Posted inRandapparatuur

Review SteelSeries Apex Pro

Introductie

SteelSeries is zeker niet onbekend binnen de markt voor gaming randapparatuur met heel veel populaire ontwerpen sinds de oprichting in 2001. Vandaag gaan we kijken naar hun nieuwste gamingtoetsenbord, de Apex Pro, net weer een stapje verder dan de Apex 7.

Zowel de 7 als de Pro hebben dezelfde lay-out, en beide zijn beschikbaar in tenkeyless of full-size, tot het punt waarop ze onmogelijk van elkaar te onderscheiden zijn. De magnetische polssteun is inbegrepen, net als volledige RGB-ondersteuning, maar een van de belangrijkste verkoopfuncties is het OLED-display met ingebouwde integraties in veel verschillende soorten software.

Waar de Apex 7 verkrijgbaar is met SteelSeries eigen QX2 mechanical red, blue of brown switches, brengt de Apex Pro een eerste in zijn soort; magnetisch instelbare mechanical switches waarbij je elke toets kan aanpassen. Juist dat laatste lees je in deze review.

Specificaties

Unboxing

Het eerste wat opvalt is een gouden rand welke je wat over het OLED schermpje vertelt, dat in-game waarschuwingen en Discord-berichten enz. kan laten zien. Leuk hoor, maar het mooiste zijn die Omnipoint mechanische switches. Daarvoor heb je namelijk dit toetsenbord, hoewel het niet als eerste in het oog springt. Aan de achterkant van de doos zie je wel dat de volledige focus op de verstelbare switches ligt. En net als de Apex 7 krijg je een handleiding en de magnetische polssteun maar dan ook niets meer. Voor €200 kan je misschien toch een extra gimmick verwachten, zeker bij het topmodel.

Even wat dichterbij

SteelSeries staat al bekend rondom zijn aparte toetsenbordvormen. Ook dit toetsenbord is net als de Apex 7 iets compacter dan normale gaming toetsenborden. Het toetsenbord heeft een afmeting van 440 mm x 140 mm, dat kan uitlopen tot 220 mm met de polssteun op zijn plaats.

Met de zachte magnetische polssteun op zijn plaats, ziet het toetsenbord er erg strak uit. De steun is niet helemaal opgevuld, maar maakt gebruik van een rubberen coating die de indruk wekt van een wat zachter kussen.

Net achter de F1- en Escape-toets bevindt zich de USB 3.0-passthrough, die is verlicht om je te helpen hem in het donker te vinden. Superhandig om je telefoon op te laden of een headset aan te sluiten in plaats van achter de pc te moeten sleutelen.

In de rechterbovenhoek van het toetsenbord bevindt zich een volumewiel, dat kan worden ingedrukt om opties te activeren, en een kleine aanpasbare knop eronder. Daarnaast is er het OLED-scherm met een resolutie van 128 x 40 met ingebouwde integraties in games en Discord.

Het hoogtepunt van de Apex Pro is de instelbare mechanische switches, die kunnen worden afgesteld naar de voorkeur van de gebruiker om tussen 0,4 mm en 3,6 mm gevoeligheid te reageren. Hiermee is het mogelijk om een onmiddellijke reactie of een meer tactiele typervaring in te stellen. Deze switches zijn opgenomen tussen alle andere toetsen in het letterblok. Alle toetsen in de F-rij, pijltjestoetsen, de speciale toetsen daarboven en het numpad hebben juist de Steelseries QX2 red mechanical switches.

Door het toetsenbord op de kop te zetten, vallen er gelijk een paar dingen op. Er zijn opties voor cablemanagement, met drie duidelijke keuzes. De rubberen grepen aan de onderkant zijn groot genoeg om wat geluid van het toetsenbord te absorberen en het op zijn plaats te houden.

De 1,8 meter lange rubberen kabel is dik en robuust en zou een tijdje mee moeten gaan. Maar het is best ongebruikelijk dat een toetsenbord van in de regio van €200 aankomt zonder een gevlochten kabel. Dat gezegd te hebben, de Apex Pro maakt gebruik van een rubberen kabel welke precies past in de cablemanagement kanalen onder op het toetsenbord. Als dat een gevlochten kabel was, dan had het niet gepast.

Prestatietests

Om de SteelSeries Apex 7 & Pro grondig door te nemen, zijn de toetsenborden elk ongeveer drie gebruikt en er verschillende games op gespeeld om echt te zien wat er is.

SteelSeries gebruikt hun eigen Engine 3-software voor alle randapparatuur om aanpassingen en configuratie-instellingen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Deze softwaresuite reageert intuïtief, responsief en stabiel, en dat is alles wat je echt kunt vragen. En daar zit het hem dan ook in. De Apex 7 en de Apex Pro zijn exact hetzelfde, alleen kan je via de Engine de toetsgevoeligheid aanpassen. Het is nog beter als je Steelseries GG download. Steelseries GG is een mix tussen de Engine en capture software, waarmee je supersnel ook clips, video’s of zelfs mee kan livestreamen. Pluspunt; ook deze geeft net wat meer opties mee aan het OLED-schermpje.

De RGB-verlichting van de Apex Pro is prachtig, de effecten zijn vloeiend, met heel veel om uit te kiezen in de software, maar het grootste pluspunt van de RGB-verlichting is dat het merendeel van het licht door de keycap lijkt te komen in plaats van langs de rand te bloeden, wat vaak het geval is bij mechanische toetsenborden. Begrijp het niet verkeerd, er is nog steeds verlichting in en rond de toetsen, maar deze keycaps zijn gewoon iets fijner om naar te kijken.

