Posted inDesktop

Review MSI Aegis 3

Introductie

Het bouwen van een game-PC is ongeveer net zo moeilijk als het bouwen met Lego, volg de handleiding en alles komt goed. Maar in sommige gevallen is het gewoon makkelijker om het iemand te laten doen. De MSI Aegis is een van de systemen die al ready-out-of-the-box is. Stekker erin, en gamen maar. En ach, waarom ook niet? Daarom presenteer ik u, de MSI Aegis 3 8th.

Bekijk de video

Specificaties en design

Er zijn nogal wat varianten van de Aegis. Er zijn goedkopere versies van de Aegis met een Intel Core i5 6400-processor en een 3GB GTX 1060 grafische kaart. Maar er is nu gelukkig ook een nieuwe, met een Intel i7-8700, 16GB Optane memory, 128GB m.2 SSD, 1TB HDD, 8GB DDR4 en een GTX 1060 6GB. Daardoor is het een stuk krachtiger als een gemiddelde game-pc. Daarover straks meer, maar ik wil je er gewoon graag op wijzen dat dit stukje staal echt goed in elkaar zit. Wil je de precieze specificaties? Druk dan even op het tabblad “specificaties”. Om een goede vergelijking te maken, kun je even kijken naar de review van de eerste versie van de MSI Aegis.

Over het design kan ik simpel zijn. Het zou niet misstaan als hoofd van een Transformer. Met een zwart-gelaagd aluminium body is het een stukje design wat enorm kenmerkend is voor MSI: agressie tijdens het gamen, maar sleek om mee om te gaan. Ook is direct te zien dat de case op een voet staat, daarin zit de voeding. De case zelf heeft nog een aantal LED-area’s aan de voorkant en een LED window aan de zijkant. Aan de andere kant is er nog een gewoon zwarte mesh-filter te vinden. Er zijn ook twee opvouwbare headsethouders aan beide zijkanten geplaatst en er zit een stevige handlebar aan de achterkant.

Semi-portable gamen in stijl

Waarom die handlebar? Simpel, dit is een case die je echt wilt laten zien. De metalen handgreep is een leuke functie omdat de Aegis 3 verrassend zwaar is, tussen 10 en 16 kilo, afhankelijk van de inhoud. Het ondersteunende metaal van de handgrepen loopt verborgen onder een plastic rand en wordt vastgehouden door dikke schroeven, waardoor het een echt solide gevoel krijgt. Daarnaast komt hij ook met een stoffen tas die je case beschermt terwijl je hem mee neemt, maar om even op te tillen zit er dus de handlebar. Dit was ook al te zien tijdens op de Nightblade serie, welke de inspiratie waren tot de Aegis. Door de meegeleverde stoffen tas kan je altijd je Aegis vervoeren.

MSI <3 RGB

Verlichting kan worden aangepast met behulp van de vooraf geïnstalleerde MSI Gaming Center-software. De opties zijn static, gradient, audio en breathing, en ze zijn allemaal geweldig. De audio-instelling is misschien wel de coolste, omdat de verschillende zones pulseren en dansen samen met je favoriete tracks. Het is zeker moeite waard om het licht in je kamer te dimmen en je favoriete muziek keihard aan te zetten, gewoon om de show te bekijken. Heb ik al verteld dat er overal LEDs zijn? Nou ja, omdat je nooit genoeg RGB hebt, dan nog een keertje. Ondanks de duidelijke aanwezigheid van alle LEDs, passen ze zo goed in de algehele stijl dat het de look afmaakt zonder opzichtig te zijn, en de verschillende configuraties zijn leuk om mee te spelen.

Klein maar fijn

Het is ook kleiner dan het lijkt, gezien de specificaties. Met een diepte van 14,8 centimeter is de desktop vergelijkbaar met de Alienware Aurora en de Corsair One. Ondanks de kleine vormfactor heeft de Aegis veel poorten, met een USB Type-C en 2 USB-poorten aan de voorkant voor eenvoudige toegang, waarvan er zelfs nog een SuperCharger heeft om je apparaten snel op te laden. Er zijn ook 2 VR-poorten, één aan de voorkant en één aan de achterkant, voor het aansluiten van een VR-headset. De koptelefoon- en microfoonaansluitingen zijn op dezelfde manier ingedeeld en al met al moet het dus prima te doen zijn voor al je randapparatuur. Mijn setup met een muis, een toetsenbord, een USB mixer, draadloze headset, webcam en een paar USB-sticks konden er makkelijk in. Een DVD drive is ook een leuke toevoeging, niet dat er nog veel games op DVD-ROM zijn, maar het geeft je toch een optie ervoor. Zeker met de wat oudere games is het een overduidelijk voordeel.

