. MSI heeft goed nagedacht hierover. De airflow wordt zo min mogelijk onderbroken en er zit een speciaal ontworpen MSI luchtkoeler in die komt met een Torx-fan, dezelfde fan die ook op je videokaart zit. Koelte is dus gegarandeerd, aangezien MSI al een paar prijzen in de wacht heeft gesleept voor deze technieken. Er is nog ruimte om extra RAM in te zetten of te vervangen en je hebt zelfs plek voor nogmaals twee 2.5″ drives bovenin de case. De voedingkabels zitten er al. Ondanks dat twee videokaart niet zal gaan lukken, is er prima ruimte om zelf nog wat te upgraden. De backfan zou in theorie nog best vervangen kunnen worden door een AIO waterkoeling. Besef wel dat de voeding (maar) 500 watt is. Prima voor een sterk systeem, maar als je echt gaat stroomtrekken, dan kan het problemen opleveren.

Gameprestatie

Als je deze blog al wat langer volgt, zal je zien dat ik nauwelijks statistieken toon. Waarom? Ik focus me op het gebruik zelf. Prima hoor, al die cijfers, maar wat heb je aan een tabel die zegt dat je PC gemiddeld 100 fps draait als je in-game maar max 51 hebt? Daarom. En vandaar dat ik dit leuke lijstje heb samengesteld. Op de meeste games zal het FPS, ingesteld op de settings eronder, (ruim) boven de 60 liggen. Dit staat garant voor lekker snelle en smooth gameplay. Vergeet echter niet dat dit lijstje geen garantie is. Er spelen een tal van factoren mee, zoals achtergrondprocessen, omgevingswarmte en netwerk.

Gebruiksgemak

Het laatste punt wat in deze review meespeelt is het gebruiksgemak. Want een PC kan nog zo krachtig zijn, als de complete ervaring niks is, zal je een PC verdomd weinig gebruiken. Gebruiksgemak meet je van het moment van uitpakken tot aan het moment van gamen. Hierbij reken ik de installatie van Windows niet mee, niet iedereen wilt dit gebruiken namelijk.
Als eerste dus het uitpakken. Zoals gezegd komt het in een stevige doos met voldoende padding. Ik had even last met de Nightblade 3 uit zijn padding te halen, maar dat kan ook mijn onkunde zijn. De PC is snel neer te zetten, en je hoeft alleen de stroomkabel, videokabels en desgewenst de WiFi-antennes aan te sluiten. Dit kost je minder als 3 minuten. Afgaande op het feit dat je Windows hebt geïnstalleerd, reken ik alleen de opstarttijd naar het bureaublad. Dit is met 2.3 seconden razendsnel. Ik heb dan niet eens in de BIOS hoeven zeggen dat hij een speedboost moet hebben. Bij de Nightblade X2B, de voorganger, was de opstarttijd 1.5 seconden. However valt dit best te verklaren. Sindsdien heeft Windows enkele stevige updates gehad die de opstarttijd vertragen.

Voor de rest is het gebruik in te delen in normaal gebruik en gaming. Bij normaal gebruik, beetje surfen, Netflixen en mailen, blijven de prestaties stabiel. De Gaming Lan doet prima zijn werk en geeft verschillende programma’s prioriteiten. Ook bij intensief gebruik van Skype, die bekend staat vanwege zijn veeleisende netwerkverbruik, blijft de verbinding prima overeind. Bij gaming is het zelfs een wereld van verschil te noemen. Ik ondervind geen enkele lag, niet machinaal, niet netwerkmatig. Skyrim pakt hij, inclusief HDQ mods, op 130 fps, GTA 5 op zelfs een gemeten 175 fps. PUBG is weer wat anders. Daar gaat het terug naar 90 fps met af en toe wat lag. Dit is te wijten aan de game, aangezien deze nog steeds in ontwikkeling is.

De Nightblade 3 is net zo makkelijk mee te nemen als hij aan te sluiten is. Je draait de antennes eraf, haalt de kabels eruit, pakt de grip (of niet) en neemt hem zo mee. Makkelijk en simpel.
De meegeleverde apps van MSI zijn prima te gebruiken. Ze zijn helder en effectief, simpel te lezen en makkelijk in te stellen. Je RGB via de Mystic Light is met een oogopslag en welgeteld maximaal 4 klikken in te stellen. Al met al is er over het gebruiksgemak niks over te klagen.

Conclusie

Aan alle mooie dingen komt een eind. Aan de Nightblade 3 niet. De kleine maar robuuste beestje is kwaadaardig sterk en laat dat ook blijken in de prestaties. Zowel het binnenwerk als de buitenkant zitten goed in elkaar. Het design is stijlvol met een persoonlijke touch. Toch is dit kastje met zijn €1500 toch net iets te veel. Althans op het oog. Ja, natuurlijk ben je goedkoper uit als je alles zelf in elkaar zet. Maar de minimale prijs daarvan ligt maar een kleine €100 vandaan van dit beest. Je krijgt er ontzettend veel voor terug en je bent future-proof. MSI blijft vernieuwen en sleutelen aan haar producten; iets waar ikzelf heel erg dankbaar voor ben. De MSI Nightblade 3 VR7RD-005EU is al te verkrijgen vanaf €1542.15 waarbij je ook nog eens een accessoirepakket en games bij krijgt (op het moment van schrijven).