Dankzij de polssteun, die overigens helemaal geen krimp geeft als je er tegen aan ramt, is de Apex Pro buitengewoon comfortabel in gebruik gedurende lange tijd. Het inzetten van polssteunen met toetsenborden is ook gewoon echt een goed idee an sich, vooral omdat er tegenwoordig soms meer dan 10 uur per dag achter een computer wordt gezeten.

Het OLED-scherm in de rechterbovenhoek, met een resolutie van 128 x 40, klinkt misschien als een beetje een gimmick. Om eerlijk te zijn, dat is het ook, heel gimmickachtig, maar het heeft wel een zekere functie. De Discord-meldingen kunnen handig zijn als je in een game zit en maar één scherm gebruikt, en als je de instellingen direct wilt aanpassen zonder de software te openen, kun je de knop en het scrollwiel ernaast gebruiken, maar waarschijnlijk ga je gewoon de Engine 3-softwaresuite openen en alles op die manier instellen. Het grootste probleem waarmee het scherm wordt geconfronteerd, is de positionering; als je de neiging hebt om achterover te leunen en je op je gemak te voelen, dan zal het scherm bijna volledig verstopt worden door het numpad. Als je het wel gebruikt, dan is het schermpje een snelle gewenning om even snel dingen te checken.

En dan nu de switches: de Omnipoint mechanisch instelbare switch. Ja, het lijkt misschien heel onnodig om je gevoeligheid van je toetsen in te stellen. Maar geloof het of niet, het verandert je hele manier van werken.

Om te beginnen missen de toetsen zelf elk soort gevoel, maar de weerstand komt dan ook vanuit de switch zelf, en niet vanuit een veer. Als je iets wilt maken waarbij het bedieningspunt van 0,4 mm naar 3,6 mm kan bewegen, zou gewoon niet werken, dus het is volkomen logisch om met een lineaire switch te gaan. Vanuit een gamingperspectief bieden ze zoveel; je kunt je WASD-toetsen aanpassen om op het 0,4 mm-punt te reageren, maar de toetsen eromheen hebben misschien meer nodig dan dat. Het kan je bijvoorbeeld helpen voorkomen dat je op de verkeerde toetsen drukt als het chaotisch wordt. Maar aan de andere kant, als je veel typt, zijn de toetsen niet de beste en ben je misschien geneigd om wat anders in te stellen. Ook dat kan door de automatische profielwijziging in de Steelseries Engine. Deze pakt dan vanzelf een andere instelling per ingestelde applicatie.

Conclusie

De Steelseries Apex Pro is goed doordacht, goed ontworpen en zeker de naam SteelSeries waardig, maar het prijskaartje maakt de zaken een beetje lastiger.

De SteelSeries Engine 3-software is een van de beste stuurprogramma’s die er is, ik heb er nooit een probleem mee gehad tijdens alle jaren van testen en gebruik; het is intuïtief, ziet er goed uit, is niet zwaar voor je systeem en is 100% stabiel. Je kunt niet veel meer vragen van een stukje software, vooral in deze tijd van halfbakken softwarereleases.

Het OLED-scherm is ook een fantastisch iets, het was leuk om mee te spelen en om custom logo’s op te zetten, maar zoals gezegd in het gedeelte over prestatietests, als je überhaupt achterover leunt in je stoel, wordt het scherm verduisterd door de toetsen ervoor, waardoor het in 95% van de gevallen bijna zinloos is. Je moet echt rechtop zitten om alles te kunnen zien, en dat wilt niet iedereen. Logitech deed meer dan tien jaar geleden iets soortgelijks met hun G15-toetsenbord, en dat was juist om die reden naar boven gericht. SteelSeries, als je bij de OLED-schermen op randapparatuur blijft, zou het geweldig zijn om het een beetje toegankelijker te maken.

RGB-verlichting op beide toetsenborden lijkt, althans met het blote oog, identiek te zijn, dus de Omnipoint mechanische toetsen lijken dat niet te veranderen; Het zou sowieso niet verstandig zijn om verschillende LED’s aan te bieden, waarbij de Apex Pro een mix van QX2 en Omnipoints gebruikt. De ingebouwde effecten in de Engine 3-software in combinatie met de heldere, levendige LED’s onder de toetsen werken goed, en dankzij de slimme positionering lijken de letters op de toetsen helderder te gloeien dan die van de concurrenten, wat mogelijk te wijten is aan de groter lettertype gebruikt, maar hoe dan ook, het is heel erg fijn.

Maar tot slot, de Omnipoint mechanische switches met hun instelbare bedieningspunt. Ik ging er met wat twijfel in om wat het verschil zou maken met gewone switches, maar zodra de instellingen in de software begonnen te veranderen en een onmiddellijk ander resultaat in de toetsen kregen, was ik verkocht. Typen op het toetsenbord met een respons van 0,4 mm voelt uitstekend, het verschil was merkbaar met de Steelseries QX2 reds waarop ik normaal typ. De mogelijkheid om de WASD-toetsen in te stellen op 0,4 mm en de omliggende toetsen een diepere gevoeligheid toe te kennen, kan een echt voordeel opleveren, omdat je je niet meer druk hoeft te maken dat je per ongeluk wat anders activeert. Wat ik wel graag had gezien is dat de gevoeligheid ook een soort controllereffect kan geven. Bij half indrukken ook op halve kracht naar voren bijvoorbeeld. Dit zou echt de next-level zijn.

Het grootste probleem is echter het prijsverschil van zo’n €30 tussen de Apex 7 en de Apex Pro. Gezien hoeveel beter de Omnipoint Mech-toetsen zijn, is er geen enkele reden bedenken om de Apex 7 aan te bevelen versus de Apex Pro. De Steelseries Apex Pro is een toetsenbord waar je bakken vol met geld voor nodig hebt, maar de Apex Pro is dan ook wel een paradepaardje. De concurrent moet hier nog aan tippen.