Krachtpatser in schaapskleren

De Aegis 3 kan zich qua prestaties prima staande houden, in het high-end segment van de gaming-industrie. Ik heb er veel Far Cry 4 en 5 op gespeeld, net als GTA V en Battlefield 4. Op basis van deze games heb ik verschillende testen gedaan. Ook heb ik voor de leuk even Far Cry 2 erbij gepakt voor de benchmark. En om alles nog eens wat lekker op te schudden is er ook een Unigine Heaven 4.0 en een Starswarm test overheen gegaan. Boy, ik heb hem even goed wakker gehouden..

Testresultaten

Spreken is zilver, zwijgen is Aegis

Een van de beste kenmerken van de MSI Aegis 3 is hoe stil hij werkt. Er gebeurt veel in dit kleine ding, en waar andere PC’s al zouden gillen om lucht en koelte, doet de Aegis 3 zijn kunstje met gemak. Het is te vergelijken met de wind die een keertje waait langs je raam. In feite verdwijnt de ventilatorruis volledig over het geluid van games, zelfs bij lage volumes. Ik merkte bij verschillende games op Ultra Settings nauwelijks wat, dus ze koelen net zo goed als ze stil blijven.

Dit is een van de voordelen van de Silent Storm Cooling 2, wat inhoudt dat de PC is opgedeeld in kamers. Elke kamer heeft zijn eigen hardware; een kamer voor de CPU, een kamer voor de VGA en een aparte voor de voeding. De laatste zit in de voet, maar wordt toch tot een kamer gerekend. Deze kamers hebben elk hun eigen ventilatie uitgangen wat ervoor zorgt dat die kamers afzonderlijk gekoeld blijven. Zoals in de testresultaten te zien is, is de temperatuur gemiddeld vrij laag. Zeker voor luchtkoeling is dit een prima prestatie, vooral omdat dit allemaal kleine ruimtes zijn. Mijn eigen full-size PC heeft een kamer en komt al op 55 onder redelijke prestaties. MSI levert hiermee een prima stukje werk af.

Zachte software, harde resultaten

Om het nog even extra af te maken, komt de Aegis 3 8th nog eens even met een flink aantal programma’s. Naast de gebruikelijke Nahimic audiosoftware en Gaming App, is er ook MSI Afterburner en de Mystic Light App meegeleverd. Met Nahimic kan je je audio, mits je gebruik maakt van de 3.5mm jacks, gigantisch boosten. Zowel audio als microfoon kan je aanpassen naar jouw stijl zodat je geluid hoort in je eigen voorkeur. Na wat spelen heb ik zelfs het voor elkaar gekregen dat ik de vijand nog eerder hoorde aankomen in Battlefield One als dan ik al deed.

Met de Gaming App kun je al je gaming-, licht- en MSI-instellingen direct beheren. Van monitorinstellingen tot snelle audiosettings, met een paar klikken staat het klaar zoals jij wilt. Met Afterburner kun je overklokken, wat niet gek is met de MSI GTX1060 Armor editie, maar het leukste is toch wel de Mystic Light App. Hiermee kun je vanaf je smartphone op afstand de kleuren van de Aegis bedienen. Lekker om mee te braggen op een LAN-party of om lui mee te zijn thuis.

Conclusie

PC-gaming roept beelden op van beestachtige machines met onmogelijk complexe verlichtings- en koelingsopstellingen. De Aegis 3 slaagt erin om die agressiviteit te vangen in een compacte kast terwijl het de instelling van een op maat gemaakt systeem behoudt, zowel in stijl als in functie. Het feit dat het bijna onmogelijk stil is, is verbazingwekkend gezien de keiharde specificaties en prestaties.

Dat gezegd hebbende is het lastig om toegang te krijgen tot de inhoud. De behuizing zit zo goed in elkaar dat de kleine schroeven ervoor zorgen dat je in een onhandige puinhoop komt als je bijvoorbeeld een extra schijf wilt plaatsen. Er is veel kracht, en de componenten kunnen worden uitgewisseld. Dit heeft wat oefening nodig maar je krijgt er gelukkig wel een tutorial bij hoe je dat moet doen. De rommeligheid heeft zo zijn doel.

Toch, na dit gezegd te hebben, is de Aegis 3 8th een prima keuze om een flitsende PC in bezit te hebben. Hij heeft kracht en ziet er fabulous uit. Als het licht uit staat, dan is het een dreigende robot, maar zet de Mystic Light aan, en je waant je met een beest die je uitnodigt om eens goed je enemies af te knallen. De MSI Aegis 3 8th is een waardig stukje metaal met een flink prijskaartje. De Aegis 3 met de 7e generatie Intel processoren is te krijgen vanaf €1399 en ik verwacht dat de geteste versie met de 8e generatie ook rond deze prijs zal zitten.